Linas Linkevičius / © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Minint karo tarp Rusijos ir Sakartvelo dešimtmetį, kuris nusinešė daugiau kaip 400 gyvybių, tūkstančiai buvo sužeisti, šimtai tūkstančių priversti palikti savo namus, o 20 proc. Sakartvelo teritorijos yra okupuota Rusijos, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Žygimantas Pavilionis, Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių dėl Rusijos dar 2008 m. prisiimtų įsipareigojimų įvertinimo.

2008 m. Tbilisyje buvo pasirašytas Prancūzijos siūlytas penkių punktų planas, kuriuo Rusija įsipareigojo išvesti pajėgas iki ikikarinių linijų, įsileisti tarptautinius stebėtojus, tačiau de facto nėra įgyvendinamas. Tarptautinė teisė toliau pažeidinėjama, vykdoma slenkanti okupacija, etninis valymas, persekiojami ir kalinami žmonės.

„Nors įvyko karas, o didelės teritorijos okupuotos, tačiau tarptautinė bendruomenė liko nesureagavusi. Netrukus po konflikto buvo politinių pareiškimų, tačiau po dviejų mėnesių visa tarptautinė bendruomenė atleido Rusijai kaltes, nors karui Rusija ruošėsi gerus dvejus metus, sąmoningai planavo ir smogė. Vangus pasaulio vertinimas, be abejonės, paskatino Rusiją imtis tolimesnių žygių. 2008 m. Lietuvos protestai liko neišgirsti, todėl šiandien užsienio politikos vadovui, o kartu ir tarptautinei bendruomenei norime priminti, jog prisiimti tarptautiniai įsipareigojimai – Prezidento Nicolas Sarkozy planas – liko neįgyvendintas. Klausimai dėl sankcijų Rusijai taip pat nėra keliami. Todėl kreipiamės į užsienio reikalų ministrą L.  Linkevičių prašydami jo savo ruožtu kreiptis į tarptautines institucijas bei kelti atitinkamų sankcijų Rusijai klausimą“, – teigė Ž. Pavilionis.

Parlamentarai Ž. Pavilionis, A. Ažubalis ir L. Kasčiūnas kreipimesi ragina ministrą L. Linkevičių papildyti „Magnickio“ sąrašą nusikaltusių  prieš Sakartvelą asmenų pavardėmis, nes nusikaltimai žmogiškumui, žudynės neturi sienų. Taip pat L. Linkevičius raginamas kreiptis į Prancūzijos užsienio reikalų ministeriją, ES institucijas, prašant įvertinti, kaip įgyvendinamas 2008 m. Prancūzijos pristatytas penkių punktų planas, o tuo atveju, jei planas įgyvendinamas netinkamai, apsvarstyti naujų sankcijų Rusijai įvedimą.

„Sakartvelo liūdnas jubiliejus liudija dar vieną pavojingą tendenciją – Europoje nebeliko raudonųjų linijų. Rusijos iniciatyva sienos perkeltos į Sakartvelo teritoriją, pats Sakartvelas nenorėjo karinio konflikto, tačiau situacijos tai negelbėjo. Tuščių susitarimų ar formatų sudarymas bei konkrečių veiksmų trūkumas rodo, kad linijų nebėra. Taip pat liudija, kad Putinas gali laisvai veikti ir keliauti toliau. jis tai ir daro – keliauja į Siriją,  Libiją, dabar jau ir Centrinę Afrikos Respubliką. Manau, kad ši istorija liudija vieną – tarptautinė bendruomenė nebeįgali padėti okupuotoms tautoms. Mano požiūriu, tik rimtos sankcijos Rusijai gali šiek tiek taisyti padėtį“, – pažymėjo A. Ažubalis.

„Situacija aiškiai rodo, jog Rusija manipuliuoja tautų apsisprendimo teise ir tarptautinės bendruomenės neveiksnumu. Sakartvelas tampa geopolitiniu įkaitu, kai verčiama rinktis tarp integracijos į Vakarus ir teritorinio vientisumo vizijos. Tai neteisinga. Problema su N. Sarkozy planu yra ta, kad jis niekada nebuvo susietas su sankcijų ar ribojančių priemonių mechanizmais. Manau, kad konflikto dešimtmetis yra puiki proga peržiūrėti susitarimą ir pasirinkti naujas priemones“, – sakė L. Kasčiūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: