© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pirmadienį apkaltino Rusiją kurstant neramumus rytinėje šalies dalyje, kur prorusiški protestuotojai užėmė kelis vyriausybinius pastatus, ir tvirtino, kad Maskva stengiasi “suskaldyti” savo kaimynę.

“Pirmiausiai noriu kreiptis į visus Ukrainos rytinių sričių gyventojus. Visiems absoliučiai aišku, kad vyksta prieš Ukrainą, Donecką, Luhanską ir Charkovą nukreipto plano įgyvendinimas. Planas (turintis tapti dingstimi) užsienio pajėgoms peržengti sieną ir užimti šalies teritoriją – tačiau to mes neleisime”, – A.Jaceniukas sakė per neeilinį ministrų kabineto posėdį.

Premjeras sakė esantis įsitikinęs, kad tų regionų žmonės norėtų gyventi vieningoje šalyje.

“Bet kokie raginimai pareiti prie federalizacijos yra mėginimas sunaikinti Ukrainos valstybingumą. Šis scenarijus parašytas Rusijos Federacijos, o jo vienintelis tikslas – suskaldyti ir sunaikinti Ukrainą. Taip pat paversti dalį Ukrainos vergovės teritoriją, kur galiotų Rusijos Federacija diktatas. To nebus”, – pabrėžė jis.

Pasak A.Jaceniuko, Ukraina pati spręs, kaip keisti savo konstituciją ir kokias galias suteikti regionams.

Premjeras ragino rytinių regionų gyventojus elgtis atsakingai ir padaryti viską, kad būtų išsaugotas Ukrainos teritorinis vientisumas.

Jis taip pat paneigė pranešimus, esą Rusija atitraukė savo pajėgas iš Ukrainos pasienio.

“Faktiškai niekas jokių pajėgų neatitraukė, – pažymėjo vyriausybės vadovas, pridūręs, kad informacija, esą Rusijos Federacija sumažino prie abiejų šalių sienos sutelktas stiprias pajėgas, yra “ne kas kitas, o ženklas, kad jie nori parodyti, jog atitraukė pajėgas”.

A.Jaceniukas sakė, kad tos pajėgos yra 30 kilometrų pločio ruože palei Ukrainos sieną.

Premjeras atkreipė dėmesį, kad prieš mėnesį rytiniuose regionuose vykusių mitingų, kuriuose dalyvaudavo tūkstančiai žmonių, “dingo”, tačiau kiekvienoje srityje liko radikaliai nusistačiusių asmenų grupės, kurias sudaro iki 1,5 tūkst. aktyvistų “su specifiniu rusišku akcentu, kurie, koordinuodami savo veiklą su užsienio valstybių specialiosiomis tarnybomis, sekmadienį organizavo neramumus, užėminėjo administracijos pastatus ir destabilizavo padėtį”.

Vyriausybės vadovas informavo, kad jo pirmasis pavaduotojas Vitalijus Jarema išvyko į Donecką, o užsienio reikalų ministras Arsenijus Avakovas yra Charkove.

Premjeras pažymėjo, kad praeitą naktį šalies vadovybė “parengė veiksmų planą dėl mėginimų destabilizuoti padėtį Ukrainos rytuose”, o įgyvendinant šį planą aukšto rango pareigūnai išvyko į neramius regionus.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) sekretoriaus pavaduotoja Viktorija Siumar socialiniame tinkle “Facebook” nurodė, kad šios tarybos sekretorius Andrijus Parubijus ir Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentynas Nalyvaičenka išskrido į Luhansko miestą.

Anksčiau pirmadienį VRM pranešė, kad ginkluoti asmenys užėmė SBU būstinę Luhanske, esančiame tik už maždaug 25 kilometrų nuo sienos su Rusija. Tame mieste ne kartą vyko prorusiškų aktyvistų protestai, kai vasarį buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Luhansko milicija nurodė, kad teisėsaugos struktūros buvo paskelbta padidinta parengtis ir kad pareigūnai blokuoja visus įvažiavimus į miestą.

Sekmadienį prorusiškos stovyklos mitingo dalyviai šturmavo SBU vietos padalinio būstine ir įsiveržė į pastatą, išlaužę duris. Vietos žiniasklaida pranešė, kad demonstrantai į pradžių į pastatą svaidė kiaušinius, vėliau – akmenis, dūminį užtaisą ir Molotovo kokteilį, tačiau liepsnos buvo greitai užgesintos.

Pasak milicijos, per tą šturmą buvo sužeisti devyni žmonės.

Rytų Ukraina buvo V.Janukovyčiaus šalininkų tvirtovė, kol prezidentas pabėgo į Rusiją po tris mėnesius vykusių protestų. Apie pusė to regiono gyventojų yra rusakalbiai, o daugelis jų įsitikinę, jog dabartinė Ukrainos valdžia yra nacionalistai, kurie engs rusus.

Ukrainos laikinoji vyriausybė neigia pažeidžianti rusakalbių teises. Tuo tarpu Maskva sutelkė stiprias pajėgas netoli sienos su Ukraina, o daugelis neatmeta galimybės, jog neramumai rytinėje šalies dalyje gali tapti dingstimi Rusijos invazijai.

Po to, kai Krymas kovą buvo aneksuotas Rusijos, prorusiškai to regiono valdžiai inicijavus separatistinį referendumą, Ukrainos rytuose pasigirdo reikalavimų surengti panašius balsavimus.

Sekmadienį demonstrantai taip pat šturmavo vietos administracijos pastatus rytiniuose Donecko ir Charkovo miestuose.

A.Avakovas pirmadienį sakė, kad Charkovo srities administracijos būstinė buvo išvaduota milicijos, tačiau kai kurie vietiniai įvykių liudininkai tą pranešimą neigė, tvirtindami, jog prorusiški aktyvistai tebelaiko užėmę tą pastatą ir stato barikadas.

Vietos žiniasklaida nurodė, kad Donecko administracijos pastatą užėmę demonstrantai irgi užbarikadavo įėjimą padangomis ir spygliuotomis vielomis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: