(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Antradienį LUNI dalyviai linksmai išklausė Ramūno Jaro paskaitos apie meditacijos paslaptis. Lektorius ironiškai kritikavo „sapnų jogą“; ateinantį pirmadienį rengiamas Ritos Banienės aktyvaus sapnavimo seminaras pateiks kitokią nuomonę.

Aktyvus sapnavimas – tai metodas pažadinti vaizduotę, atsipalaiduoti ir leisti pasireikšti sponatinškoms vizijoms. Šamanai naudojo būgno garsus – tam tikro dažnumo vibracijas transui sukelti. Transas yra pakeistos sąmonės būsena, kai racionalusis pusrutulis pasitraukia į antrą planą ir dešinysis, atsakingas už vaizduotę, atsiduria pirmame plane.

Šamanai transe gydydavo žmogų tiek psichologine, tiek fizine prasme. Kaip teigia R. Banienė, būgno garsai sukelia transą, ir mūsų protas ima skleisti tam tikrus virpesius. Neurofiziologai išskyrė keletą virpesių grupių, būdingų žmogui: delta -0,5 -4 hercai – gilus miegas, theta ritmas – 4 – 8 hz- snūduriavimas, alfa – 8 – 14 hz- relaksacinė būsena, meditacija ir transas, beta – 14 – 30 h- susitelkimas.

„Active dreaming school“ metodai yra panašūs, padedantys žmogui atsipalaiduoti ir patekti į savo pasąmonės saugyklą tam, kad būtų surasta išeitis iš kėblių situacijų, problemų ar ligų. Aktyvaus sapnavimo seansai skirti harmonijai ir pusiausvyrai pasiekti.

Senovės graikams tiek vizijos, tiek sapnai buvo lygiaverčiai dalykai. Šiuolaikiniai mokslininkai įrodė, jog iš tiesų ta pati sąmonė kuria vizijas ir sapnus. Kuo skiriasi vizijos ir sapnai? Yra spontaniškos vizijos bei vaizdiniai, kurių žmogus nekontroliuoja, tačiau užsiimant sapnų valdymu, galima juos keisti ir pakreipti norima linkme. Aktyvus sapnavimas – tai tam tikros pratybos, kurių metu „sapnuojama“ – vaizdinius reguliuojame patys. Kaip sako mitologinis mąstymas ir E.Keisis – nieko neįvyksta anksčiau, nei buvo susapnuota. Tai reiškia, jog mokėdami sapnuoti ir fantazuoti mes kūrybingai keičiame savo gyvenimą.

Žinoma, jog šiuolaikinių žmonių kairysis racionalusis pusrutulis yra labiau išvystytas nei dešinysis – atsakingas už vizijas, kūrybiškumą ir vaizduotę. Aktyvus sapnavimas aktyvuoja šį snaudžiantį pusrutulį. Aktyvaus sapnavimo seminaro metu dalyviai išmoksta savarankiškai naudotis savo pasąmonės resursais.

Rita Banienė – žinoma žurnalistė, sapnų specialistė, parašiusi knygų apie sapnus. Dešimt metų dirbo Lietuvos Nacionaliniame Radijuje redaktore ir reportere, Kauno VDU dėstė radiožurnalistiką. 2005 m. dirbo redaktore Baltijos TV laidoje „Iliuzija – tikrovė“. Rita mokėsi JAV, baigė Roberto Mosso „Active dreaming school“, turi du Reiki lygius. Mokėsi toltekų magijos, šamanizmo, praktikuoja Tibeto priešbudistinės religijos Bono ir budistinės njingmapos Dzogčeną.

LUNI Kaunas visus kviečia lapkričio 23 d., pirmadienį, 18 val. ateiti į „Liberty Pub“ (Putvinskio g. 48). Seminaras nemokamas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: