Instagram archyvo nuotr.

Vidurinių Rytų šalys visuomet buvo žinomos, kaip griežtų musulmoniškų tradicijų besilaikančios valstybės. Nepaisant griežtų draudimų ir suvaržymų noromis ar nenonoromis dauguma šalių yra priverstos keistis, tobulėti ir keisti daugelį archaiškų sprendimų. Tarp tokių šalių yra ir Saudo Arabija, pagaliau nusprendusi šiek tiek palengvinti moterų padėtį visuomenėje ir suteikti joms daugiau laisvų. Tokie pakeitimai susilaukė daug pagyrų, tačiau koncervatyvus flangas vis dar neigiamai vertina musulmoniškų tradicijų keitimą.

2018 metais Saudo Arabija išleido įstatymą, kuris panaikino draudimus moterims vairuoti. Įstatymai buvo pateikti Karalystės oficialiame laikraštyje „Um al-Qura“, tačiau nebuvo visai aišku ar šie įstatymai įsigalios tuoj pat. Šioje šalyje nėra jokių oficialiai galiojančių įstatymų, nes šalies valdymas yra paremtas tik musulmonų šventa knyga – Koranu. Tačiau, pateikti įstatymai buvo patvirtinti ir pagaliau moterys gali įsigyti asmens dokumentus, vairuoti bei turėti laisvę keliauti. Nauaujasis įstatymas užbaigė ilgai nusistovėjusią tvarką, jog moteris privalo gauti vyro leidimą norėdama išvykti ar turėti su savimi asmens dokumentus. Dabar įsigaliojusios naujos taisyklės leidžia bet kuriam asmeniui nuo 21-nerių metų keliauti į užsienį be sutikimo bei registruoti savo asmens dokumentus. Taigi ir moterys galiskirsti sieną, be globėjo sutikimo.

Šie pokyčiai visiškai pakeitė Saudo Arabijos moterų teises Karalystėje ir suteikė daugiau laisvių moterims. Saudo Arabijos sistema buvo seniai kritikuojama viso pasaulio, dėl tokių griežtų draudimų nes ji buvo paskutinė pasaulio valstybė, kurioje moterys neturėjo teisės vairuoti. Saudo Arabijos politika visuomet buvo traktuojama kaip labai konservatyvi. Saudo Arabijoje draudžiama švęsti Valentino dieną ir per ją dėvėti raudoną spalvą, draudžiami kino teatrai, muzikos pamokos.

Saudo Arabijos moterys bėgdamos nuo išnaudojimo ir „priežiūros“ sistemos atkreipė į save viso pasaulio dėmesį. Jos pradėtos vadinti „pabėgėlėmis“ dėl išsilaisvinimo iš griežtos Karalystės jungo ir prieglobsčio ieškojimo kitose šalyse. Kad galėtų pabėgti ir išvykti iš šalies, kai kurios moterys pasakoja, turėjusios net įsilaužti į savo vyrų telefonus ir pakeisti parametrus specialios programėlės, per kurią gaunami leidimai išvykti. 1990 metais 47 moterys išėjo į gatves protestuoti vairuodamos automobilius, bet buvo areštuotos ir nubaustos, kai kurios neteko net giminaičių paramos. Konservatyvumu garsėjančioje šalyje, moterims reikia giminaičio vyro, sutuoktino, brolio ar net sūnaus leidimo pradėti mokslus, keliauti ar net gydytis.

Naujasis sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas pradėjo daugelį reformų susijusių su moterų pozicija šalyje. Iki 2030 metų numatoma, jog prasidėjus „post naftos“ erai, moterys sudarys beveik trečdalį darbo jėgos, kai šiuo metu šis skaičius yra tik 22 procentai. Taip pat Saudo Arabijoje moterims draudžiama kalbėtis su kitais vyrais viešumoje, draudžiami sporto klubai ir sportavimas, draudžiamas bet koks „vyriškas“ darbas, moterys gali dirbti tik pagrindinėje naftos kompanijoje „Saudi Aramco“ arba švietimo ir sveikatos apsaugos srityse, bet žinome dirbdamos jos turi savo veidą slėpti po šydu.

Saudo Arabijoje taip pat veikia „McDonald‘s“ greitojo maisto restoranas, tačiau norinčios užsisakyti maisto moterys privalo stoti į kitą eilę ar net įeiti pro kitą įėjimą, negu vyrai. Daugelyje verslo centrų ir įstaigų nerasite moterų tualeto, taip pat neišgirsime ir grojančios muzikos jokioje viešoje įstaigoje, išskyrus viešbučius, kuriuose lankosi turistai. Saudo Arabijos moterys taip pat įgijo, ilgai tik vyrams priklausiusias teises, oficialiai įregistruoti vaiko gimimą, santuoką ar skyrybas ir tapti nepilnamečių vaikų globėjomis. Jos taip pat dabar gali įregistruoti ir santuoką ir skyrybas.

Taip pat skaitykite: Tuniso moterims uždrausta dėvėti nikabą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: