(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto Kauno Botanikos sodas drauge su VDU Aplinkos tyrimų centru ir Viešosios komunikacijos katedra kviečia mokslininkus, žurnalistus ir įvairių mokslo sričių studentus į dviejų mokslo komunikacijos mokymų seminarų ciklą. Lapkričio 20 ir 27 dienomis grupė mokslininkų ir žurnalistų VDU Kauno botanikos sode (adresas Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) diskutuos apie mokslo vaidmenį žinių visuomenėje, dalinsis patirtimis, įgis daugiau praktinių žinių apie mokslo populiarinimo galimybes ir iššūkius.

„Šiandieninė situacija Lietuvoje patvirtina, kad mokslo naujienos žiniasklaidoje yra retenybė. Tokios situacijos priežasčių galėtų būti labai daug: pradedant mokslo naujienų ignoravimu visuomenėje ir baigiant žurnalistų bei mokslininkų bendradarbiavimo stygiumi. Kita vertus, šių dviejų profesijų atstovai yra atsakingi už viešo diskurso mokslo temomis formavimą Lietuvoje. Todėl šiuo dviejų seminarų ciklu bus siekiama padėti žurnalistams ir mokslininkams atrasti bendrą dialogą“, – teigia seminarų organizatoriai.

Pasak VDU Botanikos sodo direktorės prof. habil. dr. Vidos Mildažienės, mokslo komunikacijos mokyklos tikslas – suburti Lietuvos mokslininkus ir žurnalistus bendrai diskusijai. „Tikimės, kad abiejų profesijų atstovams šis seminarų ciklas bus naudingas. Žurnalistams – atrandant naujas dar nediskutuotas ir visuomenei patrauklias mokslo temas, mokslininkams – atpažįstant galimybes ir mokantis populiarinti savo vykdomus mokslinius tyrimus, skleidžiant mokslo naujienas platesnėms auditorijoms“.

Seminaro dalyviai ne tik susipažins su naujausiais mokslo populiarinimo srities tyrimais ir statistiniais duomenimis, bet praktinių užsiėmimų metu galės savarankiškai įvertinti komunikacijos tarp mokslininkų ir žurnalistų ypatybes, kylančias problemas ir galimus jų sprendimo būdus.

Pirmasis seminaras tema „Mokslo populiarinimas: kaip bendrauti su žiniasklaida?“, vyksiantis lapkričio 20 dieną, supažindins seminaro dalyvius su mokslo populiarinimo ypatybėmis, bus diskutuojama apie pagrindines problemas, pastebimos analizuojant komunikaciją tarp mokslininkų ir žurnalistų. Taip pat bus ieškoma sprendimų, kaip tokių situacijų išvengti, kaip pasiekti, kad komunikacija tarp mokslininkų ir žurnalistų būtų naudinga abiems pusėms, o jos rezultatas efektyviai tarnautų visuomenei.

Lapkričio 27 dieną įvyksiančio seminaro „Mokslo naujienos spaudai, televizijai, radijui ir internetui“ metu dalyviai sužinos pagrindinius spaudos, radijo, televizijos ir internetinės žurnalistikos principus, bus supažindinti su pagrindinėmis savybėmis, kurios būtinos dirbant TV ar radijo žurnalisto darbą, taip pat savybėmis, kurios ypatingai svarbios teikiant informaciją radijui ar televizijai.

Paskaitas skaitys ir praktinius užsiėmimus ves įvairių sričių mokslininkai ir mokslo žurnalistai iš skirtingų žiniasklaidos kanalų.

„Lietuvoje iki šiol nebuvo sprendžiamas mokslo populiarinimo ir komunikacijos mokymų trūkumo klausimas. Jis tampa ypač aktualus formaliais būdais didinant tyrėjų motyvaciją, dėl to didėja nekompetentingo arba formalaus mokslo populiarinimo grėsmė. Mokslo populiarinimo veikla turi savo specifiką, kurios neišmokstama tyrimų laboratorijose, todėl yra būtini specializuoti seminarai, mokymai, kurie ypatingai populiarūs daugelyje Europos, JAV ir Kanados universitetų“, – teigia seminarų organizatoriai.

Pasak jų, iki šiol Lietuvoje tokio pobūdžio mokymai apsiribodavo pavieniais seminarais, paskaitomis, tačiau tęstinių, sistemingų projektų nebuvo nevykdoma. Tuo tarpu šį seminarų ciklą, gavus finansavimą, planuojama organizuoti nuolat, plečiant tematiką, kviečiant patyrusius lektorius ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: