© Ramintos Česnaitės nuotr. KaunoZinios.lt

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus – vienas seniausių muziejų respublikoje, skaičiuojantis jau 94 – tus gyvavimo metus, siūlo pamatyti apie  15 000 eksponatų. Nuo bestuburių, kuriuos gamtoje pamatyti itin sudėtinga ar net neįmanoma, iki įspūdingų gabaritų ir išvaizdos žinduolių.

Kelionė po muziejų prasideda nuo bestuburių skyriaus, kuris išdėstytas evoliucijos procesą atspindinčia tvarka. Puikiai pateikta moliuskų įvairovė, kurių bestuburių skyriuje galima išvysti daugiausiai.

Priėjus prie vėžiagyvių jų įvairovė ir skirtumai taip pat stebina –  pamatyti galima tiek smulkučių krabų, tiek milžiniškų omarų.  Žiūrint į įspūdingą kirmėlių kolekciją, kiek pašiurpsta oda, tačiau nesinori praleisti pro akis nei vienos iš jų.

Vėliau pereinama prie vabzdžių ekspozicijos.  Šią ekspoziciją sudaro dvi dalys – sistematinė ir zoogeografinė.  Sisteminė ekspozicijos dalis supažindina muziejaus lankytojus su neįtikėtina vabzdžių įvairove.

Zoogeografinė dalis skirta viso pasaulio drugiams. Čia galima rasti pačių paprasčiausių lietuviškų drugelių, vadinamųjų kopūstinukų, kurie nieko nestebina ir įspūdingų spalvų bei gabaritų Afrikos  buriuotoją, kuris lietuviškajai akiai atrodo itin egzotiškas.

© Ramintos Česnaitės nuotr. / KaunoZinios.lt

Pažintis su stuburiniais gyvūnais prasideda nuo žuvų skyriaus, kuris dėl kažkokių priežasčių veikia raminamai. Paslaptingos, nematytos, neregėtos žuvys stebina savo gabaritais ir spalvomis. Pasigrožėjus ar pasibaisėjus keistomis, neįprastomis nelavintai akiai žuvimis, atrodo, kad dalis vandens pasaulio paslapčių ką tik atsivėrė ir pademonstravo gražiausia ką turi.

© Ramintos Česnaitės nuotr. / KaunoZinios.l

Pasigrožėjus žuvimis pažintis su stuburiniais gyvūnais tęsiasi ir visu gražumu demonstruojami ropliai. Tiesa, grožis čia savotiškas.  Driežai, gyvatės, rupūžės, varlės nekelia itin didelio estetinio pasigėrėjimo, tačiau tai puiki galimybė į šiuos padarus pažiūrėti iš arčiau, nes gyvojoje gamtoje paprastai nuo tokių gyvių bėgama šalin.

© Ramintos Česnaitės nuotr. / KaunoZinios.l

Vos  įžengus į paukščių skyrių pasitinka pingvinai, kurie nelygu liokajai ragina pradėti kelionę po paukščių ekspoziciją. Atrodo, kad nėra nei vieno vienodo eksponato. Kiekvienas paukštis savotiškas, kiekvienas įdomus. Plunksnų spalvų paletė stebina, dydžių įvairovė atrodo nereali, o pažiūrėjus kiekvienam paukščiui į snapą kyla klausimas „o ką lesa šitas?“.

© Ramintos Česnaitės nuotr. / KaunoZinios.l

Kelionė po Tado Ivanausko muziejų užsibaigia stulbinančia žinduolių ekspozicija. Žinduolių skyriuje žavi tiek smulkūs graužikai, tiek įspūdingų gabaritų plėšriosios katės. Nepastebėti neįmanoma egzotiškosios žirafos, nepralenkiamo gepardo, milžiniškos baltosios meškos… Žinduolių gausa ir įvairovė stebina, o pasukus išėjimo link pavymiui žiūri išdidaus liūto akys.

Muziejus žavi eksponatų gausa, tvarkinga sistema, įspūdingais eksponatais. Nors muziejus ne ta vieta, kuri sparčiai kinta, tačiau nepaisant to norisi čia sugrįžti dar kartą ir įsitikinti gamtos pasaulio nepaprastumu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: