Per pastaruosius metus atsirado daugybė tęsinių, priešistorės ir perdirbtų filmų. Kai kurie mokslininkai šioje tendencijoje įžvelgia įspėjamuosius ženklus: kino industrija nesiruošia kurti kažko naujo, vietoj to jie pasinaudoja senais siužetais.

Norime, kad kino industrija tobulėtų, bet turime pripažinti, jog kartais tie perdirbti filmai nepaverčia originalios versijos blogesne, o tiesiog atnaujina pačią idėją. Be to, pasirodo, kad dauguma populiariųjų filmų yra senų filmų perdirbiniai – ir šiame straipsnyje būtent juos ir aptarsime.

„Turistas“ (2010) / „The tourist“

Trileris apie šnipus, kuriame vaidina Andželina Žoli ir Džonis Depas sulaukė rimto palaikymo. Filmas buvo itin pelningas ir nominuotas trims Auksiniams gaubliams.

Traukinyje, keliaujančiame į Veneciją, Elisa atsisėda šalia amerikiečio turisto Frenko. Ji pasirinko vyrą, kaip masalą, jog suklaidintų ją stebinčius mafijozus ir įtikintų juos, jog Frankas yra jos meilužis ir būtent tas žmogus, kuris gerokai apšvarino mafijozą. Vėliau Skotlandas Jardas – mafijozas – išsiaiškina, kad Frankas tėra paprastas turistas ir stengiasi jį išgelbėti, tačiau niekuo dėtam vyrui jau gresia rimtas pavojus.

Žiūrovai apie šį filmą išreiškė įvairias nuomones. Dauguma sakė, kad tarp veikėjų nesijautė jokia chemija, o žanrą sunku suprasti. Tačiau prancūzų trileris „Afera pagal Antonį Zimerį“, kuriuo paremtas „Turisto“ siužetas, buvo liaupsinamas dėl įtikinamos aistros. Tarp Sofijos Markeau ir Ivano Atalo juntamas tikras potraukis, o paskutinis siužeto posūkis tiesiog įspūdingas.

Originalaus filmo vertinimas – 6.6

Perdirbto filmo – 6

„Saldus lapkritis“ (2001) / „Sweet November“

Ši liūdnoji drama, kurioje vaidina Keanas Ryvsas ir Šarlizė Teron tėra sumodernizuota 1968 metų filmo versija. Ir ji nėra labai gera. Keanas ir Šarlizė filme „Velnio advokatas“ buvo puiki pora, tačiau šiame filme jiems kažko pritrūko.

Nelsonas yra Franciske gyvenantis vyras, pasišventęs savo reklaminei karjerai. Vieną dieną, vairavimo testo metu jis susipažįsta su Sara, gražia, bet, regis, ekscentriška moterimi. Ji išsiskiria iš kitų Nelsono gyvenimo moterų. Dėl vyro kaltės Sara apkaltinama sukčiavimu ir išvaroma iš egzamino. Išėjusi ji laukia Nelsono, kad galėtų išlieti savo pyktį, tačiau jis išėjęs paprasčiausiai sėdasi į automobilį ir nuvažiuoja. Vėliau Sara susiranda Nelsoną ir galiausiai jiedu apsigyvena kartu vienam lapkričiui, kuris amžiams pakeičia jų gyvenimus.

Abu aktoriai buvo nominuoti Auksinės avietės apdovanojimui Blogiausio aktoriaus kategorijoje, o pats filmas nominuotas kaip blogiausias perdirbinys. Bet mums šis filmas vis tiek patinka.

Originalaus filmo vertinimas – 6.9

Perdirbto filmo – 6.7

„Jums žinutė“ (1998) / „You‘ve got mail“

1940 metais buvo išleista klasikinė Kalėdinė komedija „Parduotuvė už kampo“. Tai buvo paprasta istorija apie vyrą ir moterį, bandančius rasti meilę laikraščio reklamose ir visiems šis filmas patiko. Šiuo filmu buvo paremta keletas miuziklų ir Brodvėjaus pasirodymų. Tačiau dauguma žmonių iki dabar nežinotų šios istorijos, jei nebūtų išleista perdirbta filmo versija „Jums žinutė“, kurioje vaidina Tomas Henksas ir Meg Rajan.

