1tv.ru archyvo nuotr.

Ukrainoje praeitą savaitgalį į gatves išėjus šimtams tūkstančių demonstrantų, vienas Rusijos žinių pranešėjas plieniniu balsu aiškino žiūrovams, kad protestų dalyvių sumažėjo iki kelių šimtų ir kad tas judėjimas išsikvėpė.

Tačiau sekmadienį Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje (“Maidane”) vykęs mitingas buvo turbūt didžiausias Ukrainoje nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos, o parodijuotas Rusijos 1-ojo kanalo žinių vedėjo įvertinimas tapo interneto sensacija.

Frazė “Maidane yra tik keli šimtai žmonių” tapo hitu socialiniame tinkle “Twitter”, kai į tuos protestus susirinko šimtai tūkstančių demonstrantų ir kai buvo įspūdingai nuversta granitinė Lenino statula.

Protestai, vykstantys jau trečią savaitę, prasidėjo lapkričio 21-ąją, kai Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius nusprendė nepasirašyti sutarties, turėjusios suartinti šalį su Europos Sąjunga (ES). Dėl to netikėto žingsnio piktinasi daug ukrainiečių, norinčių, kad Kijevas atsigręžtų į Vakarus ir sumažintų Rusijos įtaką.

Tuo tarpu pagrindiniai Rusijos žiniasklaidos kanalai, kuriuos griežtai kontroliuoja Kremlius, skelbia daugiausiai dogmatiškus sovietinio stiliaus pranešimus, aiškiai nukreiptus prieš Ukrainos opoziciją.

“Visuose kanaluose kontekstas pateikiamas pamokslaujančiu tonu. Jie nemėgina nusakyti šių įvykių masto”, – sakė nepriklausoma žiniasklaidos analitikė Ana Kačkajeva.

Naujienų televizijos “Rossija 24” žinių veteranas Dmitrijus Kiseliovas pastarosios savaitės įvykius apžvelgė itin subjektyviame monologe jam būdingu susireikšminusiu stiliumi.

Protestuotojas, kuris priešintųsi riaušių policijai “Amerikoje būtų nušautas vietoje”, teigė pranešėjas.

D.Kiseliovui šią savaitę buvo patikėta vadovauti pertvarkomai Rusijos valstybinei naujienų agentūrai, todėl jis tampa vienu iš įtakingiausių asmenų šalies žiniasklaidoje.

Savo reportaže apie Vokietijos užsienio reikalų ministro Guido Westerwelle (Gvido Vestervelės) vizitą Maidane kartu su Ukrainos opozicijos lyderiu Vitalijumi Klyčko ir jo broliu Vladimiru, kurie abu yra sunkiasvoriai bokso čempionai, Rusijos reporteris nepašykštėjo spalvingų užuominų.

“Westerwelle – kuris yra susituokęs gėjus – susitikimas su broliais Klyčko tapo svarbiu įvykiu”, – tikino D.Kiseliovas.

G.Westerwelle “sušilo, o galbūt perkaito nuo sunkiasvorių kūnų”, pridūrė jis.

Iš tikrųjų G.Westerwelle yra sudaręs civilinę sąjungą su savo partneriu, tačiau Vokietijoje gėjų santuokos nepripažįstamos.

D.Kiseliovo reportažų stilius paskatino vieną Ukrainos žurnalistą įsikišti į šio Rusijos reporterio tiesioginę televizijos transliaciją Kijeve ir ironiškai įteikti jam “Oskaro” statulėlę už pastangas.

Rusijos žiniasklaidos kanalai taip pat tvirtino, kad opozicijos protestuotojams mokama už dalyvavimą mitinguose.

Kaip praneša televizija “Rossija 1”, Ukrainoje skelbiamose interneto reklamose žadama sumokėti 50-100 grivinų (15-30 litų) už dalyvavimą protestuose.

Tuo tarpu tikrieji opozicijos demonstrantų reikalavimai reportažuose beveik arba visiškai nebuvo minimi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: