© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ryškėjanti Edwardo Snowdeno asmenybė, apibrėžta jo paties ir aplinkinių pasisakymais, rodo esant jį analitišku bei protingu kompiuterių specialistu, neabejingu globalinėms problemoms.

Greičiausiai, kas būdinga visiems tokio masto istorijų herojams, Edwardas nuo vaikystės norėjo palikti pėdsaką pasaulio istorijoje. Galbūt todėl net nebaigęs vidurinės mokyklos, jis bandė tapti specialiųjų pajėgų kariu, o vėliau virto nusivylusiu pasauliečiu  bei atsidūrė vyriausybės slaptųjų veiksmų ir informacinio karo sūkuryje.

Edwardas Snowdenas, buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) techninis asistentas, gegužės 20 dieną išskrido į Honkongą po to, kai nutekino žiniasklaidai duomenis, susijusius su JAV vykdomu duomenų rinkimu apie privačių asmenų pokalbius telefonu ir veiklą internete.

30-ies metų E. Snowdenas gyveno su savo drauge Havajuose, bet išvyko į Honkongą, specialų Kinijos administracinį regioną, turintį savas teisines taisykles ir ekstradicijos sutartį su Jungtinėmis Valstijomis. Ten, Snowdeno prašymu, Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“ atskleidė jo tapatybę.

JAV iškėlus kaltinimus ir paprašius, kad vietos valdžia išduotų informacijos viešintoją, E. Snowdenas birželio 23-iąją paliko Honkongą bei paprašė prieglobsčio Maskvoje, planuodamas taip pat kreiptis ir į Ekvadorą. Ekvadoro Užsienio reikalų ministras Ricardo Patino pasakė, kad Snowdeno prieglobsčio prašymas buvo svarstomas.

Žurnalistai, kurie iš E. Snowdeno ėmė interviu jo slaptavietėje Honkonge, apibūdino jį kaip „ramų, protingą, gero būdo ir kuklų kompiuterių asą“. Aiškindamas, kodėl nusprendė palikti JAV, jis teigė: „Aš nenoriu gyventi visuomenėje, kuri šitaip elgiasi… Aš nenoriu gyventi pasaulyje, kur viskas, ką aš darau ir sakau, įrašinėjama.“

JAV buvusį žvalgybos analitiką apkaltino vyriausybės nuosavybės vagyste, neteisėtu nacionalinės gynybos informacijos paviešinimu ir tyčiniu slaptos žvalgybos informacijos nutekinimu. Už kiekvieną kaltinimą bėgliui gresia maksimali dešimties metų kalinimo bausmė.

Sužinojęs, kad JAV tikrai turi perdavimo sutartį su Honkongu, E. Snowdenas išskrido Rusijos oro bendrovės  „Aeroflot“ lėktuvu į Maskvą.

Pranešama, E. Snowdenas užaugo Šiaurės Karolinoje, o vėliau persikraustė į Merilendą, šalia Nacionalinio saugumo Agentūros (NSA) štabo. Apibūdinamas kaip vidutinio stropumo studentas, pasakoma, kad Merilendo bendruomenės koledže jis studijavo informatiką, kad surinktų būtinus balus aukštosios mokyklos diplomui gauti. Tačiau kurso taip ir nebaigė.

2003 metais E. Snowdenas įstojo į Amerikos Kariuomenę ir specialiose pajėgose tik pradėjęs mokymus, jis buvo atleistas, kai treniruočių metu susilaužė abejas kojas.

Skelbiama, kad NSA jis pirmiausia dirbo Merilendo universiteto slaptame objekte kaip apsaugos darbuotojas. Vėliau jis įsidarbino CŽV informacinio saugumo tarnyboje. Nepaisant E. Snowdeno oficialių kvalifikacijų trūkumo, fantastiški kompiuteriniai įgūdžiai leido jam greitu tempu kilti karjeros laiptais. 2007 metais CŽV jam suteikė diplomatinę priedangą dirbti Ženevoje. Apie šį darbą Snowdenas „The Guardian“ sakė: „Didžioji dalis to, ką pamačiau Ženevoje, kaip mano vyriausybė funkcionuoja ir koks yra jos poveikis pasauliui, mane nuvylė. Supratau, kad aš buvau dalis to, kas duoda daugiau žalos negu naudos.“

E. Snowdenas prisipažino, kad jis svarstė apie informacijos viešinimą jau anksčiau, tačiau vis laukė, kad pamatytų, ar 2008-ųjų prezidento Baracko Obamos pergalė rinkimuose pakeis Amerikos politiką. „B. Obama tęsė pirmtakų politiką“, – sakė jis.

Pasak E. Snowdeno, iš CŽV jis išėjo 2009 metais ir pradėjo bendradarbiauti su NASA, kaip įvairių išorinių kontraktininkų, įskaitant ir kompaniją „Booz Allen Hamilton“, darbuotojas. Savo pranešime ši kompanija patvirtino, kad Havajuose paskirtoje komandoje E.Snowdenas dirbo mažiau nei tris mėnesius. Edwardas Snowdenas specialiai įsidarbino vyriausybės užsakymus gynybos srityje vykdančioje JAV bendrovėje, kad surinktų duomenų apie Vašingtono vykdomas šnipinėjimo programas. Birželio 11 dieną jis buvo formaliai atleistas iš darbo. „Booz Allen Hamilton“ duomenimis analitikas uždirbdavo 122 tūkst. dolerių (315 tūkst. litų) per metus.

Nekilnojamo turto agentai atskleidė, kad Snowden su savo mergina paliko namus Havajuose gegužės 1 dieną. Kaimynai pasakojo ABC, kad pora paprastai laikydavo užtrauktas žaliuzes ir su niekuo beveik nebendraudavo. E. Snowdeno mergina aiškino, kad jos vaikino staigus dingimas jai buvo netikėtas.

Šiuo metu žiniasklaidoje sklando naujienos, kad buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnas Edwardas Snowdenas slapstosi Rusijoje ir jau paprašė prieglobsčio net 21-oje šalyje. Kaip pranešama, per Maskvoje esančias ambasadas oficialūs prašymai perduoti šioms šalims: Austrijai, Brazilijai, Bolivijai, Kubai, Suomijai, Kinijai, Prancūzijai, Italijai, Vokietijai, Indijai, Airijai, Nyderlandams, Nikaragvai, Norvegijai, Lenkijai, Ispanijai, Šveicarijai, Venesuelai ir Rusijai. Dokumentus sekmadienį vakare  perdavė „Wikileaks“ atstovė Sarah Harrison, kuri lydi E.Snowdeną ir teikia jam teisinę pagalbą.

Anksčiau skelbta, kad bėglys yra „Šeremetjevo“ oro uosto tranzitinėje zonoje. Žiniasklaida buvo pranešusi, kad buvęs CŽV darbuotojas prieglobsčio prašė 15-oje šalių.

Pirmadienį, liepos 1 dieną, V. Putinas pareiškė, kad E. Snowdenas gali likti Rusijoje, tačiau tik tuo atveju, jei nustos viešinti įslaptintą informaciją. Jis taip pat pridūrė, kad Rusijos valdžia amerikiečio išduoti JAV neketina.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: