Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Du įtakingi JAV respublikonai pirmadienį perspėjo dėl katastrofiškų padarinių, jeigu Kongresas balsuotų prieš karinį smūgį Sirijai, ir užsiminė, kad Baltieji rūmai gali svarstyti energingesnę karinę intervenciją.

Senatoriai Johnas McCainas (Džonas Makeinas) ir Lindsey Grahamas (Lindsis Gremas), respublikonų “vanagai”, seniai raginantys JAV labiau dalyvauti Sirijos pilietiniame kare, susitiko su prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama), siekiančiu įpiršti JAV įstatymų leidėjams karinius veiksmus.

J.McCainas po susitikimo griežtai perspėjo kolegas respublikonus, kurie galbūt svarsto galimybę balsuoti prieš karinius veiksmus, vien tam, kad pakenktų demokratų prezidentui.

“Kongreso balsavimas prieš rezoliuciją, manau, būtų katastrofiškas, – sakė J.McCainas. – Tai pakirstų pasitikėjimą Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir Jungtinių Valstijų prezidentu. Nė viena siš mūsų to nenorime”.

L.Grahamas, kurio laukia sunkūs pirminiai rinkimai dėl respublikonų kandidato į senatorius pozicijos Pietų Karolinoje, perspėjo dėl platesnio masto pasekmių, jei nebus pritarta kariniams veiksmams.

“Negaliu įsiūlyti dar vieno Irako ar Afganistano, nes to nenoriu, – sakė jis. – Pietų Karolinos žmonėms galiu siūlyti (tokią poziciją): … jeigu mes nesusitvarkysime dėl Sirijos, Iranas tikrai pastebės signalus, kad mes numojame į jo branduolinę programą”.

“(What) I can sell to the people of South Carolina (is) that if we don’t get Syria right, Iran is surely going to take the signals that we don’t care about the nuclear program.

Abu senatoriai, regis, taip pat užsiminė apie evoliucionuojantį administracijos mąstymą dėl savo politikos Sirijos atžvilgiu.

B.Obama yra pabrėžęs, kad bet kokie JAVveiksmai, tarp kurių tikriausiai bus sparnuotųjų raketų leidimas, bus “riboti” ir “siauro” veikimo.

Tačiau J.McCainas užsiminė, kad gali būti panaudota daugiau JAVkarinių raumenų nei tikėtasi.

“Mums buvo duota tam tikrų priežasčių manyti, kad gali įvykti labai rimti, o ne kosmetiniai smūgiai”, – sakė jis.

Tokiu planu galėtų būti siekiama suardyti Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgumus ir pastiprinti patikrintų opozicinių grupių pajėgumus, užsiminė J.McCainas.

L.Grahamas kalbėjo, kad administracija, kuri daug mėnesių vis atsisakydavo apginkluoti Sirijos sukilėlius, jau gali būti pasirengusi pasinaudoti gimstančiu planu teikti karinę paramą kai kuriems sukilėliams, paskelbtu po vienos ankstesnės, mažo masto cheminės atakos.

“Atrodo, kad iš šios administracijos atsiranda gana tvirtas planas pastiprinti opoziciją”, – sakė L.Grahamas, kuris pridūrė, kad čia svarbų vaidmenį turėtų suvaidinti tokios regiono žaidėjos kaip Saudo Arabija, Turkija ir Jordanija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: