kremlin.ru nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pasirašė įstatymą, kuriuo Rusija atšaukė Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties, dar vadinamos kaip CTBT, – reikšmingo susitarimo, kuriuo siekiama visiškai uždrausti visus branduolinius bandymus, – ratifikavimą.

Rusijos teisiniame portale paskelbtame įstatymo tekste teigiama, kad nuo lapkričio 2 d. Maskvai nebetaikomas JT remiamas branduolinių ginklų bandymų draudimas.

1996 m. sutartį pasirašė ir Rusija, ir Jungtinės Valstijos, tačiau 2000 m. Maskva ją ratifikavo, o Vašingtonas taip ir nesiėmė paskutinio žingsnio – kodifikuoti ją įstatymu.

Sutarties dar neratifikavo Kinija, Indija, Pakistanas, Šiaurės Korėja ir Izraelis, taip pat Egiptas ir Iranas, kurie dar nėra sukūrę branduolinių ginklų.

Todėl CTBT niekada neįsigaliojo, nes jos neratifikavo visos šalys, privalėjusios ją pasirašyti.

Spalio pradžioje V. Putinas pareiškė, kad Maskvos sutarties ratifikavimo atšaukimas „atspindėtų Rusijos santykius su Jungtinėmis Valstijomis.“

Kremlius anksčiau neigė, jog ketina atlikti branduolinio ginklo bandymus, jei bus nutarta atšaukti ratifikaciją.

„Prezidentas pirmiausia kalbėjo apie būtinybę suvesti situaciją de facto į bendrą vardiklį su JAV“, – spalį sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Pastarosiomis savaitėmis, kai Rusijos įstatymų leidėjai vykdė teisinį procesą dėl CTBT ratifikavimo panaikinimo, naujienų pranešimuose buvo rašoma, kad tiek Rusija, tiek Jungtinės Valstijos vykdė didelės sprogstamosios galios bandymus ir branduolinių smūgių pratybas, todėl kilo susirūpinimas dėl naujų abiejų šalių ginklavimosi lenktynių.

 

 

 

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: