Viktoras Orbanas EPA-ELTA nuotr.

ES lyderiai teigia, kad susitarimas su Vengrija veiksmingai sumažins 90 procentų naftos importo, nes metų pabaigoje bus nutrauktas pagrindinis Maskvos finansavimo šaltinis karui su Ukraina. 

27 valstybes vienijanti organizacija kelias savaites derėjosi dėl visiško Rusijos naftos importo uždraudimo, tačiau susidūrė su atkakliu Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano pasipriešinimu, kuris teigė, kad embargas sugriaus jo šalies ekonomiką. Rusijos naftos embargo paskelbimas būtų vienas reikšmingiausių Europos žingsnių, ribojančių Rusijos prezidento Vladimiro Putino pajamas ir jo galimybes kariauti Ukrainoje. 

Vengrijos naftos bendrovė „MOL“ anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad jos pelnas iš perdirbimo „šoktelėjo“ dėl Rusijos Uralo naftos suteiktų nuolaidų. Vengrijos vyriausybė priešinosi sankcijoms Rusijos naftai, teigdama, kad kaip šalis neturinti jūros neturi nieko kito, kaip tik pasikliauti vamzdžiais iš Rusijos gaunamu šaltiniu.

Kompromisas: leisti laikinai tęsti Rusijos naftotiekio eksportą į ES, o gabenimas jūra bus blokuojamas. Toks žingsnis panaikintų apie 70 procentų Rusijos naftos eksporto į ES, kuri atkeliauja tanklaiviais. Tačiau diplomatai teigia, kad ši priemonė galiausiai paveiks kiek daugiau nei 90 procentų Rusijos pardavimų ES dėl ankstesnių Vokietijos ir Lenkijos įsipareigojimų atsisakyti rusiškos naftos.

„Buvo sutarta uždrausti Rusijos naftos eksportą į ES. Tai apims daugiau nei du trečdalius naftos importo iš Rusijos, kas sumažins didžiulį jos karo mašinos finansavimo šaltinį“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Čarlsas Mičelis (Charles Michel), baigiantis pirmą dvi dienas trukusio lyderių susitikimo dieną. „Vyks maksimalus spaudimas Rusijai užbaigti karą“, – pridūrė Mičelis.

Europos Sąjungos embargas Rusijos naftai pakenks šalies žaliavos eksportui, kuris yra kertinis šalies ekonomikos akmuo, tačiau jis gali nepadaryti didelės žalos, kol apribojimai iš tikrųjų neįsigalios.

Kol kas, analitikai teigia, kad Rusijos naftos gavyba yra atspari, nes Europos pirkėjai ir kiti pasinaudoja galimybe įsigyti žalios naftos su maždaug 30 dolerių už statinę nuolaida, lyginant su „Brent“ žaliavos tarptautinio standarto, nuolaida.

Naftos gabenimą stebinti įmonė „Kpler“ apskaičiavo, kad Rusijos naftos gavyba gegužę iš tikrųjų padidėjo apie 200 000 statinių per dieną, t. y. iki 10,2 mln. statinių per dieną, lyginant su balandžio mėnesiu. 

„Kpler“ įmonė numato, kad įsigaliojus apribojimams dėl Europos Sąjungos embargo Rusijos gavyba gali sumažėti dar 10 procentų. Nuosmukis prisidės prie to, kaip daugelis analitikų tikisi, kad artimiausiais metais Rusijos energetikos pramonė smarkiai pablogės, nes didžiosios naftos kompanijos pasitrauks iš šalies ir sankcijos apribos Vakarų technologijų importą.

Pastaruoju metu gamyba išaugo, nes Rusijos naftos perdirbimo įmonės padidino savo produkciją po reguliarios priežiūros, o pirkėjai ne taip atsargiai tvarko rusišką naftą kaip anksčiau.

Rusijos eksportas į Europos Sąjungą jūra nuo vasario iki kovo ženkliai sumažėjo. 

„Kpler“ analitikas apskaičiavo, jog dar gegužę iš Rusijos dujotiekiu į tokias šalis kaip Vengrija, Slovakija, Lenkija ir Vokietija vidutiniškai per dieną nutekėjo apie 600 000 litrų naftos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: