The Roop. ELTA. Andriaus Ufaro nuotr.

Lietuvių muzikos scena nuolat evoliucionuoja ir pristato talentingus atlikėjus bei kūrinius, kurie neapsiriboja tik nacionalinėmis ribomis. Kai kurie Lietuvos muzikantai išpopuliarėjo ne tik gimtojoje šalyje, bet ir už jos ribų dėka kūrinių, sukurtų anglų kalba. Šiame straipsnyje aptarsime 10 geriausių lietuvių muzikos atlikėjų kūrinių, kurie buvo sukurti ne gimtąja kalba, kai kurie jų sulaukė didelio pripažinimo tiek Lietuvoje, tiek tarptautiniu mastu.

Lietuvos muzikos atlikėjų gretos nuolat pildosi talentingais ir kūrybingais muzikos kūrėjais, kurie išpopuliarėja ne tik Lietuvoje, bet ir užsieny, kurdami dainas ne gimtąja kalba. Štai Lietuvos elektroninės muzikos Dj ir prodiuseris Edvinas Pechovskis – Dynoro, išgarsėjo daugelyje pasaulio šalių su savo hitu „In my mind“. O kartu su kūrėju Fumaratto iš Kolumbijos išleido bendrą kūrinį „Me Provocas“, kuris sulaukė nemažo klausytojų susidomėjimo.

Iki Dynoro išpopuliarėjimo tarptautiniu mastu kita didžiausia Lietuvos viltis, populiarinusi mūsų šalies vardą, buvo „Ten Walls“. Marijus Adomaitis, kurio slapyvardis „Ten Walls“, išgarsėjo visame pasaulyje dėl savo hito „Walking with elephants“. Šio atlikėjo šlovė galėjo tęstis dar ilgą laiką, tačiau vienu homofobiniu pasisakymu socialiniuose tinkluose jis sudegino visus tiltus į savo sėkmingą karjerą. Į tokį jo elgesį sureagavo ir buvusi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Manau, kad šis incidentas yra naudingas valstybei ta prasme, kad viduje mes vis labiau ir labiau atvirai pradedame kalbėti apie savo uždarumą, savo netoleranciją kitokiems žmonėms, homofobiškumą. Aš manau, kad diskusijos sveikos, jų reikia daugiau, nes kuo greičiau Lietuva taps atviresnė, tolerantiškesnė, tuo Lietuvai geriau“, – žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Nors nutinka ir taip, kad pačioje karjeros pradžioje atlikėjai pasirenka kelią, kuris pakursto įvairias emocijas ir atima galimybes toliau demonstruoti savo talentą, daugumai šiame straipsnyje aptariamų atlikėjų pavyko išlaikyti savo populiarumą ir nenuklysti iš kūrybos kelio.

10. THE ROOP – „Simple Joy“

Grupę THE ROOP tikriausiai žino ne tik visa Lietuva, bet ir visa Europa. Charizmatiški grupės atlikėjai ir publiką užvedančios dainos užkariavo ne vieno klausytojo širdį. Naujausia grupės THE ROOP daina – „Simple Joy“ – pasirodė kartu su kitais Lietuvos atlikėjais ir jų dainomis, kurios varžėsi atrankoje, siekiant iškovoti galimybę atstovauti Lietuvą 2024 metų Eurovizijos dainų konkurse. Nors daina neiškovojo pasirodymo didžiojoje Eurovizijos scenoje, ji iki šiol sulaukia dėmesio ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio gerbėjų.

Kaip THE ROOP grupės narys Vaidotas Valiukevičius viename interviu sakė, ši daina yra apie paprastus džiaugsmus kasdienybėje. Jis sakė, kad išgyvenus sunkius gyvenimo etapus supranti, kad tikrasis džiaugsmas yra mažuose dalykuose, kurie yra nuolat aplink tave, tik reikia juos pastebėti. Nuotaikinga melodija derinama kartu su reikšmingais žodžiais, tokiais kaip „All my life/ I‘ve been thinking I need something more/ Now I‘m fine/ I‘m enough with my own simple joy“ (liet. Visą gyvenimą/ Galvojau, kad man reikia kažko daugiau/ Dabar man viskas gerai/ Man pakanka paprasto džiaugsmo). Daina pasižymi elektroninės muzikos skambesiu, sintezatoriaus melodijomis ir lengvais ritmais, suteikiančiais kūriniui optimistišką nuotaiką.

9. Fusedemarc – „Rain Of Revolution“

Fusedmarc – Lietuvos alternatyviosios ir elektroninės muzikos grupė, muzikinę veiklą pradėjusi 2004 m. Grupę sudaro trys nariai: vokalistė Viktorija Ivanovskaja, instrumentalistas ir tekstų autorius Denisas Zujevas ir vizualizacijų autorius Stasys Žakas. Šią grupę daugelis žino dėl savo pasirodymo Eurovizijoje. Fusedemarc 2017-aisiais metais atstovavo Lietuvą Ukrainoje su daina „Rain of Revolution“. Nors daina prieš pasirodant Eurovizijoje buvo vertinama nelabai teigiamai, vėliau ją tikrai daugelis pamėgo, tačiau pačiame konkurse ji užėmė ne itin aukštą vietą.

„Rain Of Revolution“ yra apie permainų ir laisvės siekį. Dainos žodžiai skatina klausytojus keisti pasaulį ir kurti geresnę ateitį, pradėjus nuo savęs. Šis kūrinys simbolizuoja revoliuciją, kurios metu žmonės atsikrato senų įpročių, blogų minčių ir pradeda naują gyvenimo etapą su pozityvumu ir viltimi. Daina išsiskiria modernios elektroninės muzikos elementais, dinamišku vokalu ir stipriais ritmais, kurie kartu kuria intensyvią atmosferą ne tik pasirodymo metu, bet ir klausantis šio kūrinio.

 

8. Donny Montell – „I’ve been waiting for this night“

Donatas Montvydas arba sceniniu vardu dar žinomas Donny Montell yra vienas populiariausių lietuvių muzikos atlikėjų. Jis yra Lietuvos dainininkas, dainų autorius ir net du kartus atstovavo Lietuvą „Eurovizijoje“. D. Montvydas yra žinomas ne tik dėl savo išraiškingo ir įsimintino vokalo, bet ir dėl dainų, kurios dažnai tampa Lietuvos klausytojų hitais. Nors populiarumu nesiskundžiantis atlikėjas džiugina tauta savo talentu, nemažai dėmesio sulaukia ir iš tarptautinių gerbėjų.

Donny Montell su daina „I‘ve been waiting for this night“ 2016 metų Eurovizijos dainų konkurse dar labiau išgarsino ne tik savo vardą, bet ir Lietuvos. Daina pasižymi užkrečiančia ir energinga melodija, kurią lengvai įsimena bet kuris pasiklausęs. Dainos tekstas pasakoja apie ilgai lauktą akimirką, kuri pagaliau išsipildė. Tai gali būti interpretuojama kaip svajonių išsipildymas, reikšmingas gyvenimo įvykis ar meilės radimas. Dainoje naudojami šiuolaikiniai elektroninės muzikos elementai, tokie kaip sintezatorius ir elektroniniai būgnai, kurie suteikia dainai modernų ir energingą skambesį. Be elektroninių elementų, dainoje naudojami tradiciniai pop muzikos instrumentai, tokie kaip gitaros ir klavišiniai, kurie praturtina muziką ir sukuria pilną bei subalansuotą skambesį. Muzikos elementų kuriamą įsimintiną skambesį papildo stiprus ir emocingas Donny Montell vokalas, kuris yra pagrindinis dainos akcentas.

7. GJan – „Not afraid“

Greta Jančytė, dar žinoma sceniniu vardu GJan, lietuvių dainininkė ir dainų autorė. Ji tapo žinoma Lietuvoje ir sulaukė tarptautinio dėmesio dėl savo unikalios muzikos ir charizmatiško vokalinio stiliaus. GJan muzika jungia įvairius žanrus, įskaitant pop, indie ir elektroninę muziką, o jos kūryba dažnai pasižymi emociniu gilumu ir autentiškumu. Atlikėja ypatingai išpopuliarėjo internete dar 2012 metais, kai jos debiutinė daina „Not Afraid“ greitai pradėjo rinkti milijonines peržiūras „YouTube“ platformoje. Ši sėkmė atvėrė duris į platesnę auditoriją ir padėjo jai išsiskirti kaip vienai perspektyviausių Lietuvos atlikėjų.

GJan išpopuliarinusi daina „Not afraid“ siunčia klausytojams gilią ir įkvepiančią žinutę. „Not Afraid“ kalba apie drąsą ir pasiryžimą įveikti sunkumus bei baimes. Dainos žodžiai perteikia stiprią emociją apie savęs atradimą, vidinę jėgą ir nepriklausomybę. Tai yra daina apie asmeninį augimą, atsparumą ir laisvę būti savimi, nepaisant iššūkių ir baimių, su kuriomis susiduriama gyvenime. GJan yra žinoma dėl savo stipraus ir emocingo vokalo. Jos balsas yra pagrindinis dainos akcentas, suteikiantis jai gilumo ir autentiškumo. Atlikėją papildo modernus skambesys, kurį sukuria elektroninės muzikos elementai, tokie kaip sintezatorius, persipinantis kartu su gitaros ir būgnų skambesiu.

6. THE ROOP – „Discoteque“

Jau antrą kartą sąraše minimi THE ROOP išties skina savo sėkmę ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. „Discoteque“ yra daina, kurią The Roop atliko 2021 metų Eurovizijos dainų konkurse, atstovaudama Lietuvai. Daina sulaukė pasaulinio dėmesio ir pripažinimo, ypač tarp Eurovizijos gerbėjų. Daina tapo hitu daugelyje šalių ir padėjo The Roop įsitvirtinti tarptautinėje muzikos scenoje. Ji taip pat pasiekė aukštas vietas įvairių šalių muzikos topuose ir buvo dažnai transliuojama radijo stotyse. „Discoteque“ yra daina apie asmeninę laisvę ir išsilaisvinimą per šokį ir muziką. Tekstai kalba apie saviraišką, džiaugsmą ir galimybę pabėgti nuo kasdienio gyvenimo rutinos per šokio judesius. Daina skatina žmones būti savimi ir nebijoti parodyti savo tikrąją asmenybę, ypač kai jie yra šokių aikštelėje. Tai taip pat gali būti suvokiama kaip kvietimas įveikti savo baimes ir kompleksus, mėgautis gyvenimu ir būti laisvam.

Kaip galima suprasti iš pavadinimo, daina yra įkvėpta disco muzikos, kuri pasižymi ritmingais ir šokti kviečiančiais garsais. Ritmas ir melodija primena 80-ųjų disco stilių, tačiau su šiuolaikiniu prieskoniu. „Discoteque“ pasižymi stipriu elektroninės muzikos skambesiu, įskaitant elektroninės muzikos ritmus ir sintezatorių. Šie elementai suteikia dainai modernų ir energingą skambesį, o juos dar labiau išryškina Vaidoto Valiukevičiaus vokalas, perteikiantis energiją ir džiaugsmą, kurie reprezentuoja pagrindinius dainos jausmus. Jo charizmatiškas ir išraiškingas balsas padeda sustiprinti dainos žinutę ir sukuria stiprų emocinį ryšį su klausytojais.

5. Happyendless – „Power Forever“

Happyendless – Lietuvos elektroninės muzikos grupė. „Happyendless“ susikūrė 1999 m. – tuo metu grupę sudarė Andrius Kauklys, Marius Narbutis ir Darius Vaičiulis, vėliau prie grupės prisijungė ir Saulius Prūsaitis. Kūrybos pradžioje grupė pelnė visus įmanomus Lietuvos muzikos laimėjimus, o 2008 m. vykusiuose „MTV Europos muzikos apdovanojimuose“ jie oficialiai buvo paskelbti geriausia Baltijos šalių grupe. „Power Forever“ yra vienas žymiausių Happyendless kūrinių, ypač vertinamas Baltijos šalių muzikos scenoje ir elektroninės muzikos entuziastų.

Dainoje „Power Forever“ skleidžiama įgalinimo ir atsparumo žinia. Joje kalbama apie vidinę stiprybę, ryžtą ir gebėjimą įveikti iššūkius. Dainos žodžiuose pabrėžiama ištvermingos galios idėja ir tikėjimas savimi, leidžiantis ištverti sunkius laikus. Tai motyvuojantis himnas, kuris skatina klausytojus panaudoti savo vidinę jėgą ir veržtis į priekį nepaisant kliūčių. Daugiasluoksnį ir įtraukiantį muzikinį foną kuria ritmingi gitaros garsai, kartu su pulsuojančiu bosu. Dainos melodija ir vokaliniai sprendimai yra sukurti taip, kad patrauktų dėmesį ir sukurtų ryšį tarp dainos ir klausytojo.

4. Leon Somov & Jazzu – „Lower Than The Ground“

Gerai žinomas lietuvių duetas Leon Somov, žinomas kaip Leonas Somovas, ir Jazzu, dar žinoma kaip Justė Arlauskaitė, jau ilgą laiką yra labai vertinami ir žinomi muzikos industrijoje. Šie atlikėjai yra populiarūs Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse, tarptautiniu mastu jie nėra tokie plačiai žinomi kaip kai kurie didžiausi pasaulio atlikėjai. Tačiau jie turi lojalių gerbėjų ratą ir už Lietuvos ribų, o jų muzika yra vertinama dėl aukštos kokybės ir originalumo. „Lower Than the Ground“ yra viena iš jų dainų, kuri prisidėjo prie jų sėkmės.

„Lower Than the Ground“ yra daina apie sudėtingus jausmus ir santykius. Dainos tekstas kalba apie skausmą, nusivylimą ir vidinę kovą, kai jautiesi „žemiau žemės“ dėl asmeninių išgyvenimų ar meilės problemų. Tai emocionali daina, kurioje išreiškiamos giliausios žmogiškosios emocijos ir pažeidžiamumas. Leonas Somov puikus muzikos prodiuseris ir elektroninės muzikos kompozitorius, nuolat peržengiantis meninės raiškos ribas. „Lower Than the Ground“ naudojami įvairūs elektroniniai garsai ir efektai, kurie sukuria gilų ir erdvinį skambesį. Dainoje naudojami melodingi sintezatoriaus motyvai, kurie suteikia jai melancholiško skambesio. Šie motyvai dažnai kartojami, sukuriant hipnotizuojantį efektą. Perkusija ir ritmas dainoje yra subtilūs ir minimalistiniai, tačiau pakankamai efektyvūs ir suteikiantys dainai struktūrą, tuo pačiu neprarandant emocinės gilumos. Tuo tarpu Jazzu vokalas yra pagrindinis dainos akcentas, išsiskiriantis savo jautrumu ir emocine išraiška. Savo balsu ji sugeba perteikti dainos jausmingumą ir žinutę.

3. Daddy Was A Milkman – „Breath In“

Šio atlikėjo istorija skamba kaip tikro filmo scenarijus. Ignas Pociūnas aštuonerius metus praleido JAV, kur dirbo įvairius darbus, o ramiais vakarais skambino gitara. Po kelerių metų jis grįžo į Lietuvą, vedė, apsigyveno ir pradėjo dirbti nekilnojamojo turto srityje. Žmona įteikė jam įdomią kalėdinę dovaną: žinodama jo aistrą muzikai, užsakė porą valandų vietinėje įrašų studijoje, kad vyras galėtų pasilinksminti. Jis įrašė vieną iš savo dainų (mėgėjišką, kaip jam atrodė). Studijoje dirbusiam prodiuseriui Igno balsas ir dainų kūryba pasirodė įdomūs. Taigi jie nusprendė nusiųsti melodiją kelioms radijo stotims nieko nesitikėdami. Jiems tiesiog reikėjo sugalvoti pavadinimą. Ignas pasiūlė „Daddy was a Milkman“, nes turi du vaikus, o Amerikoje dirbo pieno išvežiotoju. Po kelių mėnesių daina „Breathe In“ tapo netikėtu hitu tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje.

Daina „Breathe In“ skatina klausytojus akimirkai atsikvėpti, apmąstyti savo gyvenimą ir atrasti ramybę chaoso apsuptyje. Joje kalbama apie visuotinę patirtį susiduriant su stresu ir apie tai, kaip svarbu sustoti, kad atgautum jėgas. Kūrinyje skamba švelnūs, pulsuojantys skambesiai, kurie užtikrina pastovų ritmą ir neužgožia ramios dainos nuotaikos. Daddy was a Milkman sklandus vokalas ir išraiškingas dainavimo stilius perteikia raminantį dainos teksto pobūdį. Jo vokalas dažnai sluoksniuojamas ir harmonizuojamas, taip sukuriant turtingą vokalinę struktūrą.

2. Gravel – „I‘ll Burn Your House on  Saturday Morning“ 

Gravel – lietuvių indie alternatyviojo roko grupė, išgarsėjusi sėkmingu dalyvavimu 2006 m. lietuviškoje „Eurovizijos“ atrankoje. Grupę sudarė 4 muzikantai: du broliai Sinickiai – vokalistas ir gitaristas Tomas, gitaristas Miroslavas, bosistas Vladas ir būgnininkas Erikas, kurie jau bendravo nuo vaikystės. 2007 m. alternatyviosios muzikos apdovanojimuose A.Lt Gravel buvo pripažinta geriausia roko grupe. „Pravda“ apdovanojimai pripažino juos geriausiu metu debiutu. Tokio paties pripažinimo sulaukė ir „Bravo“ apdovanojimuose. Jų muzika pasižymi energingu skambesiu, o jų dainos yra tikra emocijų bomba.

Jų daina „I‘ll Burn Your House on  Saturday Morning“ yra vienas išskirtinių „Gravel“ kūrinių. Ji sulaukė didelio dėmesio ir savo laiku ypatingai išpopuliarėjo Lietuvoje. Dainoje yra dainuojama apie išdavystę, kerštą ir intensyvias emocijas. Kūrinio tekstas perteikia pykčio ir atpildo jausmą, piešdamas ryškų vaizdą apie žmogų, kuris jaučiasi labai įskaudintas ir yra verčiamas imtis kraštutinių veiksmų. Dainos pasakojimas intensyvus ir dramatiškas, tyrinėjantis tamsiausius žmonių santykių ir emocijų aspektus. Kūrinyje skamba autentiški roko skambesiai, o intensyvų emocinį dainos foną kuria charakteringos gitaros, galingo boso ir būgnų ritmas. Melodijos skambesiui ir agresyvumui įtakos galėjo turėti ir panko motyvai. Skambančią muziką pagyvina emocionalus vokalas, kuris pasakoja apie asmeninį konfliktą ir išgyvenamas emocijas. Dinamiška muzika ir paveikus dainos tekstas, pritraukia klausytoją pasimėgauti šiuo kūriniu.

1. THE ROOP – „On Fire“

Pačią geriausią vietą užima dar viena THE ROOP daina „On Fire“. Jei kuris nors žmogus nėra girdėjas jų dainų „Simple Joy“ arba „Discoteque“, tai šią tikrai turėjo išgirsti kiekvienas, nes ši daina sugebėjo sužavėti ne tik Lietuvos publiką, bet ir visos Europos. „On Fire“ tapo dideliu hitu ir sulaukė didelio populiarumo tiek „Eurovizijos“ bendruomenėje, tiek už jos ribų. Ji buvo laikoma viena iš favoričių laimėti 2020 m. „Eurovizijos“ dainų konkursą, deja, renginys buvo atšauktas dėl COVID-19 pandemijos. Nepaisant atšaukimo, „On Fire“ ir toliau sulaukė teigiamo dėmesio, sukaupė milijonus peržiūrų „YouTube“ ir transliacijų įvairiose muzikos platformose. Užkrečiantys dainos šokio judesiai ir pakili žinutė sulaukė atgarsio tarp daugybės gerbėjų visame pasaulyje, dar labiau padidindami „THE ROOP“ tarptautinį žinomumą.

Kaip ir kitose THE ROOP dainose, vyrauja elektroninės ir pop muzikos elementai kartu su sintezatoriaus skambesiu, sukuriant modernaus retro stilių. Daina yra sukurta taip, kad lengvai įsimenanti melodija ir dainos žodžiai užkabintų klausytoją ir priverstų judėti kartu. Svarbu nepamiršti ir V. Valiukevičiaus vokalo, kuris prideda dainai ne tik gyvumo, bet ir charakterį, sugeba sužavėti kiekvieną klausytoją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: