Portugalų kultūros vakarų ciklo renginyje -
(c) VDU archyvo nuotr.

Pirmadienį, spalio 10 d., 17 val., VDU rūmuose (K. Donelaičio g. 52-422) vyks jau antrasis Portugalų kultūros vakarų ciklo renginys (anglų kalba), šįsyk supažindinsiantis su 1974 m. Portugalijoje įvykusia „Gvazdikų revoliucija“.

Ciklą organizuoja portugalų kalbos dėstytojas Nuno Guimarãesas ir VDU Užsienio kalbų centras.

Renginiais siekiama parodyti šios Pietų Europos šalies kalbos ir kultūros universalumą, atskleisti svarų lusofonijos vaidmenį sujungiant šiuolaikinę Portugaliją ir kitas portugališkai kalbančias šalis.

Pradedant nuo lusofonijos sampratos istorinės perspektyvos, norima pademonstruoti įdomiausius šiuolaikinės portugalų kultūrinės ir lingvistinės įvairovės aspektus. Renginiuose rodomi filmai bei nuotraukos, klausomasi muzikos, diskutuojama. Portugalų kultūros renginių iniciatorius ir vedėjas yra Nuno Guimarãesas, VDU portugalų kalbos dėstytojas, Portugalijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė.

Kituose ciklo vakaruose bus pristatyta fado (portugališka muzika), portugališkai kalbančios Afrikos šalys, Brazilijos ir Portugalijos saitai. Renginiai vyks anglų kalba.

Nuno Guimarãesas yra aktyvus dėstytojas, rašytojas ir portugalų kultūros skleidėjas. Nuo 2006 m. jis dirba Portugalijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė, yra dėstęs Vilniaus universitete bei Vytauto Didžiojo universitete.

Šiuo metu VDU N. Guimarãesas veda ne tik portugalų kalbos, bet ir naują šiuolaikinės portugalų kultūros kursą, kuris pristato pietinėje valstybėje po 1974 m. revoliucijos ir nuversto fašistų režimo įvykusius pokyčius. „Portugalija yra tarsi tiltas tarp Europos, Afrikos ir Pietų Amerikos“, pareiškė dėstytojas, turėdamas omenyje šalies istoriją ir didžiulį kolonijų skaičių.

„Kaune labai įdomus kultūrinis gyvenimas“, sakė N. Guimarãesas, kuris nuolat dalyvauja įvairiuose laikinosios sostinės kultūriniuose ar švietimo projektuose, kino ar džiazo festivaliuose ir t. t. 2010 m. akademikas išleido pirmąją istorijoje knygą lietuvių-portugalų kalbomis, poezijos rinkinį „Vieniš(um)as. Solidao“. Šiemet lapkritį jis ketina išleisti antrąją, „Flying. Voar. Skrydis“ (anglų, portugalų ir lietuvių kalbomis).

VDU informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: