(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Socialinis projektas su fotomenininkais Tomu Kaunecku ir Stanislovu Žvirgždu “Ar mūsų gamta kaista?”
Balandžio 2 d. (šeštadienį) 13 val. viešbutyje Europa Royale Kaunas (Miško g. 11) organizuojamas nemokamas seminaras visiems, neabejingiems mus supančiai aplinkai ir užsiimantiems ar besidomintiems fotografija: fotografams profesionalams ir fotografams mėgėjams. Vienas ryškiausių mados ir reklamos fotografų Tomas Kauneckas, iniciavęs ir surengęs ne vieną ekologinės tematikos projektą, perteiks, kaip sukurti fotoistoriją ir kaip menine fotografija atspindėti aplinkosaugines problemas.

„Aplinkosauga neturėtų būti madinga poza, o natūralus kasdienis veiksmas“, – taip apie ekologinį sąmoningumą kalba T. Kauneckas. Apie Lietuvos peizažą fotografijose papasakos fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas. Aplinką tausojančias iniciatyvas ir strategijas, taikomas ES lygmeniu, apžvelgs Kauno Europos informacijos centro-Europe Direct vadovė D. Lukoševičiūtė-Burneikienė.

Šis seminaras – tai įvadinis renginys į Kauno Europos informacijos centro-Europe Direct ir Kauno fotoklubo bendrą projektą „Ar mūsų gamta kaista?“, kurio tikslas – per meninę raišką atkreipti visuomenės dėmesį į klimato kaitos problemą, paskatinti susimąstyti apie žmogaus daromą žalą aplinkai, didinti ekologinį sąmoningumą ir atsakingumą. Seminaro metu bus paskelbtas fotokonkursas, kuriame gali dalyvauti visi 14–96 metų fotografuojantys ne tik iš Kauno regiono, bet ir iš visos Lietuvos. Fotografijas bus galima siųsti iki gegužės 2 d. el. paštu: gamtakaista@gmail.com. (apie konkurso sąlygas ir nuostatus rasite čia). Geriausios ir įdomiausios fotografijos bus atspausdintos ir eksponuojamos Kauno apskrities viešosios bibliotekos II aukšto fojė, o prizininkai bus apdovanoti įvairios vertės kuponais spaudos darbams.

Šiltnamio efektas – tai rimta grėsmė visam pasauliui. Dėl į atmosferą išmetamo vis didesnio teršalų kiekio, ji vis labiau „kaista”, vis sparčiau tirpsta ledynai Arktyje, ir Antarktidoje, dėl to kyla pasaulinio vandenyno lygis, ir žemumose įsikūrusioms šalims kyla grėsmė būti užsemtoms. Klimato kaitos pokyčiai taip pat matomi – sausrų, potvynių, uraganų ir kitų stichinių nelaimių dabar kaip niekad daug. Kaip teigia prancūzų dokumentinio filmo „Namai“ kūrėjai, dėl globalinio atšilimo ledo sluoksnis per pastaruosius 40 metų suplonėjo 40 proc., o per 20 metų jo apskritai nebeliks. Šiuo metu anglies dvideginio koncentracija atmosferoje yra didžiausia per kelis šimtus tūkstančių metų. O po amžinuoju įšalu guli uždelsto veikimo bomba – metano dujos, kurių poveikis 20 kartų didesnis už anglies dvideginio dujas. Jei amžinasis įšalas ištirps, išsiskiriantis metanas sukels tokį šiltnamio efektą, kurio padarinius jau net sunku prognozuot. Taigi, tikrąja prasme – mes atsidursime nežinomoje teritorijoje. Žmonijai liko mažiau nei dešimtmetis padėčiai pagerinti, savo įpročiams keisti.

Išankstinė registracija el. paštu: kaunas@europedirect.lt arba tel. (8 37) 32 44 36, +370 677 75 536.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: