© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nieko nebestebina draugai, pažįstami ir artimieji, kurie domisi ir užsiima rytų kovos menais. Sporto klubai, treneriai teikia didelę pasiūlą ir išsirinkti atrodo sudėtinga. Vienas rytų kovos menų yra tekvondo (taekwondo). Tai korėjiečių kovos menas, paremtas smūgių iš kojų technika. Tai sportas, kurį garsina tokie žymūs žmonės kaip Chuckas Norris ir jo firminis suktukas, Bruce Lee, Bill Clinton, Kylie Minogue ir kiti. Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei yra suteiktas devintojo dano garbės juodasis diržas.

Tekvondo tikslas yra skatinti stabdyti agresiją ir prisidėti prie geresnio pasaulio kūrimo. Devintojo dano juodasis garbės diržas yra suteiktas ir JAV prezidentui Barackui Obamai, JT generaliniam sekretoriui Ban Ki Moonui ir buvusiam Korėjos respublikos prezidentui Lee Myung Bakui.

Tekvondo susideda iš trijų korėjietiškų žodžių „Tae“ – smūgis pėda, „kwon“ – smūgis kumščiu, „do“ – pasirinktas technikos atlikimo metodas. Tekvondo vardas pradėtas vartoti tik 1955, nors Korėjoje ši technika naudojama jau 2300 metų. Tai ne tik kovos menas, bet ir gyvenimo būdas. Šiomis dienomis tekvondo mokoma ne tik Korėjos mokyklose, bet ir armijoje.

Tekvondo kovotojai dėvi korėjietišką kimono, vadinamą daboku. Kovoje yra dėvimos pėdų, kojų apsaugos, liemenės, pirštinės ir rankų apsaugos, šalmai. Dabar liemenės ir šalmai turi elektroninius daviklius, kurie leidžia objektyviau ir tiksliau nustatyti įmuštų taškų skaičių.

Tekvondo atsiradimą lėmė tam tikros istorinės aplinkybės, kurias reikia žinoti, kad suprastume šio sporto reikšmę. Korėja buvo išskirstyta į tris karalystes: Koguryo, Paekje ir Silla. Karalystės kariavo tarpusavyje, Sillos karalystė buvo mažiausia ir silpniausia, tačiau ji sukūrė savo kovos sistemą, kuri tapo labai svarbia Korėjos istorijoje.

Sillos karalius suformavo karių grupę, kurie treniravosi su ginklais, dažniausiai kardais, lankais ir ietimis. Karių tikslas buvo apsaugoti Sillą. Kariai taip pat mokėsi kovoti be ginklų, šios kovos vadinosi SooBak. Tai buvo primityvūs spyriai iš kojų. Tačiau karalius norėjo šio to daugiau, nei treniruotų karių. Sillos karalius pas Budistų vienuolį ir mokslininką, paprašė pagalbos treniruojant karius. Vienuolis ne tik ėmėsi juos treniruoti, bet ir sukūrė tam tikrą etiketą, ideologiją, kuriai turėjo paklūsti Sillos kariai. Reikalavimai buvo tokie: 1. Būti ištikimam karaliui. 2. Paklusti savo tėvams. 3. Būti gerbiamas ir patikimas tarp draugų. 4. Būti atkakliam mūšyje. 5. Būti teisingam. Netrukus Sillos kariai tapo žinomi kaip drąsiausi ir teisingiausi, taip jie tapo pačiais įtakingiausiais Korėjoje.

Soobak dėl naujesnės technikos buvo pervadinta SoobakGi. Šis kovos menas buvo rodomas per karaliaus šventes, keliaujant, kariai mokė šio meno ir kitus. Su laiku visos kovos su ginklais buvo leistinos tik armijoje, o mokyklose ir treniruotėse leista naudoti tik kojų ir rankų techniką.

Dėl nesutarimų su Japonija, daugelis kovos menų, išskyrus armijoje, buvo uždrausti. Išpopuliarėjo kitų šalių kovos menai – kendo, judo, karate, aikido. 1945 metais Korėja išsilaisvino iš Japonijos gniaužtų, todėl tai vėl paskatino skleisti savo kovos menus. Susikūrė 5 kovos menų akademijos, jose buvo mokoma skirtingų kovos menų, tačiau buvo nuspręsta suvienyti ir suvienodinti akademijų mokomas technikas. 1955 metais buvo nuspręsta sukurti vieningą organizaciją, kurią pavadino tekvondo.

1973 metais buvo įkurta tekvondo federacija Seule, Pietų Korėjoje. Dabar šis štabas atsakingas už sporto šakos populiarinimą, kontrolę, testų reikalavimusvisame pasaulyje. Toku būdu WTF (World Taekwondo federation) tikisi tęsti šios sporto šakos susivienijimą.

Nors dabar yra dvi atskiros tekvondo federacijos – tarptautinė ir pasaulinė, kurių nuostatai ir taisyklės šiek tiek skiriasi. Tekvondo  yra išpopuliarėjęs maždaug 190 šalų, vien Amerikoje, šia sporto šaka užsiiminėja 5 milijonai žmonių. Nuo 2000 metų tekvondo yra ir Olimpinis sportas.

Lietuvoje tekvondo nėra pats populiariausias iš kovos menų, tačiau skinasi kelią į priekį. Šiuo metu Lietuvoje yra maždaug 8 tekvondo sporto klubai. Kauno klubo „Kaunas TKD“ treneriai Aurimas Masys ir Ernesta Masytė Kauno miesto savivaldybėje buvo pagerbti už nuopelnus sporte, jų auklėtinė Gerdai Gaižauskaitei(17) buvo padėkota už puikius sportinius rezultatus. Taip pat treneris ir jo auklėtinė buvo apdovanoti kaip geriausi 2015 metų treneriu ir sportininke. Sausio viduryje 4 Lietuvos sportininkai dalyvaus Turkijoje vyksiančioje atrankoje į Olimpiadą. Tai būtų pirmas kartais kai Lietuvos sportininkas tekvondo sporte dalyvauja Olimpinėse žaidynėse.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: