Kino filmo "Chappie" kadras

Pietų Afrikos Respublikos režisierius Neilas Blomkampas pasaulį užkariavęs sukurdamas mokslinės fantastikos šedevrą: „Devintasis rajonas“ pristatė dar vieną mokslinės fantastikos veiksmo trilerį „Čapis“. Tai vienas neįprasčiausių filmų apie robotus, kuriame atskleidžiamos neeilinės dirbtinio intelekto galimybės ir leidžiama pažvelgti į kitą etapą žmogaus egiztencijos istorijoje.

Daugumoje mokslinės fantastikos filmų vaizduojamos protaujančios mašinos bei robotai yra reprezentuojami, kaip netolimos  ateities žudymo mašinos ir  gali tapti žmonijos pražūties priežastimi. Tačiau  režisieriaus Neillo Blomkampo filme „Čapis“ siūloma apsvarstyti priešingą dirbtinio intelekto situaciją. Kritikų nuomone filmas „Čapis“ yra lyginamas nuo  istorijų apie legendinį Frankenšteiną iki gero tuzino fantastinių filmų apie robotus. Per filmo premjerą buvo uždirbta daugiau nei 4,6 milijonai JAV dolerių, o iš viso filmas pelnė rekordinę  94,8 milijonų dolerių sumą.

Kino filmo “Chappie” kadras

Netolimoje ateityje, Johanesburge, Pietų Afrikoje, gimsta filmo herojus Čapis. Jo kūrėjas Deonas,  (jį suvaidino „Lūšnynų milijonieriaus“ žvaigždė Devas Patelis) genialus ir geraširdis mokslininkas, dirbantis robotus gaminančioje įmonėje, trokšta prisidėti prie pasaulio gerovės. Jis nori sukurti ne žudymo mašiną, bet robotą, kuris gebėtų skaityti knygas, vertinti meną, jausti ir matyti pasaulį kaip normalus žmogus. Siekiant šio tikslo Deonas į Čapį sėkmingai įdiegia dirbtinio intelekto programą.

Kino filmo “Chappie” kadras

Mažasis Čapis yra tikras vunderkindas, iš savo amžiaus vaikų išsiskiriantis ir išvaizda, ir neeiliniais protiniais sugebėjimais. Tačiau jautri mašina, pakliuvusi į niurų nusikalstamos veiklos pasaulį pradeda jausti  pyktį, agresiją, neapykantą ir norą žudyti – jis tampa visos šios neteisėtos veiklos marionete. Būdamas dar vaikas, nekaltas ir naivus, nesugebantis atskirti gero nuo blogo, Čapis lengvai apsigauna ir sutinka atlikti visus jam peršamus darbus taip įsiliedamas į  prastos reputacijos pagarsėjusią gaują. Visa tai parodo, kokiame negailestingame pasaulyje mes gyvename, kur kievienu žmogaus poelgiu siekiama gauti naudos.

Natūralu, kad ne kiekvienas dirbtinis intelektas gali būti toks išraiškingas, kaip „HAL 9000“ ar kaip žavusis „WALLE-E“, tačiau Čapis savotiškai tobulas, nes geba jausti ir elgtis kaip vaikas, kas ne itin būdinga mums įprastoms dirbtinio intelekto mašinoms.

Filme akcentuojama dirbtinio intelekto gebėjimai prisitaikyti prie realių gyvenimo situacijų pabrėžiant jausmus, baimes, troškimus bei atskiriant gerą nuo blogo, parodoma ateities vizijos perspektyva, kur dirbtinio intelekto pranašumas užgožia žmogiškus trūkumus.

Kino filmo “Chappie” kadras

Režisieriaus Neilo Blomkampo filmas „Čapis“ ir daugelio kitų filmų, kaip: „Her“, „Transcendence“, „Automata“ ir „Ex Machina“ esmė kažkiek panaši – parodyti tokius aspektus kaip roboto jautrumas, savaime tobulėjantis protas bei sudėtingi ryšiai tarp žmogaus ydų ir mašinos perfekcionizmo.

„Čapis“ – dvi valandas trunkantis mokslinės fantastikos trileris, persmelktas įtampos, veiksmo, dramos, komedijos ir psichologijos elementų.  Tai filmas su netikėta pabaiga ir nelauktais posūkiais, kurie persipynę su jautriomis žmonijos egzistencijos pusėmis. Filmą galima vadinti pavykusiu dėl  puikiai išvystytos  ateities galimybių perspektyvos  ir sąlyginio žmogaus netobulumo lyginant su jo sukurta dirbtinio intelekto mašina.

Taip pat skaitykite: „Dirbtinio intelekto“ svajonės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: