© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Artėjančios kovo 8-osios proga, artimiau susipažinkime su moterimis, kurios sugebėjo užkariauti pasaulį.

Angela Merkel – 1954 metais Hamburge gimusi moteris, pasauliui žinoma politikė, neretai tituluojama Vokietijos Geležine Ledi. Merkel augo pastoriaus Horst Kasner ir lotynų bei anglų kalbos mokytojos Herlind šeimoje. Dėl tėvo profesijos, visa šeima turėjo persikraustyti į Templino miestelį, kas lėmė tai, jog Merkel užaugo Vokietijos Demokratinėje Respublikoje. Teigiama, jog tėvo ryšiai su komunistų partija šeimai užtikrino ne tik dviejų automobilių prabangą, bet ir galimybę laisvai keliauti į vakarus. Mokykloje Merkel priklausė „Laisvojo Vokietijos jaunimo“ grupei, taip pat buvo išrinkta viena geriausiai rusų kalbą mokančių mokinių tuometinėje Respublikoje. 1973-1978 metais Merkel mokėsi fizikos Templino ir Leipcigo universitetuose.

Berlyno sienos griūtis jai suteikė galimybę pradėti savo karjerą politikoje: pirmiausia ji tapo Lotharas de Maiziere atstove spaudai, vėliau buvo išrinkta moterų ir jaunimo reikalų ministre, 1994 metais aplinkosaugos ir branduolinės saugos ministre, kol galiausiai 2000 metais Merkel tapo Krikščionių Demokratų partijos pirmininke, o 2005 metais buvo išrinkta pirmąja moterimi kanclere Vokietijoje. Šį postą sėkmingai užima jau trečią kadenciją iš eilės. Stipriausios ekonomikos Europoje lyderė, sugebėjusi ištraukti savo šalį iš krizės, aktyviai dalyvaujanti sprendžiant ES opius klausimus. Konservatyvių pažiūrų, griežta, kategoriška, bet kartu santūri, rami, daug dirbanti ir  gimtojoje Vokietijoje meiliai vadinama „mutti“ (mamyte).

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Dilma Rousseff  – Brazilijos prezidentė, vadovaujanti šaliai, turinčiai per 200 milijonų gyventojų, gausybę naudingų išteklių ir ekonomiką, kuri laikoma septinta pasaulyje. Gimusi imigrantų iš Bulgarijos šeimoje, mergaitė buvo auklėjama konservatyviai, mokėsi internate, kuriame pamokas vedė vienuolės ir buvo kalbama tik prancūziškai. Tik vėliau, perėjusi į vidurinę mokyklą, Rousseff susipažino su politine padėtimi šalyje, pradėjo aktyviai dalyvauti pasipriešinimo prieš totalitarinį režimą veiklose ir prisijungė prie Darbo partijos. Pati partija buvo pasidalinusi į dvi dalis: vieni socializmo idėjas skleidė taikiai, kiti rinkosi ginkluotą kovą. Nors pati Rousseff neigia turėjusi reikalų su ginkluotu pasipriešinimu, 1970 metais ji buvo sulaikyta, paskelbta guerilla judėjimo lydere ir įkalinta trims metams. Teigiama, kad įkalinimo laikotarpiu Rousseff buvo kankinama elektros srove bei mušama. Išėjusi į laisvę, Rousseff susipažino su būsimu savo vyru Carlo Araujo ir ramiai kelis dešimtmečius gyveno Porto Alegre uostamiestyje. 2000 metais Rousseff paskirta šalies energetikos ministre, 2005 tapo ministre pirmininke, na, o galiausiai 2011 tapo pirmąja šalies prezidente moterimi.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Melinda Gates  – didžiausios pasaulyje labdaros organizacijos „Bill &Mellinda Gates foundation“ veina iš įkūrėjų ir bendrasavininkė. Gimusi 1964 metais Teksase, Melinda užaugo kosmoso inžinieriaus ir namų šeimininkės šeimoje. Jau lankydama katalikišką mergaičių mokyklą Melinda susidomėjo kompiuterių mokslu, kas nulėmė jos pasirinkimą studijuoti informatiką Duke universitete, vėliau Melinda įgijo verslo administravimo magistrą tame pačiame universitete. 1987 metais moteris įsidarbino Microsoft kompanijoje produkto vadybininke, kur ir susipažino su savo būsimu vyru Bill Gates. Melinda atsakinga už organizaciją, besirūpinančią išsilavinimo, švietimo bei sveikatos užtikrinimu ne tik JAV bet ir visame pasaulyje. 2012 metais ji įsipareigojo skirti 560 milijonų JAV dolerių kontracepcijos užtikrinimui moterims trečiojo pasaulio šalyse.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Michelle Obama – gerai žinoma kaip JAV prezidento Barac Obama žmona, moteris toli gražu nesislepia vyro šešėlyje. Gimusi 1964 metais, vidutinėje santechniko ir namų šeimininkės šeimoje Michelle visada buvo pavyzdinga ir aktyvi mokinė, kas jai padėjo įstoti į Prinstono universitetą, kur ji mokėsi sociologijos pagrindų ir afroamerikiečių studijas. Vėliau Harvarde ji įgijo teisininkės magistro laisnį. Su dabartiniu vyru Michelle susipažino dirbdama teisinių paslaugų firmoje. Moteris dalyvauja labdaringoje veikloje, pasisako už lygias teises, padeda kariškių šeimoms, aktyviai dalyvauja viešame gyvenime.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Hillary Clinton – pirmoji prezidento žmona, vėliau tapusi senatore ir kandidatavusi į JAV prezidento postą, laikoma viena įtakingiausių JAV advokačių. Gimė 1947 metais vidutinėje šeimoje, mokėsi Wellesley koledže politikos mokslus, vėliau teisę, Yale universitete, kur ir susipažino su savo būsimuoju vyru Bill Clinton. 1974 metais Hillary persikėlė į Arkanzasą, kur ir ištekėjo. Kol augino dukrą Chelsea, ji dirbo advokate. 1992 metais Bilas Klintonas buvo išrinktas JAV prezidentu, o Hillary buvo paskirta atsakinga advokate, sveikatos sistemos reformoje. Hillary aktyviai keliavo po pasaulį, kovodama ir pasisakydama už moterų teises. Po Baltuosius rūmus sudrebinusio Monikos Levinski skandalo, Hillary nusprendė pati eiti į politiką ir 2000 metais tapo pirmąja moterimi išrinkta į Niujorko senatą. Prezidento rinkimuose nusileidusi Barakui Obamai Clinton buvo paskelbta 67-tąja užsienio reikalų ministre.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sheryl Sandberg – socialinio tinklo Facebook generalinė direktorė, kovojanti už moterų teises, neseniai parašiusi knygą „Būkime priekyje. Moterys, darbas ir siekis vadovauti“ („Lean in: women, work and the will to lead“). Gimusi 1967 metais Sheryl užaugo Majamyje. Harvardo universitete mokėsi ekonomiką, vėliau to paties universiteto verslo mokykloje įgijo magistro laipsnį. Dirbusi Pasaulio banko ekonomiste, JAV iždo departamento vadove, buvusi Google kompanijos viceprezidentė, nuo 2008 metų yra atsakinga už socialinio tinklo Facebook rinkodarą, pardavimus, verslo plėtrą, žmogiškuosius išteklius, viešąją politiką ir viešuosius ryšius. Negana to Sandberg yra valdybos narė tokiose kompanijose kaip „The Walt Disney“, „Women for women international“, „V-day“. Tikrą verslo moterį įkūnijanti Sheryl laikoma ne tik viena geriausių savo srities specialisčių, bet ir neabejotinai viena galingiausių pasaulio moterų, taip pat tituluojama ir viena jauniausių pasaulio milijardierių.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Christine Lagarde – buvusi Prancūzijos finansų ministrė, kuri nuo 2011 metų yra Tarptautinio valiutos fondo vadovė. Gimė 1956 metais, Paryžiaus universitete įgijo teisės bakalaurą, vėliau politikos mokslų magistrą. 1981 metais pradėjo dirbti didelėje tarptautinėje advokatų kontoroje „Baker&MCKenzie“.  2005 metais, palikusi kompaniją Legarde, tapo Prancūzijos prekybos ir pramonės ministre, vėliau žemės ūkio ministre. Buvusi plaukikė, aukšta ir visada pasitempusi, ji tapo žinoma dėl savo gudraus vadovavimo, ramaus atkaklumo derybose ir nuoširdaus atvirumo.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Janet Napolitano – gimė 1957 metais Niujorke, akademikų šeimoje. Turėdama teisininkės išsilavinimą Janet dirbo teisėjos Mary M. Schroeder sekretore, vėliau tos pačios teisėjos advokatų kontoroje, Fynikse. 1998 metais Napolitano laimėjo rinkimus į Arizonos generalinio prokuroro postą, kuriame koncentravosi į vartotojų teisių gynimą. 2002 metais Janet tapo Arizonos valsitjos gubernatore ir sugebėjo nekeldama mokesčių, 1 milijardo JAV dolerių deficitinį valstijos biudžetą paversti 300 tūkstančių pertekliniu. Napolitano ne tik rėmė mokyklų rekonstrukcijas ar mokytojų apmokymus, bet ir griežtai pasisakė prieš aplaidžią federalinės valdžios politiką imigracijos klausimu. Be to, ji įgyvendino vieną iš pirmųjų vidaus saugumo strategijų, atidarydama „Kovos su terorizmu“ centrą. 2009 metais Napolitano tapo pirmąją moterimi, užimančia šalies nacionalinio saugumo ministrės postą.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sonia Gandhi – Itaijoje 1946 metais gimusiantros pagal dydį pasaulio populiacijos lyderė. Sonia augo mažame kaimelyje, religingoje krikščionių šeimoje. Baigusi mokyklą išvyko į Kembridžą mokytis anglų kalbos, kur sutiko savo būsimą vyrą Rajiv Gandhi. 1968 metais pora susituokė, išsikėlė gyventi pas Rajiv tėvus ir susilaukė dviejų vaikų. Nors Rajiv tėvas buvo Indijos ministras pirmininkas, abu sutuoktiniai nuo politikos laikėsi atokiau: Rajiv dirbo pilotu, o Sonia rūpinosi namais. Po savo motinos nužudymo Rajiv buvo išrinktas naujuoju šalies ministru pirmininku ir Sonia buvo priversta įsitraukti į šalies politinį gyvenimą. 1991 metais jos vyras Rajiv buvo nužudytas, kas lėmė, jog galiausiai pati Sonia 1998 metais užėmė Indijos Nacionalinio kongreso prezidentės kėdę.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Indra Nooyi – vienos didžiausių pasaulio maisto ir užkandžių gamybos korporacijos„PepsiCo“ generalinė direktorė. Gimė 1955 metais, Indijoje. Įgijusi matematikos, fizikos ir chemijos bei vadybos išsilavinimą, Indra nusprendė siekti karjeros aukštumų ir 1978 metais atvyko į Jungtines Valstijas, kur Yale universitete baigė viešosios ir privačios vadybos magistro studijas. 1994 metais prisijungusi prie „PepsiCo“ korporacijos, savo sėkmingos lyderystės dėka, yra viena iš labiausiai pasižymėjusių moterų verslo pasaulyje.

Prezidentės, vadovės, ministrės  – visos pasaulyje žinomos, užsitarnavusios pagarbą ir neabejotinai įkvepiančios. Dauguma minėtų moterų taip pat yra ir mamos, žmonos, šeimos moterys, paneigiančios mitą, jog karjera užgožia asmeninį gyvenimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: