© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Mes dažnai girdime kalbas apie internetinius trolius, kurie skleidžia propagandą per socialinius tinklus ar interneto tinklaraščius prieš tam tikrus asmenis ar grupes. Šiuos komentatorius samdo slapti oficialūs valstybės pareigūnai dažnai naudodami viešuosius valstybinius fondus. Jų pagrindinis tikslas – manipuliuoti viešomis diskusijos siekiant sugadinti reputaciją valdžios atstovų oponentams, skleisti propagandą, ginti valstybės politiką, kai ši susilaukia neigiamo požiūrio.

Apmokami komentatoriai, kuriuos finansuoja valdžia, Rusijoje nėra naujas fenomenas, tokie panašūs dariniai yra išplitę ir kitose šalyse. Pagal Freedom House ataskaitą per paskutiniuosius dvejus metus trolių komentatorių gretos išsaugo, šis fenomenas užfiksuotas 22 šalyse iš 60, pirmaujančios šalys – Rusija, Kinija bei Bahreinas. Rusijos valdžios atstovai įvedė interneto cenzūrą ir sukūrė mokamų komentuotojų armijas, tokiu būdu kovodami prieš neigiamą nuomonę dėl valdžios atstovų, kuri gali pasklisti interneto platybėse, tokiu būdu jie skleidžia savo numatytą propagandą. Juk net pats Rusijos prezidentas, Vladimiras Putinas, yra pareiškęs, kad internetas „tėra Centrinės žvalgybos valdybos projektas“.

Neseniai spaudoje buvo aprašoma Natalijos Lvovos istorija, nutikusi prieš porą metų, kai jai buvo siūloma tapti Kremliaus trolių armijos nare. Štai kokį pasiūlymą ji išgirdo: „Kiekvienas komentuotojas kasdien privalo parašyti mažiausiai 100 skirtingų komentarų ir išplatinti jų kuo daugiau skirtinguose socialiniuose tinkluose, naujienų tinklalapiuose. Darbuotojų atlyginimas už 8 valandų darbo dieną – 1180 rublių (36,50 doleriai) bei nemokami pietūs.“ Natalijai Lvovai pasiteiravus apie technines užduotis, kas būtent turi būti rašoma komentaruose, jai jaunas vaikinas, koordinatorius, atsakė, jog pastarosiomis dienomis jie užimti dėl mero rinkimų, todėl vakar jie rašė palaikomuosius komentarus apie S. Sobianiną (dabartinis Maskvos meras), o šiandien jie rašo įvairius užgauliojančius komentarus apie A. Navalną (Rusijos opozicijos lyderis, pralaimėjęs Maskvos mero rinkimus).

Sankt Peterburgo Interneto tyrimo agentūra yra atsakinga už trolių įdarbinimą Rusijoje, ji netgi samdo anglų kalbos mokytojus, kad būtų rašomi komentarai užsienio tinklalapiuose be gramatinių klaidų, 2014 metais užfiksuota 600 nusamdytų darbuotojų šioje agentūroje, biudžetas siekė 10 milijonų JAV dolerių. Galima pamatyti tokių pavyzdžių, kuriuos yra privaloma komentaruose rašyti: „A. Navalnas yra mūsų laikų Hitleris“, siekiant apjuodinti Rusijos nesisteminės opozicijos lyderį. Kiti komentatoriai stengiasi skaitytojams įteigti neigiamą nuomonę apie Jungtines Amerikos Valstijas: „Draugai, atsibuskite! Amerika nėra mūsų draugas, tai pikčiausias mūsų priešas. Amerikietiška šypsena slepia mūsų šalies sunaikinimą ir genocidą.“

Pasak Vladimiro Volokhonskio, vieno iš Rusijos opozicijos aktyvistų ir naujienų puslapio „Novosti Kupchino“ redaktoriaus, internetinių trolių fenomeno tyrinėtojo: „Šios komentuotojų armijos veiklos rezultatas yra ne tai, kad žmonės ima ir pakeičia turėtą nuomonę, nes mato, kad ji nesutampa su daugumos komentatorių skiltyje, bet tai, kad žmonės ima mažiau skaityti dar išlikusios nepriklausomos žiniasklaidos tinklalapius ir forumus, nes jiems nepatinka agresija, kurios susilaukia iš trolių, tik ir laukiančių atplūstant naujų komentarų. Troliams okupavus komentarų sistemas, daugelis nebemato prasmės rašyti prasmingų komentarų ir ieškoti teisybės, todėl jie dažnai pasirenka valdžios atstovaujamą žiniasklaidą, nes ten nėra trolių.“ Rusija jau ir taip blokuoja Vakarų populiarius tinklalapius, Rusijos opozicijos tinklalapius, draudžia steigti nevyriausybines organizacijas, kurios dirba Vakarams, todėl trolių daroma žala tampa labai didelė – žmonės negauna alternatyvios informacijos iš nepriklausomos žiniasklaidos puslapių, kuri būna užpildyta užgauliais Kremliaus trolių komentarais. O negaunant alternatyvios informacijos šaltinių – Rusijos piliečių galvos yra įnirtingai pumpuojamos Kremliaus propaganda.

Vladimiras Volokhonskis teigia, kad organizuotos Kremliui palankių interneto tinklaraštininkų ir komentuotojų komandos pirmiausiai atsirado po Oranžinės revoliucijos Ukrainoje 2005 metais, kai protestuotojai sugebėjo išsireikalauti anuliuoti ginčytinus Prezidento rinkimų rezultatus ir suorganizuoti pakartotinius rinkimus. Apmokami Kremliaus komentatoriai buvo susiję su Nashi jaunimo judėjimu, kuris buvo sukurtas su Kremliaus parama tuo pačiu metu. Tokie tinklaraščiai yra dažnai naudojami pristatant naują dalyką ar temą, o vėliau tai atsiduria žiniasklaidos akiratyje ir yra pateikiama kaip svarbios naujienos.

Taip pat skaitykite: Kodėl esame priversti finansuoti Rusijos propagandos kanalus?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: