(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

UAB “Margasmiltė”, vystanti unikalų anhidrito kasyklų projektą, prieš kelias dienas kreipėsi į aukščiausius Lietuvos valdžios atstovus – Prezidentę, Seimo pirmininkę bei Ministrą pirmininką. Kreipimosi tikslas – prašymas atkreipti dėmesį į Aplinkos ministerijos (toliau – AM) bei Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (toliau – Kauno RAAD) veiksmus dėl anhidrito kasyklos projekto. Šio projekto vystytojai, kantriai kelis mėnesius tenkinę sunkiai suprantamus minėtų institucijų reikalavimus, turi įtarimų, kad projektas vilkinamas dėl asmeninių interesų, o ne siekiant naudos valstybei.

Projekto įgyvendinimas pradėjo strigti baigiantis pirmajam etapui. UAB “Margasmiltė”, pagal Kauno RAAD reikalavimus paruošė Poveikio aplinkai vertinimo (toliau – PAV) ataskaitą, kurioje labai išsamiai išnagrinėtas Kauno rajone, prie Garliavos planuojamų kasyklų galimas poveikis aplinkai bei gyventojams. Iš įvairių institucjų gauta 12 projektui pritariančių raštų.

Gavus institucijų pritarimą, visi dokumentai buvo priduoti Kauno RAAD. Ši institucija turėjo apibendrinti kitų institucijų raštus ir pateikti galutinį PAV ataskaitos įvertinimą. Projekto vystytojai suprasdami, koks svarbus šis projektas, apie jo eigą nuolat informavo visuomenę. Visa informacija skelbiama bendrovės tinklapyje www.margasmilte.lt.

Tačiau praėjo visi įstatymų numatyti terminai (po įvairių vilkinimų RAAD išvada turėjo būti pateikta lapkričio 17 d.), o išvados Kauno RAAD nepateikė. Vietoj to valdininkai atsiuntė raštą (pridedamas), kuriame teigiama, kad nutarta samdyti nepriklausomus ekspertus dėl poveikio aplinkai įvertinimo. AM bei Kauno RAAD specialistams pasirodė nepakankamas Lietuvos geologijos tarnybos profesionalių geologų bei kitų institucijų vertinimas. Valdininkams prireikė nepriklausomų ekspertų. Projekto vykdytojams nesugebėta paaiškinti, nei kas bus tiriama ar tikrinama konkrečiai, nei kas turima omenyje, kalbant apie nepriklausomus ekspertus.

“Žinome, kad idėjos dėl nepriklausomų ekspertų kilo trijų moterų, giminaičių, įkūrusių, kaip jos teigia, bendruomenę atstovaujančią organizaciją, iniciatyva. Beje, tos organizacijos valdyboje – tik šios trys moterys, dvi seserys ir jų teta. Daugiau bendruomenės atstovų valdyboje nėra. Viena iš jų – Rūta Pusvaškienė, Tautos prisikėlimo partijos Kauno skyriaus vadovė. Matant, kaip greitai jos idėjos prigyja Aplinkos ministerijoje, vadovaujamoje tos pačios partijos atstovo, sunku nepagalvoti, kad tai – kur kas daugiau negu bendruomenės interesų atstovavimas. Ir labai sunku patikėti, kad jos turi gyventojų daugumos palaikymą. Jeigu taip būtų, kažin, ar mes jau pusę metų kasdien gautume vietinių gyventojų prašymus priimti į darbą”,- sakė “Margasmiltės” atstovas Tomas Bodrijė.

Jo teigimu, pamačius, kaip, įsijungus AM interesams, pradėjo strigti projekto vystymas, nutarta kreiptis į aukščiausius valdžios atstovus bei Ūkio ministeriją. “Vis tik kalbama apie 200 milijonų litų investicijas ir 700 darbo vietų sukūrimą. Mes per šiuos metus jau investavome 2 milijonus litų. Viską darome pagal įstatymo raidę. Tačiau kuo toliau, tuo labiau kyla pagrįstų abejonių, ar tikrai mūsų valdžios atstovams investicijos bei darbo vietų kūrimas – prioritetas. Kol kas kai kurie valdininkai demonstruoja visiškai priešingą požiūrį”,- kartėlio neslėpė T. Bodrijė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: