Prašoma ir kitąmet viešbučiams taikyti 9 proc. PVM
(c) KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Per pirmą šių metų pusmetį palyginti su tuo pačiu 2010 m. laikotarpiu, viešbučiuose apgyvendinta 21,2 proc. daugiau svečių, bendros pajamos padidėjo 30,5 proc. ir siekė 201,6 mln. litų, darbuotojų skaičius padidėjo 5,4 proc., iš viso sumokėta 20,8 proc. daugiau mokesčių. Tokius skaičius pateikė Lietuvos statistikos departamentas, Valstybinė mokesčių inspekcija prie LR Finansų ministerijos ir kitos institucijos.

„Rezultatai džiugina, todėl mums visiškai nesuprantama Vyriausybės, o ypač finansų ministrės I. Šimonytės pozicija, kuri nemato arba užmerkė akis į dabar taikomo PVM tarifo duodamą naudą. Akivaizdu, kad pradėjus taikyti 9 proc. PVM tarifą, Lietuvos viešbučiai atgavo konkurencingumą regione, o tai naudinga ne tik apgyvendinimo paslaugų, bet visam turizmo sektoriui ir valstybės biudžetui.

Be to, pamirštamas esminis dalykas, kad apgyvendinimo paslaugos yra eksporto paslaugos (nes apie 80 proc. viešbučių svečių yra užsieniečiai), o visoms eksporto paslaugoms taikomas nulinis PVM tarifas, todėl kreipėmės į Seimą, prašydami pratęsti dabar taikomo PVM tarifo galiojimą.

Tikime, kad dauguma Seimo narių supranta eksporto sektoriaus svarbą bei ypatybes ir šįkart vėl priims naudingiausią valstybei sprendimą“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Mažesnį PVM tarifą apgyvendinimo paslaugų įmonėms taiko net 24 iš 27 ES šalių, tarp jų – visos kaimyninės Lietuvos šalys (Lenkijoje viešbučiams taikomas 8 proc. PVM, Latvijoje – 12 proc., Estijoje – 9 proc., Vokietijoje – 7 proc. ir pan.). Pasak LVRA prezidentės, taikant mažesnį PVM tarifą ES šalys ne tik skatina eksportą, bet ir turizmą, naujų darbo vietų kūrimą, ypač – tarp jaunimo. O vien per pirmą šių metų pusmetį viešbučiai kartu su glaudžiai susijusiu restoranų sektoriumi sukūrė daugiau kaip 1600 naujų darbo vietų.

Kitą vertus, apgyvendinimo paslaugų įmonių finansinė padėtis išlieka vis dar sudėtinga. Šio sektoriaus nuostoliai per pirmąjį pusmetį sumažėjo ir siekė 0,391 mln. litų.

„Visi rodikliai rodo, kad sprendimas sumažinti PVM apgyvendinimo paslaugoms buvo teisingas. Viešbučių verslas atsigauna, kuriamos naujos darbo vietos, sumokama daugiau mokesčių. Todėl, atsižvelgiant į apgyvendinimo paslaugų sektoriaus, kaip paslaugų eksporto, specifiką, manau, kad ir toliau tikslinga jį palaikyti ir taikyti 9 proc. PVM tarifą“, – teigia Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys.

Jis yra įregistravęs Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą, kuria siūloma pratęsti 9 proc. PVM tarifo taikymą turizmo veiklą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka teikiamoms viešbučio tipo ir specialaus apgyvendinimo paslaugoms.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: