© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tūkstančiai protestuotojų pirmadienį toliau laiko užėmę vieną Kijevo centrinę aikštę po įnirtingų susirėmimų su milicija per didžiulio masto demonstracijas, kuriose reikalaujama pirmalaikių rinkimų, siekiant nubausti Ukrainos vyriausybę, nusigręžusią nuo istorinės sutarties su Europos Sąjunga (ES).

Daugybė milicininkų ir protestuotojų buvo sužeisti per sekmadienį vykusius susirėmimus, įsiplieskusius, kai daugiau nei 100 tūkst. įtūžusių ukrainiečių užplūdo sostinę.

Nepaisydami draudimo rengti protestus, demonstrantai skandavo “Revoliucija!” ir “Šalin gaują!”, taip pat privertė dešimtis šalmuotų milicininkų pasitraukti iš Nepriklausomybės aikštės. Protestuotojai taip pat atvarė ratinį traktorių prie metalinės tvoros, kuria buvo apjuostas netoliese esantis prezidento administracijos biuras.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip saugumo pajėgos prie prezidento Viktor Janukovyčiaus rezidencijos mėto dešimtis garsinių granatų ir dūminių užtaisų į kaukėtus demonstrantus, kurie svaidė į miliciją akmenis ir Molotovo kokteilius.

Kijevo milicijos atstovė Olha Bilyk sakė telefonu, kad apie 100 pareigūnų buvo sužeisti per tuos susirėmimus. Vienas merijos pareigūnas nurodė, kad gydytojai tap pat suteikė pagalbą beveik 50 demonstrantų, patyrusių įvairių sužalojimų.

Silpnos ekonomikos šalį, turinčią 46 mln. gyventojų, apėmė didžiausia krizė nuo 2004 metų prodemokratinės Oranžinės revoliucijos, kai V.Janukovyčius penktadienį atmetė ES lyderių pasiūlymus per Vilniuje vykusį viršūnių susitikimą ir nusprendė, kad Ukrainai bus geriau išlaikyti glaudžius ryšius su Maskva.

ES lyderiai šį sprendimą sieja pirmiausiai su skaudžiomis ekonominėmis sankcijomis, kurių Rusija pagrasino imtis, jeigu Ukraina lemtingai pasuktų į suartėjimą su Vakarais.

Tačiau tas žingsnis dabar gali atsigręžti prieš V.Janukovyčių, nes jo politiniai priešininkai stengiasi išnaudoti palankią galimybę, didėjant visuomenės nepasitenkinimui dėl valdininkų korupcijos ir nykstančių darbo vietų.

Apie 50 tūkst. eurointegracijos šalininkų taip pat dalyvavo demonstracijoje vakariniame Lvovo mieste, o dar 250 ignoravo teismo draudimą protestuoti V.Janukovyčiaus gimtajame Donecko regione.

Opozicija nurodo, kad protestai Kijeve yra didžiausi nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos.

Sekmadienį kelios dešimtys nacionalistinės partijos “Svoboda” (Laisvė) narių taip pat užėmė tuščią sostinės merijos pastatą.

Protestuotojai pakabino Ukrainos vėliavą ant vieno iš to pastato langų ir raudonais dažais išpurškė užrašą “Revoliucijos būstinė” prie jo įėjimo.

“Ukrainoje prasideda revoliucija”, – paskelbė “Svoboda” pirmininkas Olehas Tyahnybokas.

Opozicijos lyderiu tapęs sunkiasvoris bokso čempionas Vitalijus Klyčko, laikomas vienu iš pagrindinių pretendentų į prezidento postą per rinkimus, kurie vyks 2015 metų kovą, ragino savo šalininkus neleisti saugumo pajėgoms naktį perimti kontrolės Kijevo centre.

“Privalome mobilizuoti kiekvieną šalyje ir neprarasti iniciatyvos”, – pabrėžė jis.

Tūkstančiai protestuotojų įsiklausė į jo raginimus ir liko visą naktį Nepriklausomybės aikštėje.

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad V.Janukovyčius, kuris buvo išrinktas 2010 metais, daugiausiai palaikomas rusakalbių rytiniame šalies regione, didžiąją dalį sekmadienio praleido užsidaręs su savo aukščiausiais patarėjais rezidencijoje atokiame priemiestyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: