(c) Irminos Žukauskaitės archyvo nuotr.

Kaune šiuo metu yra dvylika aukštųjų mokyklų. Jau ne vienerius metus iš eilės dedamos miesto valdžios pastangos bei lėšos tam, kad būtų sukurtas Kauno, kaip studentiško miesto, įvaizdis. Svarstant apie Kauno miesto studentiškumą bei galimybes, kilo klausimas, kaip patys studentai – ypač atvykėliai iš kitų miestų, besistengiantys įsilieti į šio miesto aplinką ir pritaikyti ją sau ― dabar mato Kauną. Tam atlikta trumpa anoniminė apklausa (viso buvo apklausti 29 respondentai, pateikti 4 klausimai).

Laikinosios sostinės savitumai

Pirmiausia siekta sužinoti, kaip galima keliais žodžiais apibūdinti Kauno miesto savitumą ir išsiaiškinti, su kuo atvykėliams asocijuojasi miesto pavadinimas dažniausiai. Mažumai apklaustųjų jis siejasi su negatyviais objektais. Šiai apklaustųjų daliai iškyla prastos reputacijos subkultūrų atstovų arba apgriuvusios miesto architektūros vaizdinys. Tačiau kitai daliai studentų kyla žymiai pozityvesnės mintys. Dažniausiai minėta Laisvės alėja, Senamiesčio objektai: Kauno Rotušė, Vilniaus gatvė, upių santaka (41,4%). Daliai studentų įsimintiniausias Kauno objektas ― Nemuno upė. Taip pat šis miestas siejamas su krepšiniu. Kai kuriems apklaustiesiems miesto pavadinimas kėlė asociacijas su zoologijos sodu, patriotiškumu, kelio ženklu prieš įvažiuojant į Kauną. Įdomu tai, jog tik 10,3% studentų sieja Kauną su studijomis. Tai rodo pakankamai objektyvų miesto vertinimą, neribojant susidaromos nuomonės vien studijomis.

Žalias ir aktyvus…

Atlikta apklausa atskleidė gausybę miesto privalumų ir trūkumų. Privalumais dažniausiai įvardyti žalieji miesto plotai ― parkai, taip pat ― autentiškas Senamiestis, Laisvės alėja (48%). Studentai itin džiaugiasi ir renginių gausa (41,4%). Daugeliui gerą įspūdį palieka ir antrojo pagal dydį Lietuvos miesto kainos, nuolaidų sistemos. Dalis apklaustųjų kaip privalumus minėjo atnaujintą viešąjį naktinį transportą, maršrutų platumą, gerėjantį gatvių apšvietimą, lengvesnį automobilių eismą keliuose (lyginant su Lietuvos sostine Vilniumi).

… tačiau ir neramus, duobėtas miestas

Kaip didžiausią trūkumą studentai minėjo menką saugumą tamsiuoju paros metu. Ši problema atrodo opiausia beveik pusei studentų ― 44,8%. Taip pat dideliu trūkumu įvardytas Kauno viešasis transportas (31%). Atvykėliams kelia rūpesčių ir sausakimšos transporto priemonės piko metu, ne visas vietoves pasiekiantys maršrutai, neatitinkantys jaunimo poreikių tvarkaraščiai – autobusai ir troleibusai vyksta per retai, trūksta vakarais važiuojančių transporto priemonių. Beveik trečdalis apklaustųjų teigia, jog rūpesčių kelia ir netvarkingi keliai, gatvės. Problema įvardintas ir pačių miesto gyventojų nemandagumas, tolerancijos stoka, naujovių baimė, informacijos apie renginius trūkumas.

Laisvė keisti(s)

Paklausti apie tai, ką, jų nuomone, reikėtų pakeisti, patobulinti šiame mieste, apklaustieji dažniausiai minėjo saugumą. Tuo skundėsi 44,8% respondentų. Studentų nuomone, būtina restauruoti, atgaivinti Laisvės alėją bei Senamiestį (41,4%). Patobulinti reikėtų ir viešojo transporto eismą (24,1%). Taip pat derėtų sutvarkyti gatves (daugelis jų yra duobėtos), jas apšviesti. Dalis apklaustųjų teigė, jog reikėtų pakeisti neigiamus miesto gyventojų stereotipus, mokyti tolerancijos, kantrumo, skiepyti optimizmą.

Gyvenimo verdiktas

Į klausimą, ar baigę studijas respondentai norėtų įsikurti Kaune visam laikui, didžioji dalis (44,8%) atsakė teigiamai. Deja, skirtumas tarp atsakiusiųjų teigiamai ir neigiamai nėra labai žymus. Apsisprendusiųjų šiame mieste negyventi buvo 37,9%. 17,2% dar nėra apsisprendę.

Rezultatai

Apžvelgus apklausos rezultatus, nesunku pastebėti tam tikras tendencijas. Gautos nuomonės skirtingos, įvairiapusės, neretai prieštaraujančios viena kitai. Kita vertus, jos atspindi situaciją ― juk yra sakoma, jog medalis turi dvi puses, o ir kievienas mato skirtingai. Studentai vertina gyvenimo šiame mieste patogumą, todėl jiems svarbiausia yra galimybė patogiai ir greitai pasiekti studijų ir laisvalaikio vietas, saugumo užtikrinimas, renginių pasiūla bei studento kišenės neskriaudžiančios kainos. Studentai turi nemažai idėjų, yra pakankamai aktyvūs, todėl tikėtina, jog susijungus dviems didelėms jėgoms ― studentams bei miesto valdžiai, ― būtų galima žymiai pakelti gyvenimo kokybę Kaune, o tokiu būdu ir efektyviau siekti studentiško miesto statuso.

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Loretos Varaniūtės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: