Jaunimo linija“ – tai emocinės paramos telefonu ir internetu tarnyba, kurioje dirba savanoriai, praėję atrankas ir mokymus“ – ko gero toks būtų lakoniškiausias organizacijos pristatymas plačiajai visuomenei. Už šio, galbūt ne itin informatyvaus, sakinio slypi visa „Jaunimo linijos“ savanorių komanda. Žodis savanoris nurodo iš asmeninių paskatų kylantį nuoširdų norą padėti kitam nesiekiant finansinio atlygio. „Tai toks darbas, kai kažką atiduodi visuomenės gerovei, o pats jautiesi laimingas darydamas tai, ką nori daryti“, – dalinasi mintimis apie savanorystę viena iš „Jaunimo linijos“ savanorių.

„Jaunimo linijos“ savanoriai – tai žmonės, dalį savo laiko, energijos ir jėgų skiriantys pokalbiui, kuris padeda kitiems geriau suprasti savo jausmus ir gali labiau suartinti žmones, gyvenančius gausiame kitų žmonių rate, bet kartais besijaučiančius vienišais. Savanoriai išbūna kartu tomis akimirkomis, kai kitam yra reikalingiausias žmogiškas supratimas bei išklausymas nevertinant ir nepatarinėjant.

Dėl ko norėtųsi, kad tokių žmonių, gebančių išgirsti kitą, būtų kuo daugiau, ir dėl ko „Jaunimo linija“ užsiima savižudybių prevencija? Viena iš svarbiausių paskatų, ko gero, yra skaudus faktas, jog Lietuva priklauso grupei šalių, kurios pasižymi dideliu savižudžių skaičiumi lyginant su kitomis valstybėmis. Natūralu, kad su savižudybės rizika gali susidurti bet kuris iš mūsų – jei ne mes patys, tai bet kuris kitas žmogus iš mūsų aplinkos: mylimas ir artimas ar eilinis nepažįstamasis. Nepakeliamas vidinis skausmas priveda prie minčių apie mirtį, tačiau mirtis panaikina kitas gyvenimo teikiamas galimybes. Kartais yra tikslinga iš šalies parodyti situacijos galimybes ir kartu apsvarstyti būsimas pasirinkimų pasekmes. „Aš, kaip „Jaunimo linijos“ savanorė, pasisakau už gyvenimą ir tikiu, kad nuoširdus pokalbis kartais gali būti geriausias vaistas“, – pokalbio galią ir naudą akcentuoja savanorė.

Dažnas savanoris pasakytų, jog nepaisant to, kiek atiduoda savęs savanoriaudamas „Jaunimo linijoje“, atgal gauna kur kas daugiau: visų pirma, pripildo savo patirties bagažą vertingomis žiniomis apie tai, kaip išklausyti, išgirsti kitą, išmoksta išreikšti savo jausmus ir jais dalintis, sutinka ne tik daug žmonių, kuriuos vienija bendri interesai, bet ir susiranda nuoširdžių draugų. „Dažnai po „Jaunimo linijos“ narių susitikimų ar budėjimų jaučiu nuostabų jausmą – kai džiaugiuosi tuo, ką darau, ir net negalvoju, kad atlygis už tai, ką darau, turėtų būti materialios išraiškos. Tas jausmas visada yra viduje ir gana dažnai apie save primena pačiomis gražiausiomis emocijomis“, – savo buvimu organizacijoje džiaugiasi „Jaunimo linijos“ savanorė.

Tiems, kas nori išreikšti save, išmokti padėti kitiems, suprasti savo pačių ir kitų jausmus, prisidėti prie to, kad mums visiems būtų geriau, „Jaunimo linijos“ savanoriai drąsina prisijungti prie jų komandos. Šiuo metu kaip tik vyksta savanorių atrankos Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje. Daugiau informacijos apie „Jaunimo linijos“ veiklą ir tai, kaip tapti savanoriu, rasite internetinėje svetainėje www.jaunimolinija.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: