(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šį šeštadienį, balandžio 10 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje J.S.Bacho muzikos mylėtojai yra kviečiami į legendinio kompozitoriaus muzikos koncertų ciklo “Visos fleitinės sonatos, gražiausios arijos ir įžymioji Tokata ir fuga d-moll” antrąjį koncertą. Koncertuos įžymūs atlikėjai: sopranas Gunta Davidčuka (Latvija), fleitininkas Giedrius Gelgotas ir vargonininkas Vidas Pinkevičius.

Koncerte skambės Bacho arija “Gerechter Gott” iš kantatos “Was soll ich aus dir machen, Ephraim”, BWV 89, arija “Gott versorget” iš kantatos “Es wartet alles auf dichel”, BWV 187, arija “Höhr ihr Augen” iš kantatos “Was Gott thut, das ist wohlgetan”, BWV 98 bei giesmės iš Šemelio giesmių rinkinio. Be to, klausytojai išgirs fleitos sonatas Es-dur, BWV 1031 ir a-moll, BWV 1032. Programą papuoš pakilus iš šventiškas Preliudas ir fuga C-dur vargonams, BWV 547.

Kaip pasakojo Pinkevičius, Christianas Friedrichas Schubartas 1784 metais apie Bachą rašė: “Johannas Sebastianas Bachas buvo aukščiausio laipsnio genijus. Jo dvasia yra tokia unikali ir individuali, tokia didinga, kad prireiktų šimtmečių iš tikrųjų jį pasiekti”.

Anot vargonininko, nesvarbu, apie kokį muzikinį žanrą ir pasiekimų lygmenį mes kalbėtume, jo kūriniai visada demonstruoja to amžinojo Bacho tikslo – muzikinės tobulybės siekimą.

“Galima lyginti dviejų balsų invencijas ir “Gerai temperuotą klavyrą”, keturbalsį choralą ir aštuonbalsį motetą, siuitą violončelei solo ir multiinstrumentinį koncertą. Net ir kukliausiame Bacho kūrinėlyje visada yra junčiamas kompozitoriaus genialumas, ta nesenstanti ir šimtmečiais aktualumo neprarandanti jo dvasia,” – mintimis dalinosi atlikėjas.

Rygos operos solistė Gunta Davidčuka mokosi LMTA magistrantūroje pas prof. Reginą Maciūtę. Dainininkė baigė Latvijos muzikos akademiją prof. Andžellos Gobos klasę. Su daugeliu Latvijos ir kitų šalių orkestrais dainuoja kantatų, oratorijų, mišių solines partijas, dažnai atlieka šiuolaikinę muziką su kamerinės muzikos grupėmis, Schleswig-Holstein orkestru ir choru. Gunta yra tarptautinio konkurso Kunming TV 2009 (Kinija) ir 2009 Latvijos didžiojo muzikos apdovanojimo laureatė (nominacija – “Metų debiutas”).

Vieno žymiausių pasaulyje fleitos specialistų Williamo Bennetto mokinys Giedrius Gelgotas 2009 m. LMTA apsigynė menų licenciato laipsnį. Kaip Lietuvos Fleitų kvarteto ir Vilniaus Kristupo medinių pučiamųjų instrumentų kvinteto įkūrėjas bei narys sėkmingai Lietuvos vardą garsino visame pasaulyje: Kristupo kvintetas tarptautiniame H. Tomasi konkurse Marselyje (Prancūzija) iškovojo I-ąją vietą ir specialųjį prizą, o Japonijoje, Osakos kamerinės muzikos konkurse pelnė IV-ąją vietą. 2007-2008 m. G. Gelgotas dirbo Kairo (Egiptas) operos ir baleto teatro kviestiniu solistu, vėliau grojo Nacionaliniame Katalonijos ir simfoniniame Barselonos orkestre. Šiuo metu dirba Vilniaus operos ir baleto teatre bei Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre ir rengia solinius koncertus.

Aktyvus vargonų meno ir improvizacijos populiarintojas Vidas Pinkevičius yra ir Vilniaus universiteto vargonininkas Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas. Muzikas bakalauro ir magistro studijas baigė LMTA. Vėliau Rytų Mičigano Universitete (JAV) įgijo humanitarinių mokslų magistro diplomą, o 2006 metais Nebraskos-Linkolno Universitete (JAV) apsigynė Muzikos menų daktaro laipsnį.

J.S.Bacho muzikos koncertų ciklas priklauso VU Kultūros centro organizuojamiems koncertams “Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje”. Dalis šių koncertų yra skirti VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų atstatymo 10-mečio (2000-2010) sukakčiai paminėti. Ciklo organizatoriai siekia supažinti klausytojus su didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: