(c) Ramunės Vinauskaitės archyvo nuotr.

Kauno humanitarinio fakulteto (VU KHF) viduramžių gerbėjų būrelis „Youth Hansa Kaunas“ – tai linksmų ir patrakusių raganaičių, žavingų damų bei elegantiškų riterių susibūrimo vieta. Šio klubo nariai ne tik talkina organizuojant Hansa Kaunas dienas, bet ir visus metus dalyvauja įvairiuose renginiuose, seminaruose, išvykose. Šiems studentams pavyko prisijaukinti viduramžių miesto vaiduoklius ir pažvelgti į istoriją „kitaip“ – smagiai ir žaismingai.

Šviesūs žmonės viduramžius mato spalvotai

„Youth Hansa Kaunas“ klubo tikslas – ne rekonstruoti viduramžius, o žaisti juos – linksmai praleisti laiką. Kaip yra pasakęs Kauno lėlių teatro aktorius ir režisierius Andrius Žiurauskas – „darykite viską taip, kad patiems būtų smagu“. Hansiečiai taip ir daro.

Daugelis tikriausiai mano, kad į Hansa klubą renkasi tik istorijos fanatikai, kuriems vien žodis „viduramžiai“ suteikia dvasinį pasitenkinimą. Šios nuomonės šalininkus teks nuvilti, nes hansiečiai – įvairiapusės ir daugeliu dalykų besidominčios asmenybės. Klubo entuziastė ir projekto vadovė Lina Staponaitė teigia, jog istorija niekada nebuvo jos aistra, o ir mokykloje šios disciplinos labiausiai nemėgo dėl mechaniško faktų „kalimo“, tačiau įsijungusi į Hansa veiklą į tai pažvelgė kitaip: teatrališkai ir kūrybingai.

Jai antrina ir kita hansietė Audronė Gedžiūtė: „Viduramžiais domėjausi santūriai ir atsargiai, tik tiek, kiek reikėjo studijų metu, o Hansa suteikė galimybę išmokti nuobodžius faktus, pasitelkus humorą ir išmonę“. Taigi nuomonė, kad norintys prisijungti prie šio klubo veiklos, privalo domėtis viduramžiška pasaulėžiūra ir mintinai deklamuoti Dantės bei kitų to meto kūrėjų veikalus – paneigta.

Šio klubo tikslas – padėti atrasti viduramžių grožį ir tai daryti linksmai. Jau dvejus metus Hansa veikloje dalyvaujanti Daiva Trušaitė yra įsitikinusi, kad „nors daugeliui viduramžiai asocijuojasi su tamsiais ir niūriais laikais, tačiau naujų narių nuomonė greitai pasikeičia, nes tai – labai spalvingas ir žavingų kraštutinumų pilnas laikmetis“.

Istorija studentams pateikiama teatralizuotai ir originaliai. Praktikos ir teorijos sintezė – toks viduramžių žaidimo principas. „Man patinka, kai į bet kokią veiklą žmonės žvelgia kūrybingai – tada ji savaime būna geriau išpildyta“, – su užsidegimu apie projektą „Prisijaukink viduramžių miesto vaiduoklius“ pasakoja Lina.

Nekirmyk gyvendamas – numiręs nuobodžiausi

Dažnas skundžiasi, jog po paskaitų nėra kas veikti, Kaune mažai pramogų bei kultūrinių renginių. Klubo senbuvė Audronė tokiems pesimistams turi atsakymą – „Hansa man suteikė galimybę suprasti, kiek šaunių, aktyvių ir kūrybingų žmonių yra aplink mane. Galiu drąsiai teigti – ir Kaune gyventi galima!”.

Šio klubo veikla labai plati ir įvairiapusiška. Pasak Indrės Glazauskaitės, „kiekvienas čia ras savą kampelį ir galės atsiskleisti“. Audronė šmaikštauja, kad klube laukiami visi: „Jei mėgsti piešti, groti, dainuoti, tapyti, siuvinėti, vaidinti, domiesi peteliškėmis ar tiesiog turi gražią nosį, ausį ar dar ką – esi laukiamas Hansa klube, nes visa tai – neįkainojamas lobis“. Anglų filologijos specialybės studentė vadovaujasi šūkiu – „nekirmyk gyvendamas – numiręs nuobodžiausi“. Todėl siūlo ir kitiems nesėdėti vietoje ir dalyvauti įvairiose veiklose po paskaitų.

Nuobodulį ir blogą nuotaiką hansiečiai ignoruoja, o bet kokią veiklą paverčia smagiu užsiėmimu. „Mes esam pozityvių bepročių (gerąja prasme) grupelė, kurie nebijo būti „kitokie“ ir pasijuokti iš savęs. Yra buvę, kad važiuojame autobusu ir garsiai skaitome LDK bajorijos istoriją ar dainuojame linksmas dainas“, – prisiminimais dalinasi Audronė.

Prisiminimai, kurie šildo visą žiemą

„Hansa“ klube galima ne tik susipažinti su paslaptinguoju viduramžių pasauliu, išgirsti naujų tiesų iš tikrų profesionalų lūpų, bet ir lavinti bendravimo bei bendradarbiavimo įgūdžius. Lina atviravo, kad hansiečiai – tai jos draugai, su kuriais jaučiasi kaip šeimoje. Ji teigia, kad šio klubo stiprioji pusė yra ta, jog „visi žvelgia viena kryptimi, geranoriškai dalinasi savo mintimis, o svarbiausia – nori ne tik būti, bet ir būti drauge“.

„Pagrindinis metų renginys yra Hansa dienos, kurioms ruošiamės ilgai ir atsakingai, tačiau, kai jau viskas padaryta ir šventė prasideda, mes tiesiog šėlstame. Po sunkios, bet pilnos įspūdžių dienos, mes jaučiamės tik dar energingesni – šokame ir dainuojame visą vakarą“, – neišblėstančiais įspūdžiais iš šventės dalinosi Daiva.
Vasarą vykstančios Hansa dienos – tai pats svarbiausias renginys visiems, kas prijaučia viduramžiams. Indrė prisipažino, kad šios šventės laukia su nekantrumu: „Kai pagalvoju apie vasarą, iškart šauna mintis – Hansa. Tai jau tapo tradicija. Įgijau tikrai smagios patirties, susiradau naujų draugų, bendraminčių. Kodėl verta laisvalaikį po paskaitų paskirti šiai veiklai? Atsakymas paprastas – tai įdomu“.

Hansa dienose patirti įspūdžiai – tai smagių prisiminimų puokštė, kuri šildo visus metus. Karštos sriubos dubenėlis iš raganos rankų, įspūdingos žaviųjų riterių kovos ar tradicinės kiaulių lenktynės – visa tai šioje šventėje. O jai pasibaigus lieka nauji draugai, neišblėstantys prisiminimai ir kitos šventės laukimo jaudulys.

Nori prisijaukinti viduramžių vaiduoklį?

Jei susidomėjai klubo „Youth Hansa Kaunas“ veikla ir manai, kad čia galėsi save realizuoti, nori įgyti naujų žinių apie viduramžius, susirasti gerų draugų ir smagiai praleisti laiką – prisijunk! Kiekvienas naujas narys yra labai laukiamas, o jo indėlis rengiant Hansa dienas bus pastebėtas ir įvertintas. Nepražiopsok progos „pakeliauti laiku atgal“ ir pajusti tikrąją viduramžių dvasią!

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Gabrielės Šležaitės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: