JAV krepšininkė B. GrinerEPA-ELTA nuotr.

Amerikos moterų krepšinio žvaigždė, homoseksualią orientaciją viešai atskleidusi sportininkė Brittney Griner Rusijoje buvo nuteista už tyčinę narkotikų kontrabandą. Amerikietė nubausta kalėti 9-erius metus. Tokia griežta bausmė, teigia JAV pareigūnai, yra politinė ir nukreipta į JAV, palaikančią Ukrainą, kuri atremia Rusijos pajėgų puolimą šalies teritorijoje.

Krepšininkė buvo suimta po to, kai jos lagamine, Maskvos Sheremetyevo oro uoste, buvo rastas nedidelis kiekis hašišo aliejaus elektroninėje cigaretėje. Krepšininkė teigė, kad įrenginį, pakuodamasi daiktus į lagaminą, įsidėjo netyčia ir tai tebuvo klaida, padaryta dėl skubėjimo. Prokuroras teigė, kad rūkymo įrenginyje buvo mažiau negu vienas gramas šio aliejaus. Griner buvo nuteista rugpjūčio mėn. Jos suėmimas vasario mėn. įvyko tuo metu, kai tarp Maskvos ir Vašingtono tvyrojo padidėjusi įtampa, likus vos kelioms dienoms iki Rusijos kariuomenės įžengimo į Ukrainą. Tuo metu Griner buvo grįžusi žaisti į Rusijos komandą per WNBA tarpsezonį.

Sportininkė teismo metu prisipažino, ką padarė, pasakodama tikrąją istoriją kaip susiklostė šie įvykiai. Pripažinusi savo klaidas krepšininkė tikėjosi mažesnės bausmės, tačiau teismas Rusijoje jos nepasigailėjo ir jai buvo skirta beveik maksimali, 9 metų laisvės atėmimo, bausmė.

JAV ambasados Maskvoje pareigūnai aplankė įkalintą WNBA žvaigždę Brittney Griner, praėjus daugiau nei savaitei po to, kai Rusijos teismas atmetė jos apeliaciją dėl devynerių metų laisvės atėmimo bausmės už narkotikų laikymą.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad Griner „laikosi taip gerai, kaip galima tikėtis tokiomis aplinkybėmis“.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price’as tviteryje teigė, kad Amerikos atstovai „iš arti pamatė jos užsispyrimą ir atkaklumą nepaisant dabartinių aplinkybių“.

N. Price’as teigė, kad J. Bideno administracija ir toliau spaudžia nedelsiant paleisti J. Griner ir Paulą Whelaną, kuris 2020 m. buvo nuteistas 16 metų kalėti Rusijoje dėl su šnipinėjimu susijusių kaltinimų, kurie, jo ir jo šeimos teigimu, yra fiktyvūs, ir „teisingai elgtis su kiekvienu sulaikytu amerikiečiu“.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad Griner „laikosi taip gerai, kaip galima tikėtis tokiomis aplinkybėmis“ ir kad administracija stengiasi „išspręsti dabartinį nepriimtiną ir neteisėtą Griner ir Whelano sulaikymą“.

Jungtinės Valstijos mano, kad Griner ir Whelan yra neteisėtai sulaikyti, ir jau kelis mėnesius bando derėtis su Rusija dėl jų paleidimo. Valstybės sekretorius Antonis Blinkenas vasarą sakė, kad JAV pateikė Rusijai „esminį pasiūlymą“, siekdamos užtikrinti jų paleidimą, o Prezidentas Joe Biden rugsėjo mėn. susitikime Baltuosiuose rūmuose Griner ir Whelan giminaičiams sakė, kad jo administracija yra pasiryžusi grąžinti juos namo.

Žmonės, susipažinę su šiuo pasiūlymu, sakė, kad JAV pasiūlė už Griner ir Whelan paleisti nuteistą Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Boutą. Nuo to laiko derybose nebuvo jokių išorinių pažangos ženklų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: