Peter Diamandis © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„X Prize“ fondo įkūrėjas, verslininkas ir futuristas Peteris Diamandis, jau dirba prie daugelio projektų: nuo žmonių siuntimo į mėnulį, vandenynų išvalymo iki tikro „Star Trek“ prietaiso, trikorderio, kūrimo. Jo įkurta ne pelno siekianti organizacija paskelbė dar vieną ambicingą tikslą. Ji nori sukurti technologiją, kuri leis pasaulio vaikams patiems mokytis skaityti ir rašyti.

Naujai startavęs „Global Learning X Prize“ konkursas siūlo iki 15 milijonų dolerių finansuoti atviro kodo programinę įrangą, kuri gali perdaryti išsilavinimą besivystančiame pasaulyje. Idealiu atveju, pasak Diamandis, „X Prize“ komanda ieško programinės įrangos su dirbtiniu intelektu, nes ji gali geriau suprasti, kaip mokiniai mokosi ir kokie jų interesai, siekiant juos išlaikyti susidomėjusius savo švietimu.

„Tai 200 metų senumo pramonės amžiaus švietimo sistema, kurioje mes visi užaugome, kur visi sėdėjome klasėje, suskamba skambutis, ir kaip maži didelės mašinos sraigteliai, mes pakeičiame klases? Neišvengiamai pusė studentų pasimetę, o kitai pusei nuobodu “, – „Wired“ žurnalui sakė Diamandis, pirmadienį vykusioje „Social Good Summit“ konferencijoje Niujorke, kur ir buvo paskelbta nauja premija. – Kyla klausimas: Kaip jūs visa tai žadate pakeisti į personalizuota švietimą? Tai įmanoma, ir tai mūsų tikslas.“

Diamandis pripažįsta, jog šių dienų švietime nėra technologinių naujovių trūkumo. Pastarieji keletą metų pagimdė modelius, tokius kaip masiškai atviras internetinis kursas, kuris žada suteikti geriausią pasaulinį išsilavinimą visiems internete nemokamai. Tačiau, kad ir kokia svarbi ši technologija gali būti, kaip jis teigia, dažniausia tikimasi aukštesnio mokymosi lygmens negu yra. „Jei neturite švietimo pagrindų, jūs nežinote kaip naudotis internetu ir kaip įvesti URL adresą, – sako jis. – Mūsų tikslas yra vaikai, kurie gyvena kaimuose, kur nieko nėra. Tai turi juos nuvesti nuo visiško neraštingumo iki skaitymo, rašymo ir skaičiavimo pagrindų.“

Jei „X Prize“ pasieks tokį ambicingą tikslą, tai nebūtų pirmas kartas. 2004, fondas paskelbė savo „Ansari X Prize“ konkursą, kuris metė iššūkį komandoms sukurti savo asmeninį erdvėlaivį. Konkursui dažnai priskiriami nuopelnai už impulso davimą tam, kas dabar tampa brandžia komercinių skrydžių pramone. Praeitą savaitę, NASA sudarė dvi milijardines sutartis su „SpaceX“ ir „Boeing“, patikėdami jiems dviejų naujų erdvėlaivių kūrimą, kurie gabens NASA astronautus į tarptautinę kosminę stotį ir atgal jau artimiausioje ateityje.

„Aš tikrai didžiuojuosi, jog mes padėjome į užpakalį paspyrėt privačių kosminių skrydžių pramonę,“ – sako Diamandis prisimindamas „Ansari“. – Mes padėjome į pramonę atnešti daugiau jaudulio dėl skrydžių į kosmosą, reguliavimo reformą ir kapitalą į rinką.”

Dabar Diamandis tikisi pakartoti tą sėkmę su „Global Learning“. Komandos turės šešis mėnesius registracijai, o po to 18 mėnesių sukurti savo programinei įrangai. „Tai gali būti komandos iš „Microsoft“ ir „Google“ ar dviejų vaikų Nairobio garaže,” – sako jis.

Tada fondas išbandys šias technologijas su vaikais visoje Afrikoje.  Dabar fondas renka lėšas, siekiant išplėsti šį egzaminą nuo 5000 vaikų iki 10000.  Diamandis sako, kad kai bus išrinkta laimėjusi komanda, jis planuoja dirbti su tokiomis kompanijomis kaip „Google“, „Samsung“, „HTC“ ir kitais prietaisų gamintojais, siekiant užtikrinti programinės įrangos integravimą į visus jų naujus telefonus ir planšetinius kompiuterius.

“Aš noriu, kad ši programinė įranga taptų prieinama kiekvienam planšetiniam kompiuteriui ir išmaniajamam telefonui, – sako Diamandis. – Įsivaizduokite, kad, kai kas nors ateityje gaus planšetinį kompiuterį, jis taip pat taps jų mokytoju.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: