© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tiek daug dėmesio planuodami išsiųsti siuntinį skiriame jo turiniui, kad neretai pamirštame pakuotės svarbą. O ji tikrai reikšminga, nes tinkama pakuotė didele dalimi suponuoja sklandžią Jūsų siuntinio kelionę iki gavėjo. Pakuotę atsakingai vertina tiek vietos, tiek tarptautinės siuntų tarnybos. Trumpai aptarsime, kokius kriterijus turi atitikti pakuotė ir kokių rekomendacijų verta laikytis ruošiant siuntinį išsiųsti.

Kokie reikalavimai keliami pakuotei?

Supakuota siunta turi atitikti kelis kriterijus. Pirmiausia, ji turi būti standi, negniuždoma. Patikrinkite, ar ta, kurią pasirinkote, atlaiko didesnį spaudimą ir išlieka tokia pat tvirta. Jei subliūkšta – ji netinkama, verta paieškoti naujos, kokybiškesnės. Pagalvokite, kas liks iš minkštos ir netinkamos pakuotės, kai ant jos gabenant bus sukrautos ir kitos siuntos?

Dar vienas reikalavimas pakuotei – tinkamas užpildymas. Tai reiškia, kad pakuotėje neturi būti tuščių ertmių – jas būtina užpildyti specialia pakavimo medžiaga jos negailint. Paliktos tuščios ertmės suponuos, kad daiktai, esantys dėžėje, judės, nebus stabilumo, kuris gali lemti turinio apgadinimus. Negana to, jei dėžėje yra ne vienas daiktas, jie dar ir trinsis vienas į kitą, šitaip didindami apgadinimo riziką. Besitrindami vienas į kitą, laisvai dėžėje judantys daiktai neretai apgadina ir dėžės sieneles, pažeisdami jos tvirtumą ir standumą. Tad tikslinga įsitikinti, kad siunčiami daiktai dėžėje nejuda, jie įpakuoti stabiliai ir net pavertus dėžę ar kiek papurčius, nes transportuojant tai natūralu, dėžės turinys išliks stabilus.

Sandarumas – dar vienas svarbus kriterijus, keliamas pakuotei. Pastarasis taikomas siunčiant skysčius, nes jie gali išsilieti ir padaryti daug žalos kitoms siuntoms bei, žinoma, siuntėjui (bus prarastas siuntinys – papildomos išlaidos). Tad siųsdami skysčius pasirūpinkite sandaria talpa, labai geru jos uždarymu. Talpos turi turėti užsukamus kamščius, o pastarieji – specialias apsaugas, užkirsiančias kelią kamščius atsukti ar jiems atsisukti, veikiant judėjimui, t. y. transportuojant.

Kai daiktai supakuoti pagal visus keliamus reikalavimus, paskutinis žingsnis – pasirūpinti tinkamu pakuotės užklijavimu. Tam naudokite kokybišką lipniąją juostą ir jos negailėkite. Lipnią juostą juoskite per visą dėžės apimtį keliose vietose.

Rekomendacijos pakuojant siuntas

  • Naudokite tik naujas ir minėtus kriterijus atitinkančias pakuotes. Jei pakuotė jau buvo naudota, tikėtina, bus praradusi reikiamas savo savybes ir gali neatitikti keliamų reikalavimų. Jei nėra galimybių įsigyti naujos dėžės ir naudosite seną, būtinai įsitikinkite, kad ji nepažeista, o jos tvirtumas užtikrins Jūsų siuntos ir drauge keliaujančių siuntinių saugumą.

  • Dėžės ar kitos pakuotės dydis turi atitikti siuntos turinį. Pakuotė neturi būti nei per didelė, nei per maža. Jei dėžė bus per didelė, kyla reali rizika jai sugniužti, kai ant jos bus sudėtos kitos siuntos. Ir, atvirkščiai, per mažoje dėžėje daiktai bus supakuoti standžiai, net gali dėžę deformuoti, o pakuotei kyla rizika plyšti.

  • Pakuokite taip, kad daiktai dėžėje nesiliestų prie sienelių – tarp daikto ir sienelės rekomenduojamas atstumas yra 5 cm.

  • Jei į dėžę dedate daugiau kaip vieną daiktą, kiekvienam atskirai naudokite pakavimo medžiagą.

  • Dėžės turinys turi būti supakuotas tvirtai ir stabiliai, nejudėti, neslankioti.

  • Jei siuntos turinys kažkuo yra specifinis, pavyzdžiui, jo negalima apversti, nurodykite tai ant pakuotės kurjeriui matomoje vietoje.

Blogi pavyzdžiai

Kartais, regis, atsižvelgus į visus kriterijus ir rekomendacijas vis vien kas nors praslysta pro akis, tad pateikiame kelis aspektus, kurių šiukštu nevalia daryti:

  • nepakuokite siuntos tiesiog į paprastą popierių;

  • neprivyniokite per daug lipnios juostos – patikimai, bet saikingai;

  • sakykite „Ne“ medžiaginėms pakuotėms;

  • pakuotės užklijavimui, užrišimui nenaudokite virvės ar polietileninės juostos kaip pakaitalo lipniai juostai.

Užsakymo Nr. KMC180068

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: