Šiandien Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijai buvo pristatyta šį savaitgalį Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LIJOT) Asamblėjoje priimta rezoliucija, kurioje kalbama apie 2010 m. jaunimo organizacijų finansavimą. Vakar Seimui pateiktame 2010 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projekte, jaunimo organizacijų žiniomis, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos asignavimuose 2010 metų jaunimo politikos biudžetui bus skiriama tik apie 1.4mln. litų, iš kurių 0.4mln. litų skiriami jaunimo organizacijų iniciatyvų finansavimui konkursų būdu.

“Šiuo metu biudžeto projekte numatytos sumos kardinaliai mažesnės negu kad buvo skirta ir taip sumažintame 2009 m. biudžete. Tai reiškia, kad daugelis jaunimo iniciatyvų, kurios buvo sėkmingai vykdomos jau keletą metų iš eilės, bus sustabdytos. Mes siūlome, kartu su valdžios institucijomis ieškoti bendrų sprendimo būdų, nes tenka pripažinti, kad šiuo metu finansavimo modelis yra fragmentiškas, trūksta bendrų aiškiai apibrėžtų mechanizmų, kuriais remdamasi, valstybė perka visuomenės ugdymo, kryptingo laisvalaikio organizavimo, žalingų įpročių, nusikalstamos veiklos prevencijos ir kitas paslaugas iš nevyriausybinio sektoriaus,” – komentuoja LiJOT prezidentas Šarūnas Frolenko.

Pasak LiJOT vadovo, jei finansavimas kitais metais bus toks nedidelis, tuomet ir šias nevyriausybinių organizacijų paslaugas teks pamiršti. Primename, kad nuo 2004 iki 2009 metų pradžios jaunimo politikai skiriama valstybės biudžeto dalis stabiliai didėjo. Tačiau šių metų pradžioje jaunimo politikai buvo numatyta skirti 6.880 mln. litų, iš kurių 2.27 mln. litų buvo numatyti jaunimo iniciatyvų finansavimo konkursams. Pasikeitus šalies ekonominei situacijai jaunimui skiriamos lėšos buvo sumažintos iki 2.7 mln. litų, o konkursinėms programoms skirta 1.05 mln. litų, t.y. 56 proc. mažiau.

Valstybė paslaugas iš NVO perka atskirais ministerijų administruojamais projektų konkursais, tačiau didelė dalis jų, susiklosčius esamai šalies ekonominei situacijai, bus naikinami. Tikėtina, jog kitais metais nebus numatytas finansavimas Ilgalaikei tautinio ir pilietinio ugdymo ir Socializacijos programoms, kurias administruoja Švietimo ir mokslo ministerija, nerimą kelia kitų ministerijų bei savivaldybių programų, kuriomis gali pasinaudoti jaunimas, finansavimas. Patvirtinus tokį valstybės biudžetą labiausiai nukentės organizacijos, kurios ilgą laiką nuosekliai veikia jaunimo pilietiškumo ir tautiškumo, neformalaus ugdymo, lyderių rengimo ir kitose srityse.

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) – yra 1992 m. įkurta didžiausia skėtinė nevyriausybinių jaunimo organizacijų sąjunga Lietuvoje, vienijanti 60 nacionalinių jaunimo organizacijų ir regioninių jaunimo organizacijų sąjungų. Tai yra daugiau nei 200 tūkst. jaunų žmonių. Asamblėja yra visuotinis narių susitikimas, aukščiausias organizacijos valdymo organas. Asamblėja šaukiama du kartus per metus – pavasarį ir rudenį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: