youtube.com vaizdo įrašo kadras

Nadia Murad Basee Taha, kuriai šiuo metu yra 21-eri, atvirai prabilo apie siaubingus tris mėnesius, praleistus ISIS kovotojų nelaisvėje. Tuo metu jai teko patirti seksualinę prievartą ir žeminimus.

Jazidai yra etnokultūrinė religinė bendruomenė, gyvenanti Šiaurinėje Irako dalyje, žinomoje kaip Kurdistanas. Islamo valstybės kovotojai yra įsitikinę, kad Jazidai yra velnio garbintojai, todėl siekia eliminuoti šią etnokultūrinę mažumą.

Jauna Jazidų moteris buvo pagrobta praeitų metų Rugpjūtį.  „Seksualinė prievarta yra naudojama sunaikinti moteris ir merginas ir garantuoti, kad jos daugiau niekada neturės normalaus gyvenimo.“ – teigia Nadia JT Saugumo Tarybai. „Islamo valstybė pavertė Jazidų moteris prekėmis“ – pridūrė ji.

Mergina papasakojo, kaip autobusu buvo nuvežta į ISIS tvirtove, kur tūkstančiai Jazidų moterų ir vaikų buvo keičiami kovotojų kaip dovanos. Po kelių dienų ji buvo paimta vieno vyro.

„Jis liepė man apsirengti ir pasidažyti ir tą siaubingą naktį jis tai padarė. Jis mane žemino kiekvieną dieną.“ – sakė ji.

Nadia bandė pabėgti, bet buvo sugauta sargybinio, kuris ją mušė, liepė nusirengti. Su kitais sargybiniais vertė merginą prisiimti jų nusikaltimus, kol ši nualpo. Dabar mergina, kurios broliai buvo nužudyti ISIS kovotojų, gyvena Vokietijoje. Tarybos nariai sunkiai tramdė emocijas išgirdę šią istoriją.

Moteris islamo valstybe

youtube.com vaizdo įrašo kadras

Jungtinės Tautos pripažino, kad Islamo valstybė galimai vykdė genocidą Jazidų žmonių atžvilgiu, ir ragino JT Saugumo Tarybą pasiūlyti Tarptautiniam Kriminaliniam Teismui šią problemą patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Taryba pripažino, kad prekyba žmonėmis karo kontekste gali būti laikomi karo nusikaltimais. Nors jau 2000 žmonių sugebėjo pabėgti arba buvo išgabenti iš Islamo valstybės, likusieji 3000 vis dar laikomi nelaisvėje.

Karinių konfliktų metu moterys ir merginos dažnai tampa seksualines prievartos ir smurto aukomis. Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijoje Nr. 1325 dėl moterų, taikos ir saugumo atkreipiamas dėmesys į tai, kad konfliktų metu vis dažniau pažeidžiamos moterų teisės – moterys ir mergaitės patiria visokeriopą smurtą, o žaginimas tapo karo įrankiu.

Statistiškai tose šalyse, kuriose buvo arba yra kariniai konfliktai bei susirėmimai, seksualinė prievarta prieš moteris naudojama kaip karo taktika. Tokios šalys yra Sudanas, Bosnija, Liberija.  Žaginimai būdingi ir karinių rėžimų valdomose valstybėse, pavyzdžiui Kongo Demokratinėje Respublikoje. Seksualinė prievarta prieš moteris taip pat buvo naudojama genocido metu Ruandoje.

Taip pat skaitykite: Jie terorizavo mano dukras ir nužudė mano kūdikį. Štai kodėl mes bėgame iš Sirijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: