(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Prieš keletą dienų prasidėjęs Kauno kino festivalis žiūrovus kviečia susitikti su kino kūrėjais iš visos Europos, kurie vienas po kito atvyksta į laikinąją sostinę.

Šiandien vakare filmą „Tinklelis nuo uodų” pristatys Kaune viešintis ispanų režisierius Agusti Vila. Antradienį su kino žiūrovais susitiks filmo „Širdies dūžiai” režisierė iš Suomijos Saara Cantel, o Lietuvos dokumentininkai Julija ir Rimantas Gruodžiai žiūrovams pristatys savo naujausią filmą „Upė”.

A. Vila filmas „Tinklelis nuo uodų” šių metų Čekijos Karlovy Varų tarptautiniame kino festivalyje buvo įvertintas didžiuoju prizu – „Krištoliniu gaubliu”. Šiandien 19 val. kino teatre „Forum Cinemas” žiūrovai turės paskutinę galimybę susitikti su filmo režisieriumi. A.Vila teigia, kad jo filmas – tai pasakojimas apie krizėje atsidūrusią šeimą ir artimą jų draugų ratą, kuriame sunku nubrėžti ribas tarp to, ką vadiname rūpesčiu, o ką – jau teroru. Filmą stebinčiajam užduodami klausimai, pateisinantys autoriaus pasirinktą tragikomedijos žanrą: kada reikėtų kvatoti, o kada siužetas pasisuka tragizmo link? Juostoje nė žodžio nepratarianti nepakartojama Ispanijos filmų žvaigždė Geraldine Chaplin, nebylaus kino legendos Charlie Chaplino duktė, pripažįsta, jog filmo „Tinklelis nuo uodų” scenarijus yra vienas iš geriausių scenarijų, kokius aktorė buvo skaičiusi.

Antradienį filmą „Širdies dūžiai”, Portugalijos tarptautiniame kino festivalyje „Festroia” įvertintą specialiuoju žiuri apdovanojimu, Kauno žiūrovams pristatys režisierė iš Suomijos Saara Cantel. Sąmojingame filme vienu atokvėpiu papasakojami septynių moterų likimai. Herojės, sekamos čia ir dabar, suvokia, jog vienintelis susitikimas gali pakeisti gyvenimą. Helsinkyje su šeima gyvenanti režisierė ilgai specializavosi kaip trumpametražių filmų bei radijo pjesių scenaristė, režisavo serialus vaikams, yra sukūrusi ilgametražę vaidybinę drama vaikams „Una ir Nukas”.

Be to, rytoj, antradienį, savo naujausią darbą „Upė” pristatys Lietuvos dokumentininkai Julija ir Rimantas Gruodžiai. Autoriai jau keliolika metų kino juostoje fiksuoja Lietuvos provincijoje sutiktų žmonių gyvenimo momentus. Taip pat ir pastarasis filmas pasakoja apie „lietuviška Venecija” vadinamą Saleninkų kaimą, esantį greta Neries bei Šventosios upių santakos, vandens izoliuotą nuo likusio pasaulio dėl avarijos Jonavos chemijos gamykloje. Subtilioje dokumentikoje, išvengusioje pigių šou elementų, aktualizuojama socialinė tikrovė, jaučiama pagarba herojams. 2009 m. Florencijos festivalyje „Dei Popoli” „Upė” pelnė specialų žiūrovų prizą bei Lietuvos kinematografininkų sąjungos apdovanojimą kaip geriausias dokumentinis filmas, 2010 m. filmas įvertintas „Sidabrinės gervės” apdovanojimu už geriausią dokumentinį filmą ir Karlovy Varų festivalio prizu kaip geriausia trumpametražė dokumentika. Praėjusį savaitgalį „Upės” autoriai buvo apdovanoti dar ir Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje.

Pirmadienį festivalio lankytojai turės paskutinę galimybę išvysti filmus „Šokančios svajonės”, „Dėdė Būnmis, kuris prisimena savo praeitus gyvenimus” bei „Adriena Pal”. Žymiąją vokiečių šiuolaikinio šokio meistrę Pina Bausch įamžinusioje juostoje „Šokančios svajonės”, režisuotoje Anne’s Linsel bei Rainerio Hoffmanno, atskleidžiama revoliucinga P. Bausch kūryba. 2008-aisias šokėja atrinko 40 paauglių savo šokio spektakliui apie žmonių tarpusavio ryšius, vyrų ir moterų santykius, meilės ir švelnumo paieškas, apie juos lydintį nerimą, ilgesį ir abejones „Kontakthof”. Vadovaujami P. Bausch trupės šokėjų bei prižiūrimi pačios Pinos, niekad ankščiau nesimokę šokti paaugliai spektaklį repetavo beveik metus.

Pirmadienį ir antradienį vakarais – paskutinės galimybės pamatyti ir vengrų režisierės Ágnes Kocsis juostą „Adriena Pal”. Šio filmo premjera įvyko Kanų kino festivalyje, programoje „Ypatingas žvilgsnis”. Dramos centre – nutukusi ir aplinkinių atstumta apkūni medicinos sesuo, dėl pyragaičių su kremu manijos praminta Piroška. Viena dieną herojė leidžiasi į prisiminimų ir paradoksų kupiną kelionę, po kurios gyvenimas nebebus toks, koks buvo iki šiol. Keliaujama tiek per margaspalvę visuomenę, skirtingų socialinių sluoksnių žmonių gyvenimus ir likimus, tiek į savęs pažinimą, nežinomą praeitį, selektyvios atminties užkaborius. Juosta pelnė Tarptautinės kino kritikų federacijos (FIPRESCI) prizą šių metų Kanų kino festivalyje.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyksta spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas”, „Pasaka” ir „Skalvija”. Visa programa ir daugiau informacijos apie festivalį – svetainėje www.kinofestivalis.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: