Makedonijos ir Lietuvos dvikova Kaune
(c) L.Kazakevičiaus/KaunoZinios.lt nuotr.

Dar pirmadienio rungtynėse su Rusijos rinktine likus žaisti 2,5 sekundės, makedonai visiškai tikėjo, jog F grupėje užims pirmąją vietą. Visgi Sergejus Monia pataikė įspūdinga tritaškį ir suvedė Makedonijos rinktinę su pirmenybių šeimininkais lietuviais.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pateikia išsamią lietuvių varžovės Europos čempionate – Makedonijos rinktinės apžvalgą.

Senojo žemyno pirmenybių ketvirtfinalio dvikova tarp Lietuvos ir Makedonijos rinktinių Kauno „Žalgirio“ arenoje įvyks 21 val.

Makedonija

Makedonija – viena iš labiausiai neįvertintų Europos čempionato rinktinių. Dauguma krepšinio sirgalių makedonus nurašė ir priskyrė prie autsaiderių, tačiau komanda, turinti patyrusių ir visko mačiusių bei jaunų ir ambicingų žaidėjų derinį, Europos čempionate pateikė ne vieną staigmeną ir tapo pirmenybių juoduoju arkliuku.

Šioms abiems komandoms pralaimėjimo kaina ketvirtfinalyje yra visiškai skirtinga. Makedonai net ir po pralaimėjimo sugrįžę į tėvynę gautų valstybinius apdovanojimus už šalies vardo garsinimą. Tuo tarpu nesėkmės atveju Lietuvos rinktinės krepšininkai, o ypač vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra, būtų sulyginti su žeme. Tad Makedonijos rinktinė nebeturi ko prarasti. FIBA reitingas: 47

Istorija

Makedonija tapo nepriklausoma 1991 m., subyrėjus Jugoslavijai. 1993 m. ji prisijungė prie FIBA, o jau 1999 m. sudalyvavo pirmame Europos čempionate ir užėmė tryliktąją vietą.

Kitą tokį šansą makedonai gavo po dešimties metų pertraukos. Prieš dvejus metus Makedonijos krepšininkai Lenkijoje taip pat buvo pakrikštyti „juoduoju arkliuku“, kuomet pateko į antrąjį etapą, o ten 86:75 nugalėjo vokiečius ir tik po atkaklios kovos 69:71 nusileido rusams. Bendroje įskaitoje makedonai liko 9-10 vietoje, kai lietuviai užėmė tik 11-12 vietą.

Pasirengimas Europos čempionatui

Nors makedonai pasirengimo cikle iškovojo tiek pat pergalių, kiek ir Lietuvos rinktinė, tačiau jų negalima lyginti. Dvi pergalės iš keturių buvo pasiektos ne prieš Europos komandas, o dar dvi prieš, į antrąjį etapą nepatekusias Lenkijos ir Juodkalnijos rinktines.

Daugiau nei pusę mačų (55 proc.) makedonai neperžengė 70 taškų ribos ir ketverias rungtynes pralaimėjo dviženkliu skirtumu.

Iš viso: 11 mačų – 4 pergalės ir 7 pralaimėjimai. Vidutiniškai įmesdavo 66,3 taško, praleisdavo – 71,7 taško.

Kelias iki ketvirtfinalio

Makedonijos rinktinės tikslas šiame čempionate buvo patekti į ketvirtfinalį, tačiau patys rinktinės sirgaliai tokio pasiekimo nesitikėjo ir dabar 2 milijonus gyventojų turinčioje šalyje vyksta tikras krepšinio anšlagas.

Makedonams galima pritaikyti posakį: „Be skaudžių pralaimėjimų nebūna ir skambių pergalių“. Pirmoje turnyro dvikovoje jie tik po pratęsimo 65:70nusileido Juodkalnijos krepšininkams. Ši nesėkmė atrodo dar labiau įkvėpė makedonus.

Jau kitose rungtynėse makedonai pateikė pirmąją sensaciją ir 78:76 parklupdė kroatus, o po dviejų dienų jiems kelią pastoję graikai buvo nušluoti (72:58). Taip ir prasidėjo šešių pergalių serija, kurią tik paskutinę sekundę nutraukė rusai (61:63).

Tarpusavio susitikimai

Makedonijos ir Lietuvos keliai dar niekada nebuvo susikirtę. Šiandien bus pirmasis šių komandų oficialus susitikimas.

Smogiamasis trejetas

Jeigu Lietuvos rinktinei mače su prancūzais Tony Parkeris pridarė nemažai žalos, tai Bo McCalebbui reikėtų skirti dar daugiau dėmėsio.

26 metų 183 cm ūgio įžaidėjui tai tik debiutinis Europos čempionatas, tačiau sunkią traumą gydęsis amerikietis jau dabar yra tituluojamas staigiausiu ir greičiausiu turnyro žaidėju.

Ir visiškai nesvarbu, kad McCalebbas prieš čempionatą rinktinės vadovams iškėlė savo sąlygų – gynėjas norėjo pailsėti ir praleido pirmąją treniruočių stovyklą. Nors dauguma krepšinio specialistų tvirtina, kad natūralizuoti krepšininkai rinktinėse neatiduoda visos savo širdies, to negalima pasakyti apie McCalebbą.

Atakų organizatorius yra ketvirtas pagal rezultatyumą (20,6 tšk.), jį lenkia tik tokios žvaigždės kaip Luolas Dengas (24,6 tšk.), Andrea Bargnani (22,8 tšk.) ir Parkeris (22,1 tšk.). McCalebbas taip pat atkovoja po 3,1 ir perima po 2,3 (3 vieta) kamuolio bei atlieka po 3,9 rezultatyvaus perdavimo.

Nuo Arvydo Sabonio laikų Senajame žemyne liko nebedaug tokių vidurio puolėjų, kurie varžovus gali nužudyti nuo trijų taškų linijos. Būtent toks yra Pero Antičius. Makedonas tritaškius mėto 30,6 proc. taiklumu (11/36), nors prieš dvejus metus tai darė kur kas taikliau – 43,5 proc. (10/23).

29 metų 210 cm ūgio „centras“ praėjusį sezoną atstovavo Sankt Peterburgo „Spartak“ komandai, tačiau šiame čempionate kovoje dėl kamuolių jau lyginasi su Los Andželo „Clippers“ ir Čikagos „Bulls“ ekipų puolėjais Chrisu Kamanu (10 atk. kam.) ar Luolu Dengu (9,4 atk. kam.). Makedonas vidutiniškai sugrieba po 8,8 kamuolio ir žengia trečias.

Aukštaūgis renka po 11,3 taško, atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus ir perima po 1 kamuolį.

Vojdanas Stojanovskis savo brolį dvynį Damjaną lenkia ne tik rezultatyvumu ir naudingumu, tačiau ir baudų taiklumu. Gynėjas prametė tik vieną baudą iš 16 bandymų (93,8 proc.) ir pagal šią kategoriją čempionate užima pirmąją vietą.

Nors 23 metų krepšininko ūgis nesiekia dviejų metrų (194 cm), jis pasižymi kovingumu. Vojdanas yra antras komandoje pagal atkovotus kamuolius (4,1 atk. kam.), po Pero Antičiaus (8,8 atk. kam.) ir ranką susilaužusio Todoro Gečevskio (4,3 atk. kam.).

Makedonas vidutiniškai pelno po 7,4 taško, atlieka po 1,1 rezultatyvaus perdavimo bei perima po 1,9 kamuolio.

Strategas

Makedonijos rinktinės vyriausiasis treneris Marinas Dokuzovskis yra itin atsidavęs šalies krepšiniui, todėl niekam nebuvo nuostabu, kai jis buvo paskirtas prie nacionalinės komandos vairo.

Dokuzovskis yra buvęs krepšininkas ir visą savo karjerą (1978-1989 m.) praleido vienoje komandoje – Skopje „Rabotnički“.

Iš karto baigęs karjerą jis ėmėsi trenerio amato ir tapo tos pačios komandos „Rabotnički“ vairininku. Iš pradžių jis treniravo jaunimo komandą (1989-1994 m.), o po to žengė į vyrų krepšinį (1994-2000 m.).

51 metų krepšinio specialistas taip pat yra treniravęs Skopje MZT (2000-2001 m.), Strumicos „Polo“ (2002-2003 m.) ir Sofijos „Lukoil Academic“ (2005-2007 m.) ekipas. Su pertraukomis Dokuzovskis vis grįždavo į „Rabotnički“ komandą (2003-2004; 2005 m.), tačiau jau pastaruosius ketverius metus jis iš ten nebeiškelia kojos.

1999 ir 2011 m. jis buvo pripažintas geriausiu Makedonijos treneriu, o 2005 m. išrinktas geriausiu Bulgarijos lygos strategu.

Dvikova

Nors 31 metų 188 cm ūgio Vlado Ilievski ir ne pirmos jaunystės, tačiau būtent jis po dešimties metų pertraukos Liublianos „Union Olimpija“ komandoje pakeitė 35 metų 192 cm ūgio Šarūną Jasikevičių.

Jasikevičius Slovėnijos komandos garbę gynė 1999-2000 m. ir pelnydavo po 9,3 taško bei atlikdavo po 3,4 rezultatyvaus perdavimo. Tuo tarpu makedonas praėjusį sezoną Eurolygoje rinkdavo po 10,8 taško ir atlikdavo po 4,1 rezultatyvaus perdavimo.

Jeigu Mantas Kalnietis makedonui būtų per sunki užduotis gynyboje, ta pati problema galioja ir Jasikevičiui su Bo McCalebbu. Tiek Ilievski, tiek Jasikevičius yra tikri aikštės generolai bei puikiai mato visą aikštelę.

Jasikevičius vidutiniškai pelno po 10,6 taško, atkovoja po 1,8 kamuolio ir atlieka po 4,8 rezultatyvaus perdavimo. Ilievski renka po 8,4 taško, sugriebia po 2,4 ir perima po 1,3 kamuolio bei atlieka po 3,4 rezultatyvaus perdavimo.

Slaptasis ginklas

Kuomet Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipa tarpsezonyje įsigijoPredragą Samardžiskį, dauguma internautų makedoną iš karto nurašė.

Visgi pasirengimo cikle 25 metų 214 cm ūgio puolėjui tapus vienu rinktinės lyderiu, nuomonės kardinaliai pasikeitė. Jis trijuose mačuose buvo rezultatyviausias žaidėjas, o vidutiniškai pelnydavo po 8,7 taško ir atkovodavo po 6,3 kamuolio.

Prasidėjus čempionatui aukštaūgio statistika smuko bene dvigubai – 4,9 taško, 3,6 atkovoto kamuolio. Tačiau viena yra aišku – Samardžiskis norės padaryti teigiamą įspūdį Lietuvos sirgaliams bei parodyti, jog yra ne ką prastesnis užJoną Valančiūną.

Lietuvos rinktinė varžovų akimis

„Lietuva yra stipri komanda, su patyrusiais krepšininkais, jie rungtyniauja tikrai gerai, o juos audringai palaiko fanai. Lietuvius nugalėti bus labai sunku, bet mums tai bus gera patirtis. Iš mūsų niekas nesitikėjo, kad čia apskritai būsime, todėl tiesiog džiaugiamės tuo ir bandysime tame mače daryti geriausia, ką sugebame“, – kalbėjo Makedonijos rinktinės gynėjas Vlado Ilievski.

„Jasikevičius yra komandos smegenys, ekipoje yra daug snaiperių, visi gali pataikyti, labai geri aukštaūgiai. Mane stebina Valančiūno žaidimas. Jis puikus žaidėjas, manau, bus vienas geriausių Europos krepšininkų artimiausioje ateityje“, – tvirtino puolėjas Pero Antičius.

„Tai labai stipri komanda. Joje puikiai rungtyniauja mano komandos draugasJonas Valančiūnas. Lietuviai mėgsta greitą krepšinį, turi puikius snaiperius,Šarūną Jasikevičių, gerą trenerį ir nuostabius gerbėjus. Turime būti susikaupę, nekreipti dėmesio į jų sirgalius ir žaisti penki prieš penkis. Bus labai svarbu neleisti jiems žaisti tokio krepšinio, kokį jie labiausiai mėgsta: stabdyti jų derinius du prieš du bei Jasikevičiaus „Alley Oop“ perdavimus Valančiūnui. Lietuvos rinktinė visose pozicijose turi labai pajėgius krepšininkus, todėl turėsime labai pasistengti“, – teigė puolėjas Predragas Samardžiskis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: