Baigėsi I-asis bendrojo priėmimo į studijas etapas
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Liepos 26 dieną, baigėsi pirmasis bendrojo priėmimo etapas. Šiais metais. jame dalyvauti užsiregistravo daugiau kaip 44 tūkst. asmenų.

Visas priėmimo sąlygas tenkino ir konkurse dalyvavo 37896 stojantieji,– tai 2619 daugiau negu pernai. Iš jų 26577 – šių metų laidos abiturientai (pernai jų dalyvavo 885 daugiau). Studijuoti pakviesti 30774 stojantieji, iš jų – 18380 į valstybės finansuojamas vietas.

Daugiausia valstybės finansuojamų vietų universitetuose surinko ekonomikos (VU), medicinos (LSMU), ekonomikos (ISM), medicinos (VU) ir teisės (VU). Kolegijose – vizualinės komunikacijos (TTVAM), automobilių techninio eksploatavimo (KTK), miško ūkio (KMAIK), buhalterinės apskaitos (VK) ir jūrų laivavedybos (LAJM) studijų programos.

Studijų sutartys pasirašomos liepos 26–29 dienomis tose aukštosiose mokyklose, į kurias stojantysis buvo pakviestas. Liepos 29 dieną taip pat bus skelbiamos likusios laisvos studijų vietos.

Pirmajame bendrojo priėmimo etape stojančiajam galėjo būti pasiūlyta užimti vieną valstybės finansuojamą studijų vietą į universitetinių arba koleginių studijų programą pagal stojančiojo prioritetus ir/arba vieną valstybės nefinansuojamą vietą, jei stojantysis pageidavimų sąraše tokią nurodė.

Siūlomos vietos galima atsisakyti ir dalyvauti tolesniuose priėmimo etapuose. Tačiau, jei stojantysis atsisako jam pasiūlytos vietos, laimėtos pagal 1–3 pageidavimus (skaičiuojami tik valstybės finansuojamas vietas atitinkantys pageidavimai), ir iki liepos 29 dienos (imtinai) neatvyksta į aukštąją mokyklą pasirašyti studijų sutarties, antrajame etape dėl valstybės finansuojamos vietos dalyvauti negali. Tokia proga jam suteikiama tik papildomo priėmimo etape.

Stojantieji turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad po pirmojo bendrojo priėmimo etapo, pasirašę sutartį su aukštąja mokykla dėl valstybės finansuojamos vietos, antrajame priėmimo etape galės dalyvauti tik dėl valstybės nefinansuojamų studijų vietų.

Pasirašę valstybės nefinansuojamų vietų studijų sutartį ir pirmojo etapo metu negavę pasiūlymo studijuoti 1–3 pageidavimais valstybės finansuojamoje studijų vietoje, antrajame priėmimo etape galės dalyvauti dėl valstybės finansuojamų studijų vietų. Jei pirmojo bendrojo priėmimo etape kvietimas studijuoti negautas, stojantysis antrajame priėmimo etape gali dalyvauti tiek dėl valstybės finansuojamų, tiek dėl valstybės nefinansuojamų studijų vietų.

Norintys dalyvauti antrajame pagrindinio priėmimo etape, kuris vyks liepos 26–30 dienomis, turi savo prašymą LAMA BPO informacinėje sistemoje atnaujinti. Šiame etape bus galima koreguoti pirminiame prašyme įrašytų pageidavimų eiliškumą, tačiau naujų pageidavimų įrašyti bei keisti studijų programų finansavimo pobūdžio sistema nebeleis, nes geriausiųjų eilė pagrindiniame priėmimo etape jau neperskaičiuojama.

Antrojo pagrindinio priėmimo etapo rezultatai jame dalyvavusiems stojantiesiems bus siunčiami elektroniniu paštu. Taip pat juos bus galima matyti savo užpildytame prašyme. Sutartys su aukštosiomis mokyklomis bus pasirašomos rugpjūčio 2–4 dienomis.

Likus laisvų valstybės finansuojamų vietų, organizuojamas papildomas priėmimas, kuris vyks rugpjūčio 5–8 dienomis. Jame galės dalyvauti tie stojantieji, kurie užsiregistravo šių metų priėmimui. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad prašymus reikia pateikti iš naujo. Rugpjūčio 11 d. popietę bus pasirašytos paskutinės pakviestųjų studijuoti ir aukštųjų mokyklų studijų sutartys.

Bendrąjį priėmimą Lietuvos švietimo ir mokslo ministro įgaliojimu vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO). Išsamią informaciją apie bendrąjį priėmimą galima rasti LAMA BPO interneto svetainėje www.lamabpo.lt.

LAMA BPO informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: