Vladimiro Putino vila, šalia Juodosios jūros – tai tikras dvaro rūmų ansamblis, kuriame galima rasti sodų, parkų, fontanų, kazino, baseinų, teatrų, sporto aikštelių. Aplink dvarą sukurtos gyvenvietės, kuriose gyvena prezidentą aptarnaujantis personalas, taip pat galima aptikti nutiestų patogių kelių, yra net 3 aikštelės, skirtos nusileisti lėktuvams.

Šio architektūrinio ansamblio pagrindinio objekto plotas – 17692 kvadratiniai metrai, tai tik pagrindinis pastatas, ką jau bekalbėti apie kitus darinius. Visa ši prabanga būtų ne tokia svarbi, jeigu ne tas faktas, kad kol Rusijos ekonominė padėtis blogėja, šalis kenčia nuo įvestų sankcijų, o šalies prezidentas neribotai mėgaujasi savo turtais.

Pirmiausia dėmesys į šį statinį buvo atkreiptas tada, kai Rusijos verslininkas Sergėjus Kolesnikovas paviešino laišką 2010 metais Dmitrijui Medvedevui, tuo metu ėjusiam Rusijos prezidento pareigas, kuriame jis teigė, kad šis darinys yra statomas Vladimirui Putinui, kuris tuo metu ėjo ministro pirmininko pareigas. S. Kolesnikovas laiške rašė: „Rūmai, statomi ant Juodosios jūros pakrantės, bus skirti asmeniniam Rusijos ministro pirmininko naudojimui.“ S. Kolesnikovas pats dalyvavo šios vilos statybų darbuose, o kai jis pareiškė nepasitenkinimą dėl finansavimo, jis gavo štai tokį atsakymą: „Putinas yra caras, o tu esi jo patarnautojas.“

Šios vilos vertė nurodoma 1 milijardas JAV dolerių, o šiam statiniui surinkti fondai naudojantis korupcija, kyšininkavimu ir vagystėmis. Pirmosios statybos prasidėjo dar Vladimirui Putinui prezidentaujant pirmaisiais metais; pinigai, kurie turėjo būti naudojami Rusijos sveikatos priežiūros infrastruktūros gerinimui, nukeliavo į milžiniško dvaro konstrukcijas. Rusiškas Wikileaks puslapis publikavo nuotraukas, kuriose matosi vilos fasadas, išplėsti plotai ir puošnus interjeras. Po šių nuotraukų paviešinimo puslapio prieiga buvo laikinai blokuojama.

Reuters tyrimas nustatė, jog Rusijai buvo parduota medicininė įranga, mažiausiai verta 195 milijonų JAV dolerių ir kaip parodė ištirti banko dokumentai, į Šveicarijos bankus buvo pervedamos 84 milijonų JAV dolerių vertės sumos. Dokumentai taip pat įrodo, kad maždaug 48,7 milijonai JAV dolerių iš šių sąskaitų buvo pervesti į kompanijos sąskaitą, kuri dalyvavo elitinės vilos statybose, įsikūrusios Juodosios jūros pakrantėje, vėliau iš žiniasklaidos gavusios vardą „Putino dvaras“, kai garsiai nuskambėjo S. Kolesnikovo kaltinimai V. Putinui.

Po šio skandalo Kremliaus oficialūs atstovai paneigė visus kaltinimus susijusius su korupcija ir neigė bet kokius ryšius tarp Vladimiro Putino ir Juodosios jūros nuosavybe. Niekas nepaisė dokumentų, kurie įrodo statybų ryšius su Rusijos vyriausybe bei oficialių ataskaitų, kurias parengė Federalinio Saugumo Serviso aplinkosaugos aktyvistai.

2011 metais, kovo mėnesį, pasak Kommersant, vila buvo parduota už 350 milijonų JAV dolerių Aleksandrui Ponomarenko, kuriam priklausė Juodosios jūros Novorosijsko uostas ir jį sieja glaudūs ryšiai su prezidentu Vladimiru Putinu. A. Ponomarenko pareiškė, jog šis projektas planuojamas tapti viešbučiu ir bus naudojamas komerciniams planams, o gandus apie vilos priklausymą Rusijos prezidentui pavadino žurnalistine fikcija.

Kad ir kaip bandytų išsisukti Vladimiras Putinas, jog jam nepriklauso šis prabangus pastatas, kad ir kokiais kitais asmenimis būtų registruotas šios vilos turtas, tačiau surinkti dokumentai ir pradėti tyrimai parodė, kad Rusijos šalies prezidentas nėra abejingas prabangai, o apie savo šalies gyventojus galima bus pagalvoti ir kitą kartą.

Taip pat skaitykite: Internetiniai Kremliaus troliai atakuoja

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: