© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Antradienį anksti rytą į darbus važiavę Niujorko gyventojai liko sutrikę: po nakties ant garsiojo Bruklino tilto plėvesavusius JAV valstybinius simbolius pakeitė dvi didžiulės, iš tolo gerai matomos baltos vėliavos. Ar JAV kažkam pasidavė?

Iš tikrųjų Niujorko policija dar nežino, kas nakties metu ant milžiniškų tilto konstrukcijų sugebėjo užkelti du pasidavimo simbolius ir ką iš tikrųjų tuo norėta pasakyti, tačiau galima paspekuliuoti. Nuo Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofos Ukrainoje jau praėjo beveik savaitė, o už tai atsakingų oficialiai vis dar nėra: atskiri Vakarų, o visų pirma JAV politikai pavieniais savo pasisakymais duoda suprasti, kad kaltininkai praktiškai aiškūs, tačiau tuo viskas ir pasibaigia. Galbūt baltos vėliavos ant Bruklino tilto simbolizuoja ir Vakarų nesugebėjimą atsakomybėn patraukti kaltuosius dėl savo piliečių žūties?

V. Putino dvikalbė 

Antradienį V. Putinas sušaukė neeilinį Rusijos saugumo tarybos posėdį ir daugelis tikėjosi, kad būtent jo metu geriausiai paaiškės tolesnis Rusijos kursas: atsiriboti nuo separatistų Rytų Ukrainoje ir bendradarbiauti su Vakarais tragedijos akivaizdoje, ar žengti žingsnį tolesnės konfrontacijos ir izoliacijos link.

Po posėdžio vykusi spaudos konferencija lyg ir parodė, kad bent jau žodžių lygmenyje V. Putinas yra linkęs bendradarbiauti: Rusija darys „viską ką gali“, kad padėtų Vakarų valstybėms ištirti katastrofos priežastis, sakė prezidentas. Vis dėlto, šie žodžiai gali skambėti apgaulingai pozityviai – V. Putinas tuoj po to pabrėžė, kad Rusijos pastangų „nė iš tolo neužteks“ ir vėl ėmėsi kaltinti Ukrainą ir Vakarus.

Kremliaus finansuojamas propagandinis naujienų portalas „Russia Today“ šią V. Putino spaudos konferenciją apibendrino išskirdamas tokias citatas kaip „mes pateiksime adekvatų ir gerai apskaičiuotą atsaką NATO ekspansijai Rusijos sienų link“, „nepaisant to, ką mums sako Vakarai, mes žinome, kas vyksta“, ir „niekas nesikiš į Rusijos vidaus reikalus“.

V. Putinui, atrodo, viena spaudos konferencija pavyko pateikti dvi žinias: vieną Rusijos vidaus vartojimui, kur prezidentas kalbėjo apie stiprią ir šioje situacijoje niekuo dėtą Rusiją, kuri niekada nepasiduos Vakarams; o kitą žinutę, apie bendradarbiavimą ir pagalbą katastrofos tyrime, perėmė Vakarų žiniasklaida. Taigi: V. Putino reitingai Rusijoje turbūt ir toliau kils, o Vakarai ir vis dar tikėsis tikro bendradarbiavimo ir vis dels su tolesnėmis, tikrai griežtomis sankcijomis?

Numušti dar du lėktuvai 

Kai separatistai Rytų Ukrainoje Malaizijos atstovams perdavė juodąsias numuštojo lėktuvo dėžes, tai iš Vakarų buvo priimta kaip dar vienas viltį teikiantis ženklas: separatistai, o tai reiškia ir Rusijos pusė, nelinkę dar labiau temdyti tragedijos. V. Putinas, kaip pažadėjo minėtoje antradienio spaudos konferencijoje, įtikins separatistus netrukdyti tyrimui, o šie pritars paliauboms.

Vis dėlto, trečiadienį įvyko visas viltis nubraukęs akibrokštas: separatistai numušė du šalies Rytuose skriejusius Ukrainos naikintuvus. Dviejų pilotų likimas kol kas nežinomas. Žinoma tik tiek, kad naikintuvai numušti netoli Malaizijos oro linijų lainerio nukritimo vietos, tai pat šįkart tikrai nebuvo panaudotos „BUK“ priešlėktuvinės sistemos – jų aplinkinėse teritorijose nebėra, manoma, kad norint nuslėpti įkalčius po lėktuvo katastrofos jos slapta nugabentos atgal į Rusiją. Aišku tik tiek: tokie separatistų veiksmai, jų vieta ir kontekstas rodo nenutrūkstamą ir, nepaisant V. Putino žodžių, nemažėjančią Rusijos paramą kovinėms jų grupuotėms Rytų Ukrainoje. 

Vis žadamos sankcijos

Vokietijos užsienio reikalų ministras socialdemokratas Frankas Walteris Steinmeieris, prieš kelis mėnesius viešos kalbos Berlyne metu radikalių kairiųjų minioje šauksmais apkaltintas, kad sankcijomis prieš Rusiją provokuoja karą, atsakė: „Vokietijos – ypač Vokietijos – socialdemokratai neturi aiškinti, kodėl yra už taiką“. Iš tikrųjų, atrodo, nuolaidžiavimo, delsimo ir geranoriškumo tikėjimasis iš Rusijos prie taikos neveda, o gal net atvirkščiai – veda prie konflikto eskalacijos. Jei Rusija žinotų, kad Europa į bet kokias naujas provokacijas Rytų Ukrainoje sureaguos staigiai, kietai ir skaudžiai – griežtomis ir platesnėmis nei iki šiol sankcijomis, o ne sutrikimu, labai gali būti, kad provokacijos liautųsi.

Vis dar sunku spręsti, ar tokiu mąstymu savo taikos strategiją pagaliau ima modifikuoti Vokietija, kurios užsienio politika Ukrainoje dažnai atstoja ir visos ES užsienio politiką. „Reikės didinti spaudimą ir imtis griežtesnių priemonių“ – kaip visada diplomatiškai ir nekonkrečiai antradienį išsireiškė F. W. Steinmeieris. Jau ketvirtadienį gali paaiškėti, kokių sankcijų iš ES gali laukti Rusija. Šį kartą kalbama ne tik apie V. Putinui nerūpinčius Dūmos narių banko sąskaitų blokavimus ir draudimus įvažiuoti į ES, bet ir apie platesnes ekonomines sankcijas.

Antirusiški protrūkiai Olandijoje

Olandija buvo turbūt labiausiai sukrėsta lėktuvo katastrofos: numuštasis lėktuvas skrido iš Amsterdamo oro uosto, taip pat daugiau nei pusė visų jo keleivių buvo olandai. Šalies premjeras Markas Rutte pavadino šį įvykį „didžiausia katastrofa nuo Antrojo pasaulinio karo“.  

Viena iš V. Putino dukrų, 29-erių metų Marija, šiuo metu gyvena kaip tik Olandijoje – ji yra ištekėjusi už olando ir turi namą miestelyje netoli Hagos. Nesulaukdami politikų veiksmų, paprasti olandai dabar kreipia savo pyktį būtent į ją: socialiniame tinkle „Twitter“ pasipylė raginimai rengti taikius protestus prie jos namų.

Kito Olandijos miesto – Hilversum – meras P. Broertjes vienos radijos laidos eteryje net reikalavo, kad Marija Putina būtų deportuota iš šalies, tiesa, vėliau savo „Twitter“ profilyje atsiprašė dėl tokio pareiškimo, teigdamas, kad jis kilo iš „bejėgiškumo jausmo, dabar pažįstamo daugeliui“. Tuo tarpu vokiečių dienraštis „Die Welt“ praneša, kad Hagos mieste sustiprinta apsauga prie Rusijos ambasados. Vis dėlto, kol kas aišku tik viena: kad ir dėl kokių naujų sankcijų Rusijai spręs ES, Olandijos atstovams, anksčiau norėjusiems ieškoti nuosaikaus dialogo su Rusija, joks pasiūlymas šįkart neatrodys per griežtas.  

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: