Šiandien buvo paskelbtas antrasis „MICHELIN Guide Lithuania“ leidimas, kuris atskleidžia toliau stiprėjančią Lietuvos gastronomijos sceną. Šįkart svečiams suteikiamą aukščiausio lygio kulinarinę patirtį liudijančios prestižinės žvaigždės buvo suteiktos 4 šalies restoranams, o iš viso į „Michelin“ gidą įtraukti 37 restoranai, kai pernai jame buvo 26 vietos.
Viso pasaulio restoranų ir virtuvės šefų trokštamas „Michelin“ žvaigždes šiemet išlaikė ir pernai jomis įvertinti restoranai – Vilniuje veikiantys „Demo“, „Džiaugsmas“, „Pas mus“ ir „Nineteen18“.
Palyginti su pernykščiu „MICHELIN Guide Lithuania“ leidimu, padvigubėjo už geriausią kainos ir kokybės santyki skiriamu „Bib Gourmand“ apdovanojimu įvertintų restoranų skaičius. Naujai „Bib Gourmand“ ženklu buvo įvertinti Vilniaus „Augustin“, „B‘ARN Bistro“, „El Gato Negro“ ir „Kristoforas“, be to, šį apdovanojimą išlaikė ir pernai jį gavę sostinėje veikiantys „14Horses“, „Gaspar‘s“, „Le Travi“ bei Kaune įsikūręs „Nüman“.
Pailgėjo ir „Michelin“ ekspertų Lietuvoje rekomenduojamų įstaigų sąrašas. Šiemet jį papildė Vilniaus „MOTÍF“ ir Klaipėdos „Alba Bistro“. Rekomenduojamų restoranų sąraše taip pat liko ir pernai į jį įtraukti Vilniaus „Amandus“, „Da Antonio“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio Namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“ ir „Telegrafas“, Kaune veikiantys „Arrivée”, DIA, „Monte Pacis” ir „Uoksas”, Klaipėdos „monai“, Trakų „Apvalaus Stalo Klubas“ ir Ukmergės rajone, Radiškio kaime įsikūręs „Red Brick“.
Pasak ekonomikos ir inovacijų ministro Luko Savicko, nauji „Michelin“ gido rezultatai rodo Lietuvos gastronomijos sektoriaus brandą ir tarptautinį konkurencingumą.
„Tai yra puikus pavyzdys, kaip kruopštus darbas, investicijos į kokybę ir kūrybiškumą atneša realų ekonominį poveikį. Mūsų restoranų sektorius, nepaisant sudėtingos geopolitinės ir ekonominės aplinkos, demonstruoja atsparumą ir gebėjimą kurti pridėtinę vertę bei reikšmingai prisideda prie šalies tarptautinio įvaizdžio formavimo“, – sako L. Savickas.
Šiandien rytą buvo paskelbti ir specialūs „Michelin“ įvertinimai. Jaunojo šefo apdovanojimas atiteko „Augustin“ dirbančiam Darekui Medvedevui, someljė apdovanojimas skirtas restorano „HeJi“ vyno ekspertui Martynui Pravilioniui, apdovanojimu už aptarnavimą įvertinta „Red Brick“ aptarnavimo vadovė Lina Marija Balčiūnaitė, o metų atidarymo apdovanojimas skirtas „B‘ARN Bistro“ šefui Arnui Petroniui.
Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova sako, kad antrasis „MICHELIN Guide Lithuania“ leidimas atskleidžia, kad Lietuva vis labiau įtvirtina ir stiprina savo pozicijas gastronomijos žemėlapyje.
„Mūsų šefai ir restoranų komandos įrodo, kad sugeba ne tik palaikyti aukštą meistriškumą, bet ir nuolat tobulėti. Šie rezultatai – tai ne tik pripažinimas esamiems pasiekimams, bet ir stiprus postūmis toliau plėtoti gastronominio turizmo galimybes Lietuvoje. Esame įsitikinę, kad šis tarptautinis įvertinimas padidins turistų srautus ir pratęs jų viešnagių trukmę mūsų šalyje“, – teigia O. Gončarova.
VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovės O. Gončarovos teigimu, gastronominis turizmas yra viena labiausiai augančių pasaulinių kelionių tendencijų, todėl „Michelin“ pripažinimas ne tik stiprina šalies tarptautinį įvaizdį, bet ir kuria naujas galimybes pritraukti dar daugiau svečių iš užsienio.
„Tyrimai rodo, kad beveik 60 proc. keliautojų norėtų pratęsti savo viešnagę, jei jiems būtų pasiūlytas MICHELIN žvaigždutėmis įvertintų restoranų pasirinkimas. Tad naujieji „Michelin“ įvertinimai šaliai suteikia stiprų impulsą pritraukti gastronomijos turistus iš viso pasaulio.
MICHELIN gido pristatymą bei pirmojo Lietuvos virtuvės šefų atrankinio pasirodymo „Bocuse d’Or“ konkurse apdovanojimus bus galima stebėti tiesiogiai jau šį vakarą per Lithuania Travel „Facebook“ kanalą nuo 18 val. Nuorodą rasite ČIA.