Didelio knygynų tinklo savininkas Džo Foksas pradeda kenkti mažo vietinio knygyno verslui, kurio savininkė yra Ketlin Keli. Tuo tarpu, to net nenutuokdami abu savininkai susirašinėja internete ir, rodos, vienas kitam labai patinka, nors realybėje negali vienas kito pakęsti. Vėliau vyras išsiaiškina, kad jo susirašinėjimų draugė yra būtent Ketlin, tačiau neišsiduoda, jog tai žino. Jis ir realiame gyvenime pradeda žavėtis Ketlin, tačiau moteris, savo ruožtu, vis dar jo nekenčia. Vyras nusprendžia, jog turi pelnyti moters širdį ne tik internete, bet ir gyvenime.

Originalaus filmo vertinimas – 8.1

Perdirbto filmo – 6.7

„Mumija“ (1999) / „The Mummy“

Šis filmas turėjo būti mažo biudžeto siaubo filmu, račiau tapo itin populiaria nuotykių kino juosta. Po to buvo išleistos dar dvi filmo dalys ir atskiras filmas „Skorpionų karalius“. Bet esmė tame, jog 1999 metų filmas nebuvo originalas – tai filmo, sukurto 67 metai prieš šį, perdirbinys.

Anglė bibliotekininkė Evelina Karnahan nori pradėti archeologinius kasinėjimus senoviniame Hamunaptros mieste. Išgelbėjusi gyvybę Rikui Okoneliui, moteris sulaukia jo pagalbos. Tačiau Evelina, jos brolis Džonatanas ir Rikas net nenutuokia, jog dar viena tyrinėtojų grupelė susidomėjusi tuo pačiu kasinėjimu. Visų nelaimei, ši grupė išlaisvina žiaurų prakeiksmą ir prikelia Mumiją, kuriai įveikti vien ginklų tikrai neužtenka.

Originalaus filmo vertinimas – 7.1

Perdirbto filmo – 7

„Palikti sniegynuose“ (2006) / „Eight below“

Liūdna drama apie šunis, paliktus viduryje Antarktikos, sulaukė didelio žmonių susidomėjimo. Bet ne visi žino, kad šis filmas yra amerikietiška 1983 metų japonų filmo versija.

Po ekspedicijos Antarktikoje kartu su Dr. Deivisu Maklarenu, šunų kinkinių treneris Džeris Šepardas kartu su kolegomis turi palikti poliarinę bazę dėl galimos didelės sniego audros. Jis pririša savo šunis, kad šie būtų išgelbėti vėliau, tačiau jų gelbėjimo misija atšaukiama ir šunys lieka vienui vieni. Šešis mėnesius Džeris bando surasti rėmėją naujai gelbėjimo misijai, o tuo tarpu šunys kasdien kovoja dėl išgyvenimo.

Filmo siužetas paremtas tikra istorija, kuri nutiko japonų ekspedicijos metu. Iš 15 haskių, kurie buvo palikti Antarktikos stotyje, išgyveno tik du.

Originalaus filmo vertinimas – 7.7

Perdirbto filmo – 7.3

„Itališkas apiplėšimas“ (2003) / „The Italian job“

Šis veiksmo filmas turi viską: kovą, gaudynes automobiliais ir nuostabius aktorius. Markas Valbergas, Šarlizė Teron, Džeisonas Stethemas ir Edvardas Nortonas turi nuostabų apiplėšimo planą, bet, žinoma, viskas pakrypsta netikėta linkme.

Džono Bridžerio ir Čarlio Krokerio vadovaujama grupelė leidžiasi į paskutinį apiplėšimą ir bando pavogti 35 mln. dolerių vertės aukso luitų iš itin saugomo seifo Venecijoje. Sukėlę didžiausią istorijoje automobilių spūstį iš nusikaltimo vietos grupelė pasišalina ant šaligatvių telpančiais „Mini Cooper“ automobiliais. Tačiau vienas grupės narys, Stivas, vedamas pavydo ir godumo nusprendžia pasilikti visą auksą sau ir pašalinti likusius narius. Manydamas, kad jo bendrininkai nebegyvi, jis sugrįžta į Los Andželą ir kartu su savimi pasiima auksą. Tačiau buvusieji jo komandos nariai ne tik kad gyvi, bet ir trokšta atkeršyti išdavikui.

Panaši istorija pasakojama ir originaliame 1969 metų filme, kuris įtrauktas į geriausių dvidešimtojo amžiaus britiškų filmų šimtuką. Tačiau originaliame filme buvo mažiau veikėjų ir jų tarpusavio santykiai nebuvo tokie sudėtingi.

Originalaus filmo vertinimas – 7.3

Perdirbto filmo – 7

„Neištikimoji“ (2002) / „Unfaithful“

Šis trileris apie neištikimybę sulaukė įvairių atsiliepimų iš kritikų, tačiau Diana Lein, kuri suvaidino pagrindinę veikėją, buvo nominuota Oskarui.

Edvardas ir Konė Samneriai gyvena palyginti gražų ir paprastą užmiesčio gyvenimą. Pora skaičiuoja vienuoliktus santuokos metus ir turi paauglį sūnų Čarlį. Vyras myli Konę, ji gyvena nuostabiame name ir, regis, gyvenime jai nieko neturėtų trūkti. Tačiau ji trokšta kažko daugiau. Vieną dieną, jai bandant pasigauti taksi, Konė susiduria su jaunesniu prancūzu Polu Martelu. Nors naujų santykių moteris ir neieško, ji negali nustoti galvojusi apie tą vyrą. Ji užmezga su juo romaną ir slepia viską nuo vyro. Tačiau Edvardui kyla įtarimų dėl jos kasdienės veiklos, kuri nesutampa su realybe ir jis suvokia, kad ne viskas jų santuokoje yra taip gerai, kaip kad atrodė.

1969 metų originalus prancūzų filmas pačioje Prancūzijoje nesulaukė didelės sėkmės, tačiau kitų šalių žiūrovai jį pamilo. Kaip bebūtų, kritikai mano, jog perdirbta filmo versija nėra tokia gera todėl, kad originaliame filme yra daugiau moralinės dviprasmybės.

Originalaus filmo vertinimas – 7.4

Perdirbto filmo – 6.7

„Nemiga“ (2002) / „Insomnia“

Tamsus trileris su Al Pačinu atliekančiu pagrindinį vaidmenį įrodė, kad Kristoferis Nolanas buvo jaunas, bet daug žadantis režisierius. Tačiau, priešingai nei daugumai savo darbų, šiam filmui scenarijaus jis neparašė. „Nemiga“ yra to paties pavadinimo norvegų filmo, išleisto penki metai iki naujos versijos pasirodymo, perdirbinys.

Aliaskoje, Naitmuto mieste randamas nužudyto septyniolikmečio Kei Konelio kūnas. Du žmogžudysčių skyriaus detektyvai iš Los Andželo pasiunčiami padėti ištirti nužudymą. Naitmute vienas iš detektyvų, Dormeris, patiria rimtą nemigą dėl niekaip mieste nenusileidžiančios saulės ir dėl savyje laikomos paslapties. Ši nemiga priveda vyrą prie kliedesių. Tačiau vieną dalyką jis supranta aiškiai – žudikas su juo susisiekė ir informavo apie žmogžudystės aplinkybes ir apie tai, jog jis žino viską, kas vyksta su pačiu detektyvu. Tarp jų užsimezga kažkokie keisti santykiai ir jie saugo vienas kito paslaptis. Tačiau jauna, bet ambicinga vietinė detektyvė Elė Bur gali sudėlioti visas trūkstamas istorijos detales į vietą ir be pagalbos.

Nolanas išlaikė pagrindinius originaliojo filmo įvykius, tačiau pakeitė veikėjų motyvus ir filmo nuotaiką. Norvegiškoje versijoje yra daugiau smurto ir liūdesio, o pagrindinis veikėjas, kurį įkūnija Stelanas Skarsgardas, kenčia nuo suvokimo, jog viskas yra beprasmiška. Tačiau Nolano versijoje Al Pačinas tiria sudėtingą bylą ir pats elgiasi kaip nusikaltėlis.

Originalaus filmo vertinimas – 7.3

Perdirbto filmo – 7.2

„Moteris juodais drabužiais“ (2012) / „The woman in black“

Mistinis trileris apie vyruką, kovojantį su vaiduokliais, yra 1989 metų siaubo filmo perdirbinys. Daug siužeto linijų buvo pakeistos. Pavyzdžiui, originaliame filme pagrindinis veikėjas yra laimingas sutuoktinis ir tėtis, tačiau perdirbtame filme – našlys.

Londono advokatas Arturas Kipsas pasiunčiamas į vieną Anglijos kaimelį, kad peržvelgtų asmeninius mirusios ponios Drablou dokumentus. Arturo karjera nebuvo itin sėkminga – bent jau iš dalies – kadangi jis vis dar gedėjo savo mirusios žmonos, kuri prieš keturis metus mirė gimdydama jų sūnų Džosefą. Kaimelis, į kurį vyras atvyko, visai nepasižymi svetingumu ir Arturas greitai pastebi, kad vietiniai gyventojai nėra patenkinti tuo, jog advokatas dirba ponios Drablou dvare. Netrukus jis supranta, kad name vaidenasi Moteris juodais drabužiais – dvasia moters, kurios sūnus nuskendo pelkėje. Kai tik ji pasirodo, kaime miršta bent vienas vaikas.

Senajame filme pagrindinį veikėją įkūnija Adrianas Rolinsas, dar žinomas, kaip Džeimsas Poteris iš „Hario Poterio“ filmų. Tačiau naujame filme tas pats veikėjas įkūnijamas Danielio Radklifo, kuris atlieka paties Hario Poterio vaidmenį.

Originalaus filmo vertinimas – 7.2

Perdirbto filmo – 6.4

„Seklys“ (2007) / „Sleuth“

Šis psichologinis trileris yra apie dviejų vyrų, susijusių su viena moterimi, akistatą. Jaunasis moters meilužis, kurį įkūnija Džiudas Lo žaidžia pavojingą žaidimą su jos buvusiu vyru, kurio vaidmenį atlieka Maiklas Keinas.

Du itin sumanūs britai žaidžia apgaulės ir suktybių kupiną žaidimą. Endrius Vaikas, senstantis garsus rašytojas, kuris po to, kai dėl jaunesnio meilužio jį paliko žmona Megė, vienas gyvena prabangiame dvare. Kitas vyrukas Milas Tindlas, karjeros siekiantis aktorius, kuriam nestinga žavesio ir sąmojo. Kai Vaikas pakviečia Tindlį į savo namus, Tindlis siekia įtikinti buvusįjį pasirašyti skyrybų dokumentus ir leisti Megei gyventi toliau. Tačiau Vaiką labiau domina sujaukti naujojo žmonos meilužio protą, todėl jis įvilioja jį į eilę iš anksto kruopščiai suplanuotų veiksmų ir siekia atkeršyti savo neištikimai sutuoktinei.

Filmas sukasi aplink nuostabius dialogus tarp veikėjų ir nustelbia visa kita. O tai gali kiek nustebinti žmones, kurie matė 1972 metų „Seklį“. Senajame filme Maiklas Keinas įkūnijo meilužį, todėl jam teko pabuvoti abiejose pusėse.

Originalaus filmo vertinimas – 8

Perdirbto filmo vertinimas – 6.5

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: