(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Specialistai perspėja, kad mūsų šalyje praūžę škvalai sudirgino neretai žmogaus sveikatai ar net gyvybei pavojų galinčias sukelti vapsvas bei širšes. Vabzdžiai, kurių įgėlimas ne tik skausmingas, bet ir gali baigtis staigia alergine reakcija, šiuo metu yra itin suaktyvėję ir dažniau puola žmones. Tai atsitinka todėl, kad vasaros pabaigoje prasideda vabzdžių veisimosi laikotarpis, o praūžusios audros bei stiprūs vėjai, išdraskė jų lizdus ir sukėlė vabzdžių įniršį.

Kenkėjų kontrolės įmonės “Dezinfa” duomenimis, iškvietimų dėl vapsvų ar širšių per pirmąsias dešimt šių metų rugpjūčio dienų, lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai, padvigubėjo. Dabar labiausiai nuo minėtų vabzdžių antplūdžio kenčia Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos rajonų gyventojai.

Lietuvoje žmonės vapsvas ir širšes dažnai gaudo vadinamomis liaudiškomis priemonėmis: į stiklainį įpila vandens, saldžios uogienės arba cukraus. Saldumas vapsvas ir širšes privilioja ir jos sukrenta į vandenį, tačiau neretai pasielgiama neatsargiai ir tokia “gaudyklė” paliekama be priežiūros – tuomet ją į rankas gali paimti, pavyzdžiui, mažas vaikas.

Dar viena klaida, kovojant su minėtais vabzdžiais – bandymai naudoti uodus atbaidančius purškalus, kurie visiškai neveikia nei vapsvų, nei širšių. O efektyviausia priemonė naikinti vapsvas ir širšes yra specialiai tam skirtos medžiagos, t.y. insekticidai. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistas T. Vaičiūnas pataria, kaip derėtų išvengti įgėlimo. Ne visuomet tai įmanoma, tačiau atsargus elgesys dažnai gelbsti, todėl:

* Nevaikščiokite, nebūkite arti avilio ypač toje juostoje, kuria bitės artėja prie avilio lakos ir iš jo išskrenda;
* Venkite ryškiaspalvių, gėlėtų ir tamsių rūbų – šviesūs vienspalviai rūbai vabzdžiams yra ne tokie patrauklūs. Be to, ant šviesių rūbų lengviau pastebėsite vabzdžius;
* Venkite kvepalų, kvapnių muilų, kremų, toniko;
* Pamatę atskrendantį geliantį vabzdį, nemosuokite rankomis, nedarykite staigių judesių, – tai tik sustiprins jų agresiją. Staigūs judesiai užpuolikes erzina, o užmuštos bitės, širšės arba vapsvos kvapas iškviečia į kovą kitas gentaines. Atsitraukite, slėpkitės sandarioje patalpoje. Jei neįmanoma, gulkite ir užsidenkite veidą ir galvą;
* Vengti tokių vietų, kuriose ką tik nupjautas šienas, gausu pūvančių produktų (pvz., obuoliai, daržovės ir pan.), nes šis kvapas itin vilioja širšes ir bites;
* Repelentai – neretai neatbaido geliančių vabzdžių. Jie efektyvūs tik nuo kandančių nepavojingų vabzdžių (pvz., uodų).

Įgėlus vabzdžiui, būtina stebėti organizmo reakciją, tačiau nereikia iškart pulti į paniką. Pirmiausia reikia pasistengti, kad į organizmą nepatektų daugiau vabzdžio nuodų. Jei įgėlė bitė ir matote jos geluonį, neimkite už geluonies maišelio, nes jame yra nuodų, traukdami juos išspausite į žaizdą. Lengviausia saugiai ištraukti geluonį, užkabinus jį nagu iš apačios arba pincetu.

Kaip pataria T. Vaičiūnas, kad sumažintumėte vietinę reakciją, žaizdos vietą rekomenduojama atšaldyti, taip nuodai lėčiau pateks į organizmą, mažiau vargins skausmas ir niežulys, patinimas bus kiek mažesnis. Įgėlimo vietą galima atšaldyti ant jos uždėjus, pavyzdžiui, ledo, rankšluostį, suvilgytą šaltu vandeniu. Galima pavartoti lokalaus poveikio preparato nuo skausmo ir niežėjimo, pvz., menpolio (veikliosios medžiagos mentolis ir benzokainas).

Įkandimams alergiški žmonės turėtų nuolat su savimi nešiotis adrenalino ampulę, kurią reiktų susileisti vos tik vabzdžiui įkandus. Patartina nusiimti žiedus ir apyrankes (jei vabzdys įgėlė į plaštaką) ir dezinfekuoti įgėlimo vietą. Būtina ant įgėlimo vietos uždėti šaltą kompresą. Jeigu alerginė reakcija nepraeina, reikia nedelsiant kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: