© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Garsiausias Rusijos kalinys ir Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis penktadienį, kaip pranešama, išėjo iš kalėjimo po daugiau kaip 10 laisvės atėmimo metų.

Kelias į laisvę jam atsivėrė po netikėto malonės suteikimo įsakymo, kurį pasirašė prezidentas Vladimiras Putinas.

V.Putinas malonę buvusiam turtingiausiam Rusijos žmogui suteikė penktadienį, kitą dieną po to, kai pribloškė šalį paskelbęs, kad šis buvęs magnatas paprašė malonės dėl humanitarinio pobūdžio aplinkybių – nurodydamas, kad serga jo motina.

“Vadovaudamasis žmoniškumo principais, nutariu: suteikti malonę nuteistajam Chodorkovskiui, Michailui Borisovičiui, gimusiam 1963 metais Maskvos mieste, atleidžiant jį nuo tolesnio laisvės atėmimo bausmės vykdymo”, – sakoma prezidento pasirašytame įsake, kurį paskelbė Kremlius.

Mažiau nei po pusvalandžio 50 metų M.Chodorkovskis išėjo iš kolonijos Segežos mieste Karelijoje Rusijos šiaurės vakaruose.

Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (RFBVT), kuri administruoja Rusijos kalėjimus, paskelbė pareiškimą, kuriuo patvirtino, kad M.Chodorkovskio bausmės vykdymas nutrauktas.

Pagal V.Putino įsakymą, M.Chodorkovskis “buvo atleistas nuo tolesnio bausmės atlikimo laisvės atėmimu”, sakoma RFBVT pranešime jos interneto svetainėje.

Kokį vaidmenį M.Chodorkovskis vaidins Rusijoje po išėjimo laisvę, neaišku, tačiau tikra atrodo tai, kad V.Putinas niekada nebūtų jo paleidęs, jeigu laikytų jį grėsme.

M.Chodorkovskio 79 metų motina Marina, kuriai V.Putino pareiškimas buvo netikėtas, sakė, kad vis dar bando suvokti, kas vyksta.

“To dar nesuvokiau”, – sakė ji valstybinei televizijai. Drebančiu balsu ji sakė, kad geria raminamuosius.

“SLAPTOSIOS TARNYBOS SUSITIKO SU CHODORKOVSKIU”

M.Chodorkovskis turėjo būti paleistas 2014 metų rugpjūtį, bet Rusijos prokurorai anksčiau šį mėnesį pagrasino trečia byla dėl pinigų plovimo.

V.Putinas ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad nemato tos trečios bylos perspektyvų.

Malonės suteikimo aplinkybės taip pat lieka miglotos.

Buvęs naftos kompanijos JUKOS vadovas, kažkada – turtingiausias Rusijos žmogus, anksčiau ne kartą sakė, kad neprašys V.Putino malonės, nes tai prilygtų kaltės pripažinimui.

Laikraštis “Kommersant”, remdamasis neįvardytais šaltiniais, penktadienį rašė, kad M.Chodorkovskis V.Putino malonės paprašė po neseniai įvykusio susitikimo su Rusijos slaptųjų tarnybų atstovais, kurie pasakė, kad vėžiu sergančios jo motinos sveikata prastėja, be to, perspėjo dėl galimos trečios baudžiamosios bylos.

“Būtų įdomu žinoti, ką jis dabar jaučia”, – savo tinklaraštyje parašė Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, kuris gyrė tai, kaip šis kalinys “stulbinamai oriai laikėsi visus šiuos 10 metų”.

“PUTINO KOZIRIS”

Ekonomistai ir politikos analitikai M.Chodorkovskio paleidimą sieja su Kremliaus bandymu pagerinti savo įvaizdį dėl žmogaus teisių ir tarptautinį įvaizdį prieš žiemos olimpiadą, kurią Rusija vasario mėnesį surengs Sočyje.

Nors M.Chodorkovskio paleidimas yra svarbus momentas, jis dramatiškai nepakeis Rusijos prasto klimato investicijoms ar tarptautinio įvaizdžio, priduria analitikai.

“Tai labai svarbus signalas”, – sakė garsus ekonomistas Sergejus Gurijevas, kuris padėjo parengti kritišką ataskaitą apie M.Chodorkovskio antrą nuosprendį 2010 metais.

“Tai savaime nieko nepakeis, bet tai suteiks vilties investuotojams”, – sakė S.Gurijevas elektroniniu paštu atsiųstuose komentaruose.

Anksčiau šiais metais S.Gurijevas pabėgo į Prancūziją dėl tyrėjų spaudimo po tos kritiškos ataskaitos.

Konsultavimo firma “Eurasia Group” sakė, kad buvusio magnato paleidimas yra “žavesio puolimas” prieš Sočio olimpiadą, pasirodžius pranešimams, kad nedalyvaus įtakingų valstybių vadovai, tokie kaip JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as (Fransua Holandas).

Verslo dienraštis “Vedomosti” šias naujienas palygino su V.Putino “koziriu”, ištrauktu kritinę akimirką.

“Chodorkovskis asmeniškai nebekelia pavojaus sistemai”, – rašė laikraštis ir pažymėjo, kad jo paleidimas neužgydys “žaizdų, prieš 10 metų padarytų ekonomikai ir visuomenei”.

Šalininkai yra sakę, jog M.Chodorkovskis buvo įmestas į kalėjimą ir pripažintas kaltu dviejose atskirose bylose už tai, kad drįso finansuoti opoziciją Rusijos lyderiui.

Jis iš savo korporacijos lėktuvo buvo išvesdintas 2003 metais, netrukus po to, kai V.Putinas perspėjo oligarchus nesikišti į politiką. Nuo pat to laiko M.Chodorkovskis buvo nelaisvėje.

Naftos magnatas ir jo verslo partneris Platonas Lebedevas 2005 metais buvo nuteisti už sukčiavimą ir vengimą mokėti mokesčius. Per antrą teismo procesą M.Chodorkovskis 2010 metais buvo nuteistas už grobstymą ir į laisvę turėjo išeiti kitų metų rugpjūtį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: