(c) KMN archyvo nuotr.

Lapkričio 26 d., penktadienį, 17:30 val. rašytojo Petro Palilionio jubiliejinė „Kūrybos valanda“. Dalyvaus: Petras Palilionis, rašytojai – Aldona Ruseckaitė, Robertas Keturakis ir Viktoras Rudžianskas, aktoriai – Liucija Zorūbaitė ir Saulius Bagaliūnas, pianistė Šviesė Čepliauskaitė.

Rašytojų sąjungos Kauno skyrius ir Kauno menininkų namai kviečia penktadienio vakarą praleisti Petro Palilionio rašytinio žodžio, minčių ir fortepijono muzikos garsų apsuptyje.

Petras Palilionis pagal išsilavinimą yra teisininkas, o pagal pašaukimą – poetas, eseistas, vertėjas, žurnalistas. Nors jis kilęs iš šiaurės Lietuvos, bet kūrybos temperamentu greičiau primena nekantrų ir karštą pietietį. Visa sąmoninga rašytojo veikla susijusi su Kauno miesto kultūriniu gyvenimu, itin dideliu darbu organizuojant Kauno rašytojus. P. Palilionis domisi daugeliu sričių ir žanrų: poetine kūryba, žurnalistika, eseistika, vertimais. Dažni straipsniai ir pasisakymai dienraštyje „Kauno diena“, kultūrinėje viso krašto periodikoje. Poeto kelias į literatūrą nebuvo lengvas, nes sovietmečiu jis neparašė nė vieno panegirinio posmo, aukštinančio komunistinę tvarką. Atvirkščiai, sudėtingomis metaforomis ir perkėlimais slėpė nusiteikimą prieš sovietinę imperiją.

Profesorius Vitas Areška analizuodamas P. Palilionio meninę kūrybą pastebėjo, kad rašytojui kūryba nėra vien pramoga, tinkanti laisvalaikiui, tik grynojo grožio reiškėja, telpanti į „menas menui“ rėmus. Rašydamas P. Palilionis neatsisako aktyvios pozicijos, jo žodžiai, pasakyti prieš dešimtį metų, aktualūs ir šiandien.

V. Areškos nuomone poetas mąsto šuoliais, o mozaikiška kompozicija padeda sukurti palilioniškąjį stilių, kurį poetas pats ironiškai apibūdino: „Girgžda žodžių konstrukcijos keistos“. Jis permainingai jungia filosofinę meditaciją, retorinį manifestavimą, ironiją, tiesioginį, atvirą emocinį reagavimą ir vertinimą, rašymą „per sapną“. Todėl kartais tekstų struktūros atrodo anarchiškos, sujauktos. Tačiau poetas pasikliauja individualia motyvacija. Jis pasinaudoja ir dialoginės, šnekamosios ir gatvės kalbos galimybėmis, rimo netikėtumais, kultūros ženklais. P. Palilionis siekia įvairių tradicijų sintezės, naujos estetinės kokybės, remdamasis tiek klasikine, tiek avangardine tradicija, pirmiausia ekspresionizmu. Pasak, V. Areškos poetas turi žodžio dovaną, jaučia žodžio spalvą ir toną, suranda jam pačią geriausią vietą strofoje.

DVIKOVA

Auga vėjas
ir stiprėja jo rankos.
Vakar sėjo žiedlapius,
šiandien ant stogo išdygo varnos.
Nė vienas save gerbiantis medis
daugiau nebegali pasigirti giedančių lapų derlium.
Ruduo su sauja rudų žemių
palinksta virš mano veido.
Ilgai žiūrim vienas kitam į akis.
Pagaliau jis nusisuka.
Pasaulis vėl vertikalus.

Petras Palilionis

Įėjimas nemokamas. Informacija tel. (8–37) 22 31 44, www.kmn.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: