George Zimmerman'as © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šeštadienį prisiekusieji Floridoje išteisino septyniolikmečio juodaodžio Trayvono Martino nužudymu kaltintą George‘ą Zimmermaną. Teismui Lotynų amerikietis aiškino, jog ginklas buvo panaudotas savigynai. Prisiekusieji sutiko su vyro versija, ir T. Martino mirtį pripažinę netyčine žmogžudyste, jį išteisino.

Teismo sprendimas sukėlė protestus įvairiuose šalies miestuose, demonstrantai išėjo į gatves San Franciske, Atlantoje, Vašingtone, Niujorke. Stenforde, kur ir vyko incidentas, pasitelkti pareigūnai prižiūrėti nepasitenkinimą reiškiančius miestiečius. Nors dauguma protestų buvo taikūs, tačiau visgi ne visi buvo taip nusiteikę. Kaip praneša CNN, pirmadienį policija suėmė 14 žmonių, kai šie šokinėjo ant automobilių, spardė langus ir galimai užpuolė žmogų. Prieš tai, sekmadienį, protestantams blokuojant gatves buvo suimti 7 žmonės.

Antradienį vienas iš demonstrantų šalininkų paskelbė, jog ir toliau planuojami protestai, skirti palaikyti G.Zimmermanui keliamus kaltinimus. Baiminantis didesnių neramumų, tyrimas dėl paauglio nužudymo taip pat bus tęsiamas toliau. Spaudimo pareigūnai sulaukė ne tik iš protestuotojų. Žymusis daininkas Stevie‘as Wonderis pareiškė, jog ketina nerengti pasirodymų Floridoje, kol nebus panaikintas įstatymas, leidžiantis jaučiant pavojų panaudoti jėgą. Temą apie įstatymų keitimą palietė ir viena iš prisiekusiųjų, kalbėjusi apie tai, jog neliko kitos pasirinkimo galimybės kaip pripažinti George‘ą Zimmermaną nekaltu, nes pagal įstatymą jis nepadarė jokių neteisėtų veiksmų.

Po bylos baigties JAV prezidentas Barakas Obama paskatino išlikti ramiems bei santūriems, ir gerbti teismo sprendimą. Tačiau daugiau dėmesio sulaukė prezidento teiginiai, išsakyti dar prieš bylos nagrinėjimą, 2012 metų kovą. Tuomet B.Obama pareiškė, kad jei turėtų sūnų, jis atrodytų kaip Trayvonas Martinas. Manoma, jog tokiais žodžiais prezidentas ne tik atskleidė savo poziciją, kuri galėjo daryti įtaką teismo sprendimui bei visuomenės nuomonei, bet ir patvirtino, jog įvykyje įžvelgiamas rasinis motyvas.

Būtent todėl, kad Trayvono Martino nužudymas siejamas su jo odos spalva, byla sukėlė tiek daug visuomenės reakcijų. Protestuotojų nuomone, jei Tayvonas būtų baltaodis, jo žudikas jau būtų nuteistas, taigi po teismo sprendimo kilo juodaodžių nepasitenkinimas. Vieni piktinosi, kaip galima imtis neteisėtos veiklos prisidengiant savigyna, iš kitų netgi pasigirdo raginimų žudyti baltuosius. Tuo tarpu viena iš prisiekusiųjų kalbėdama CNN teigė netikinti, kad šis nužudymas turi rasistinį atspalvį ir tokį motyvą atmetė. George‘o Zimmermano tėvai apgailestavo dėl įvykusios tragedijos ir Amerikos žiniasklaidai taip pat sakė, jog jų sūnus nėra rasistas ir niekada nebuvo mokomas tokiu būti.

Trayvonas Martinas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ši tema plačiai paplito ir interneto erdvėje. Zimmermano šalininkai reiškė jam paramą ir džiaugėsi pergale socialiniame tinkle Facebook. Tuo tarpu kita pusė internete platino peticijas, raginančias G.Zimmermanui pateikti kaltinimus dėl pilietinių teisių pažeidimo. Tokią peticiją pasirašė daugiau nei  1 mln. žmonių.

Septyniolikmetis Trayvonas Martinas buvo nušautas 2012 metais vasario 26 d. per kivirčą, einant namo iš parduotuvės. Tą vakarą miestelio tvarką prižiūrėjęs George‘as Zimmermanas pranešė pareigūnams apie įtartiną paauglį su gobtuvu ir jį sekė. Incidentas įvyko, kai Trayvonas paklausė, kodėl yra sekamas. G. Zimmermanas teismui teigė, jog vaikinas užpuolė jį einantį link automobilio ir savigynai buvo panaudotas šaunamasis ginklas. Atvykę pareigūnai T.Martiną jau rado negyvą. Už šį nužudymą G.Zimmermanui grėsė įkalinimas iki gyvos galvos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: