Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paragino amerikiečius suteikti jam antrąją kadenciją, perspėdamas, jog jo varžovas respublikonas Mittas Romney (Mitas Romnis) sužlugdytų ekonomikos atsigavimą ir nėra tinkamas vadovauti šaliai.

Praėjus ketveriems metams po to, kai B.Obama perėmė šalies vairą, pakylėtas euforiškų vilčių bangos, prezidentas atvirai pareiškė, kad Jungtinės Valstijos priėjo svarbiausią politinę kryžkelę per porą pastarųjų dešimtmečių, taip pat tvirtino niekada nesakęs, jog pokyčiai bus pasiekti greitai ir lengvai.

“Kelias, kurį mes siūlome, gali būti sunkesnis, tačiau jis veda į geresnę vietą, o aš jūsų prašau rinktis tą ateitį”, – sakė B.Obama, perspėjęs, kad jo varžovas respublikonas nusmukdytų viduriniąją klasę ir vėl nukreiptų “klystkeliais” Amerikos užsienio politiką.

Apžvelgdamas savo planus sukurti milijonus darbo vietų, sumažinti biudžeto deficitą 4 trln. dolerių ir inicijuoti revoliuciją energetikos politikoje, B.Obama atsisakė atsiriboti nuo 2008 metais savo skleistos vilties žinios, pareiškęs: “Žinok, Amerika: mūsų problemos gali būti išspręstos.”

Prezidentas sakė kalbą Demokratų nacionaliniame suvažiavime, likus lygiai dviem mėnesiams iki rinkimų, tikėdamas pasiekti proveržį apylygėse lenktynėse dėl populiarumo su M.Romney, kurį jis vaizdavo kaip stokojantį idėjų, kaip būtų galima išgydyti paliegusią šalies ekonomiką.

B.Obamos kalbą audringais plojimais palydėjo jo šalininkai, tačiau prožektorių šviesos ir fanfaros gali būti greitai užmirštos, o penktadienį bus paskelbta nauja ataskaita apie padėtį darbo rinkoje, kuri veikiausiai parodys, jog ekonomikos atsigavimas tebėra vangus, praėjus ketveriems prezidento demokrato kadencijos metams.

51 metų B.Obama tiesiogiai komentavo kai kurias subliūškusias viltis, kurias jis sužadino tapdamas pirmuoju Amerikos juodaodžiu prezidentu, tikintis, jog jis ves į pokyčių erą ir padės nutiesti tiltus tarp susipriešinusių partijų.

“Rinkimuose prieš ketverius svarbiausias buvau ne aš, o jūs. Mano bendrapiliečiai – tai jūs turėjote pasikeisti”, – pažymėjo B.Obama, primindamas, kad jis užbaigė Irako karą, užtikrino daugiau teisių gėjams ir lesbietėms, taip pat siekė užtikrinti beveik visuotinę sveikatos priežiūrą.

“Jeigu nusigręšite dabar, jeigu leisitės paperkami cinizmo, jog pokyčiai, dėl kurių kovojome, nėra įmanomi – ką gi, šie pokyčiai neįvyks”, – pridūrė jis.

Vienoje sporto arenoje susirinkę 20 tūkst. prezidento šalininkų skandavo “Dar ketveri metai!”, o B.Obama aštriai kritikavo respublikoną M.Romney ir jo kampanijos partnerį Paulą Ryaną (Polą Rajeną). Pasak jo, šie kandidatai gali nuvesti Ameriką į pavojingus vandenis užsienio politikos srityje.

“Mano oponentas ir jo kampanijos partneris yra naujokai užsienio politikoje, tačiau iš visko, ką jau matėme ir girdėjome, jie nori grąžinti mus į puikavimosi ir klydinėjimo erą, kuri taip brangiai kainavo Amerikai, – sakė jis. – “Šiaip ar taip, nereikia vadinti Rusijos – o ne “al Qaeda” – mūsų pagrindiniu priešu, nebent esat įstrigęs Šaltojo karo laikuose.”

“Jūs tikriausiai nesate pasiruošęs diplomatijai su Pekinu, jeigu negalit aplankyti olimpiados neįžeisdamas mūsų artimiausios sąjungininkės”, – pažymėjo B.Obama, komentuodamas liepą vykusį M.Romney vizitą Londone, kuri jis atvyko stebėti olimpinių žaidynių atidarymo ir iškart pažėrė kritikos Didžiajai Britanijai dėl pasiruošimų šiai sporto šventei.

“Mano oponentas sako, jog buvo “tragiška” užbaigti karą Irake – ir nesako mums, kaip jis užbaigtų karą Afganistane, – sakė šalies vadovas. – Aš tai sakiau ir padarysiu.”

“Plieninis stuburas”

Ketvirtadienio vakarą įtakingi demokratai gyrė B.Obamą kaip narsų vyriausiąjį šalies vadą: viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė, kad jis turi “plieninį stuburą”, o senatorius Johnas Kerry (Džonas Keris) paragino “paklausti Osamos bin Ladeno, ar jam dabar geriau gyventi nei prieš ketverius metus”.

B.Obama pareiškė, kad su juo amerikiečiai galėtų išlaikyti “vadovybę, kuri buvo “išbandyta ir patikrinta”.

Jis savo kalboje ne kartą vaizdavo artėjančius rinkimus kaip pasirinkimą tarp jo politikos, turinčios pagerinti gyvenimą krizės prislėgtai viduriniajai klasei, ir M.Romney pasiūlymo užtikrinti gerovę turtingiesiems, kurios trupiniai byrėtų kitiems – sakydamas, jog tokia strategija gali sukelti naują recesiją.

“Kai balsuodami paimsite savo balsalapį, susidursite su aiškiausiu pasirinkimu, kada nors iškilusiu pastarajai kartai”, – sakė B.Obama, prognozuodamas lemiamus sprendimus dėl darbo vietų ir mokesčių, karo ir taikos.

“Niekada nesakiau, kad ši kelionė bus lengva, ir to nežadėsiu dabar. Taip, mūsų kelias sunkesnis – tačiau jis veda į geresnę vietą. Taip, mūsų kelias ilgesni, bet mes juo eisime kartu. Mes nesuksime atgal. Mes nei vieno nepaliksime pakeliui.”

B.Obamos kalba taip pat tapo raginimu amerikiečiams susivienyti ir įveikti Vašingtoną paralyžiavusį politinį susipriešinimą, perspėdamas, kad rinkimus laimėjęs M.Romney atleidinėtų mokytojus, nuskurdintų studentus, tačiau taikytų naujas mokesčių lengvatas milijonieriams.

Prezidentas stengėsi parodyti nevengiantis sunkios tiesios, sakydamas, kad “mums prireiks daugiau nei kelių metų išspręsti problemas, kurių susikaupė per dešimtmečius.”

M.Romney, kuris kreipėsi į rinkėjus per savo partijos suvažiavimą prieš savaitę, kol kas nekomentavo B.Obamos kalbų, tačiau jo kampanijos koordinatorius Mattas Rhoadesas (Metas Roudsas) apkaltino prezidentą siūlant priemones, kurios jau nepasiteisino.

“Jis pateikė daugiau pažadų, tačiau jis neįvykdė pažadų, duotų prieš ketverius metus, – pareiškė jis. – Amerikiečiai laikys prezidentą Obamą atsakingu už jo pasiekimus. Jie žino, kad negyvena geriau ir kad laikas pakeisti kryptį.”

Neatrodo, kad B.Obamos kalba padės jam išsiveržti toli į priekį lenktynėse su M.Romney, tačiau panašu, kad ji patiko daugeliui suvažiavimo dalyvių.

“Ši kartą per gyvenimą pasitaikanti patirtis buvo daugiau nei šūkis – tai buvo raginimas veikti. Esu labiau nei bet kada pasiruošęs atsakyti į Obamos kvietimą”. – sakė Johnas Matthew Bordersas IV (Džonas Metjus Bordersas) iš Dorčesterio miesto Masačusetse.

Tiffany Raspberry (Tifani Raspberi) iš Niujorko Bruklino rajono sakė taip pat niekada anksčiau labiau nesididžiavusi, jog yra demokratė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: