Sukurti įdomią ir pasitenkinimą teikiančią ilgai trunkančio serialo pabaigą tikrai nelengva. Ar pavyks sukurti išbaigtą ir žiūrovams patinkančią pabaigą, ar ji bus nesėkminga ir gerbėjai liks nusivylę? Serialo kūrėjams tenka susidurti su iššūkiu, kaip tinkamai užbaigti savo kūrinį, kad būtų išlaikytas dėmesys istorijai ir žiūrovai galėtų ramiai atsikvėpti.

Visai neseniai buvo išleista HBO kritikų pripažinto serialo, Palikimas (angl. Succession),  finalinė serija. Ši serija suteikė pasitenkinimo jausmą tiek veikėjams, tiek žiūrovams. Tai sukėlė žiūrovų diskusijas, apie kitus serialus, kurių tiek pradžia, tiek pabaiga buvo visiškai išbaigta.

Įspėjimas. Tekste atskleidžiamos serialų siužeto detalės!

10. Rokfelerio centras, 30 (30 Rock), (2006-2013)

Visą savo gyvavimo laiką serialas Rokfelerio centras, 30 žavėjo žiūrovus savo puikiu aktorių būriu ir ekscentriškais personažais. Tina Fey įkūnijo Liz Lemon, vyriausiąją serialo rašytoją, kuri nuolat blaškosi tarp savo viršininko Džeko Donagio, kurį vaidina Alecas Baldvinas, keliamų reikalavimų ir nenuspėjamų keistuolių kolegų pokštų. Seriale meistriškai derinama darbo vietos komedija su asmeniniu gyvenimu ir personažų santykiais, todėl pasakojimas yra turiningas ir daugiasluoksnis.

Serialo pabaiga, pavadinimu Hogcock! yra žavi ir šmaikšti. Šis paskutinis epizodas užbaigia neišspręstus klausimus ir suteikia pasitenkinimo jausmą tiek mylimiems personažams, tiek atsidavusiems gerbėjams. Paskutinėje serijoje veikėjai susitinka paskutiniam pasibuvimui, atskleisdami savo unikalią tarpusavio dinamiką ir sukurdami nuoširdų ir įsimintiną atsisveikinimą. Nors daugelis gerbėjų, suprantama, nusivylė, jog serialas turėjo baigtis, jie pripažino, kad paskutinė serija suteikė didžiulį pasitenkinimą. Šis serialas bus neabejotinai prisimenamas kaip puikus komiškas serialas, kuriame sėkmingai derėjo šmaikštumas, humoras ir įžvalgus pramogų industrijos vaizdavimas.

9. Draugai (Friends), (1994-2004)

Klasikinis televizijos serialas Draugai, tapo kultiniu ir užkariavusiu milijonų žmonių širdis visame pasaulyje. Komedijoje pasakojama apie šešių artimų draugų – Rachel Green, Ross Geller, Monica Geller, Chandler Bing, Joey Tribbiani ir Phoebe Buffay – gyvenimą, kai jie išgyvena suaugusiųjų pakilimus ir nuosmukius Niujorke.

Paskutinė serija pavdinimu The Last One žymi lemtingą lūžį veikėjų gyvenime. Šioje dramatiškoje ir labai lauktoje serijoje draugų grupelė išgyvena didelius gyvenimo pokyčius. Monica ir Chandler, viso serialo metu puoselėta pora, sukuria šeimą – įsivaikina dvynukus. Tuo tarpu Ross ir Rachel, nesutarianti pora, susitaiko ir iš naujo įžiebia savo meilę. Draugai ant stalviršio palieka savo raktus, kurie simbolizuoja vieno jų gyvenimo skyriaus pabaigą. Nors kai kurie gerbėjai nusivylė, kad Joey, liko vienišas, daugelis kitų manė, kad pabaiga buvo graži pati savaime, atspindėdama serialo esmę – draugystės, meilės ir nenuspėjamo gyvenimo temas.

8. Šešios pėdos po žeme (Six Feet Under), (2001-2005)

Šešios pėdos po žeme, kritikų pripažintas draminis serialas. Seriale žvelgiama į Fišerių šeimos, kuriai priklauso laidojimo namai Los Andžele, gyvenimą. Dėl savitos pasakojimo struktūros kiekvienas serialo epizodas pradedamas mirtimi, kuri duoda tam tikrą toną ir dažnai atkartoja svarbesnes serialo temas.

Serialo paskutinė serija Everone’s Waiting yra laikoma televizijos šedevru. Šiame paskutiniame epizode meistriškai susipina daugybė pagrindinių veikėjų siužetinės linijos. Viena iš svarbiausių serijos dalių – emocionali ir susimąstyti verčianti flash-forward (kai siužetas chronologine seka peršokamas į priekį, kad būtų atskleista svarbi informacija) seka. Šiame epizode vaizduojamas galutinis kiekvieno pagrindinio veikėjo likimas, atskleidžiantis jų mirtį ir primenantis, kad seriale nagrinėjamas mirtingumo ir visaverčio gyvenimo klausimas.

Serialo paskutinė serija sukrėtė gerbėjus ir paliko neišdildomą įspūdį dar ilgam laikui. Šis serialas yra pasakojimo galios ir gebėjimo sukelti gilias emocijas bei pastebėjimus apie žmogaus būklę pavyzdys.

7. Blackadder Goes Forth, (1989-)

Tai fantastiška britų televizijos komedija, išsiskirianti unikaliu aštraus humoro ir pasakojimo deriniu. Pirmojo pasaulinio karo fone komedija pasakoja apie kapitoną Edmundą Juodaplaukį (Rowan Atkinson) ir jo kolegas, kurie, siekdami išgyventi, patiria karo pavojus ir absurdą.

Paskutinis epizodas Goodbyeee yra jaudinanti ir įsimintina serialo pabaiga. Šiame epizode Blekaderis (angl. Blackadder) ir jo kolegos kareiviai susiduria su niūria tiesa apie artėjančią misiją, kuri gali kainuoti jų gyvybes. Šis įvykis yra žiaurus priminimas apie karo nuniokojimą ir tragedijas.

Paskutiniojo epizodo kulminacija yra viena iš labiausiai jaudinančių, kai veikėjai žygiuoja į mūšį dainuodami gedulingą dainą Auld Lang Syne. Šioje jaudinančioje ir liūdnoje scenoje perteikiamas jų kelionės pobūdis ir pagerbiama daugybė per karą paaukotų gyvybių. Serialo kulminacija daro didžiulį poveikį žiūrovams bei parodo serialo gebėjimą sujungti komediją ir tuo pat metu perteikti žmogiškosios patirties esmę karo fone. Liūdna ir jaudinanti serialo pabaiga parodo šio populiaraus britų serialo gilumą ir genialumą.

6. Čakas (Chuck), (2007-2012)

Seriale Čakas pasakojama apie Čaką Bartovskį, kompiuterių maniaką, kurio gyvenimas netikėtai pasisuka kita linkme, kai jis netyčia tampa slaptų vyriausybės paslapčių saugotoju. Čakas įsitraukia į šnipinėjimo pasaulį ir užmezga stiprų ryšį su savo CŽV vadove Sara Valker ir tuo pačiu padeda agentūrai vykdyti jos misijas.

Chuck Versus Sarah, serialo finalas, yra jaudinanti ir emociškai intensyvi Čako ir Saros nuotykių kulminacija. Šiame epizode ištrinami Saros prisiminimai, todėl jų santykiams iškyla pavojus. Pabaigoje gilinamasi į gilias atminties praradimo pasekmes jų santykiams ir žiūrovai nukeliauja į dramatišką ir širdį draskančią naujo atradimo kelionę. Nors kai kurie žiūrovai buvo nusivylę sprendimu, daugelis manė, kad tai buvo tinkama serialo pabaiga.

Čakas yra pripažintas už tai, kad derindamas komedijos, romantikos ir šnipinėjimo aspektus sukūrė unikalią ir užburiančią televizijos patirtį. Paskutinė serialo serija privertė susimąstyti ir suteikė pasitenkinimą, leisdamas žiūrovams atsisveikinti su brangiais personažais, kuriuos jie pažino ir pamilo per visą serialo rodymo laiką.

5. Naujienų tarnyba (The Newsroom), (2012-2014)

Pasaulyje įsivyraujant masiniam nusivylimui žiniasklaidos priemonėmis JAV kabelinė televizija HBO siūlo istoriją apie TV žinių pranešėją, streso ir painiai susiklosčiusių asmeninių aplinkybių dėka nusprendusį sakyti savo laidose tik tiesą ir dar kiek galima aštresne jos forma. Serialas „The Newsroom“ greičiausiai patiks ne kiekvienam. Jo žiūrovas turėtų nors kažkiek domėtis pasauline politika bei Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, bent retkarčiais žiūrėti CNNBBC, ar Euronews kanalus. Kartu su naujienomis dėmesys sutelktas ir į „žinių kambario“ komandos asmeninius gyvenimus, jų motyvaciją dirbti. Centrinė serialo figūra Jeff Daniels, žinomas iš tokių filmų kaip „Greitis“, „Bukas ir dar bukesnis“, „Kalmaras ir banginis“, puikiai susitvarko su jam patikėta užduotimi.

Finalinė serija yra emocinga ir verčianti susimąstyti, o paskutinėje serijoje What Kind of Day Has It Been veikėjai apmąsto savo patirtį ir poveikį pasauliui.  Rodoma žurnalistų komanda, rengianti reportažą apie svarbias naujienas ir kartu įveikianti asmenines ir profesines kliūtis, o tai yra patenkinama pabaiga tiek veikėjams, tiek serialui.

4. Blakė (The Wire), (2002-2008)

“Blakė” 2002 metais išleistas serialas pasakojantis apie sunkų policijos darbą, kuris  iš kitų dramų apie policijos darbą išsiskiria dėka jo kūrėjo – Davido Simono,  žurnalisto, praeityje artimai dirbusio su policijos pareigūnais ir netgi parašiusio kelias knygas šia  tematika – “The Corner: A Year in the Life of an Inner-City Neighborhood” ir “Homicide: A Year on the Killing Streets”. Seriale yra aptariamos kai kurios temos, kurios yra ir knygose. Davidas nenorėjo, kad serialas būtų panašus į kurį nors kitą, metus laiko jis atliko tyrimą tyrinėdamas Baltimorės policijos departamentą, žmogžudysčių skyrių, taip pat tyrinėjo narkotikų vartojimo ir prekiavimo kultūrą Baltimorės mieste. Būtent dėl šių priežasčių serialas yra labai tikroviškas, jame nėra momentų kai pagrindinis herojus tiesiog magiškai sugalvoja kaip išspręsti bylą. Kūrėjas Davidas Simonas, stengėsi kuo mažiau nukrypti nuo tikroviškumo, todėl vietą kurioje vyksta veiksmas pasirinko tą patį miestą kurį tyrinėjo.

Pagrindinis veikėjas Džimis Maknaltis (aktorius – Dominikas Vestas) nėra joks įprastas televizijos herojus. Puikiai savo darbą išmanantis ir įžvalgus detektyvas, kurio asmeninis gyvenimas nepasisekęs. Džimis išsiskyręs su žmona, turi du vaikus, vis dar stengiasi susitaikyti su drauge, tačiau nevengia vienos nakties nuotykių. Maknaltis netradiciniais būdais auklėja savo vaikus, taip pat kartais piknaudžiauja alkoholiu. Maknaltis policininkas nesibodi purvino darbo, kuris garbingam policijos darbuotuojui būtų nepriimtinas, serialo autoriai, šio veikėjo tikrai nebando parodyti kaip herojaus į kurį reikėtų lygiuotis. Jo komanda labai spalvinga ir atrodo nesuderinama, tiek požiūriu į darbą, tiek asmeninėmis charakterio savybėmis.

Kokia gi policijos drama be blogiukų, pirmo sezono siužetas sukasi apie slaptą jau minėtos komandos operaciją siekiant pričiupti didelės apyvartos narkotikų platintojus taip pat įtariamus ir žmogžudystėmis, žinoma visos grupuotės turi vadą, šiame seriale tai Avonas Barksdeilas (aktorius – Woodas Harisas), jis su niekuo nesidalina valdžia, stengiasi likti šešėlyje, šeima jam labai svarbi, tačiau jis savitai tai parodo. Seriale daug dėmesio skiriama jo sūnėnui De Andželo Barksdeilui arba tiesiog “D” (aktorius – Laris Gilardas Jaunesnysis) jis sudėtingo charakterio veikėjas, dvilypis. Nors šaltakraujiškai nužudė žmogų paprastų, nieko nesusijusių su narkotikais žmonių akivaizdoje, “D” filosofiško mastymo, užduoda klausimus, kodėl narkotikų verslas negalėtų būti kaip kiti, be žmogžudysčių ir prievartos, klausia kitų prekeivių kodėl negerbia savo klientų (narkomanų), juk būtent jie ir neša pelną.

Paskutinis serialo epizodas yra išpildantis, dramatiškas ir verčiantis susimąstyti, veikėjai apmąsto savo patirtį ir poveikį miestui. Daugelis žmonių yra nepatenkinti, nes serialas nesibaigė aiškiu atsakymu į miesto situaciją. Tačiau suprantama, kad serialas, kuriame visada buvo kalbama apie sudėtingą miesto gyvenimą, baigėsi taip, kaip baigėsi. Tai vis dar viena geriausių pabaigų.

3. Bręstantis blogis (Breaking Bad ), (2008-2013)

Bręstantis blogis pasakoja apie Valterį Vaitą (vaidina Brianas Kranstonas), vyrą, kuris dirba per mažai apmokamą darbą. Pasiutęs vidurinės mokyklos chemijos mokytojas, kovojantas su naujausia trečios stadijos plaučių vėžio diagnoze nusprendžia grįžti į nusikalstamą gyvenimą. Bendradarbiaudamas su savo buvusiu mokiniu Džesiu Pinkmanu (aktorius Aronas Paulas) mokytojas pradeda gaminti ir platinti krištololinį metą, kad apsaugotų savo šeimos finansinę ateitį prieš jam mirštant. Serialo metu pagrindiniams herojams tenka susidurti su nusikalstamo pasaulio pavojais. Anot Giligano, pavadinimas yra pietietiškas šnekamosios kalbos reiškinys, kuris reiškia „sukelti pragarą“.

Daugybė žiūrovų be paliovos įvardija šį serialą, kaip vieną iš geriausių. Paskutiniame epizode, pavadintame Felina, yra rodoma jaudinanti ir veiksmo kupina scena, kai Volteris atkeršija savo priešininkams ir sutvarko visus nebaigtus reikalus asmeniniame gyvenime. Serialas vis dar laikomas viena geriausių serialo pabaigų televizijos istorijoje.

2. Penktadienio vakaro žiburiai (Friday Night Lights), (2006-2011)

Penktadienio vakaro žiburiai – įtemptas televizijos serialas, kurio veiksmas vyksta išgalvotame Dilono miestelyje Teksase. Serialas atskleidžia susipynusius Dilono vidurinės mokyklos futbolo komandos, taip pat jų šeimų ir draugų gyvenimus. Šis serialas sulaukė kritikų pripažinimo dėl patrauklių ir daugialypių personažų.

Serialo paskutinė serija, pavadinta Always, čia veikėjai apmąsto savo praeitį ir priima sprendimus, kurie turės įtakos jų ateičiai. Taip pat išryškėja serialo esmė, pabrėžiama asmeninio augimo vertė ir ilgalaikiai ryšiai, užsimezgę glaudžioje bendruomenėje. Paskutinė scena – tai jaudinanti vienybės akimirka, kurioje veikėjai susirenka švęsti eros pabaigą.

Daugeliui žiūrovų patiko, kad serialas peržengė sportinės dramos ribas. Seriale visada buvo kalbama ne tik apie futbolą, gilinamasi į žmogiškąją patirtį ir problemas, su kuriomis žmonės susiduria mažame miestelyje. Paskutinėje serijoje akcentuojamas žmogaus augimas ir serialo metu užsimezgę tvirti ryšiai užbūrė žiūrovus ir paliko neišdildomą įspūdį.

Šis serialas išliks atmintyje kaip jaudinantis ir verčiantis susimąstyti, kuris neapsiribojo vien atletika, bet sprendė sudėtingas problemas.

1Karo vilkai. Desantininkai (Band of Brothers), (2001)

Karo vilkai. Desantininkai –  Mikaelo Salomono ir Davido Frankelo karinė drama grindžiama pagal garsiosiojo amerikiečių istoriko Stephen Ambrose knygose surinktas istorijas, interviu su karo  veteranais iš 506-jo pulko antrojo pasaulinio karo laikotarpiu.Tai serialas apie labiausiai išgarsėjusį desantininkų būrį per visą karo istoriją. Antrojo pasaulinio karo dalyvių pasakojimais paremtas dešimties serijų miniserialas apie amerikiečių parašiutininkų diviziją. Visas scenarijus yra paremtas tikrais faktais ir prieš prasidedant kiekvienai „Band of Brothers“ serijai, pradžioje yra įterpta pačių veteranų komentarai, kurie dalyvavo 2-ojo pasaulinio karo įvykiuose, apie kuriuos ir yra pasakojama šiame seriale.

Miniserialas susidedantis iš 10 daugiau nei valandą trunkančių epizodų pasakoja itin emocionaliai jautrią ir neišgalvotą istoriją. Tai pasakojimas apie vyrus, o ne karą. Tai pasakojimas apie civilių, kurie tapo kariuomenės  desantininkais,  ir jų bendros patirties košmarą, kurį jiems teko išgyventi. Filmas koncentruojasi ties pačių vyrų išgyvenimais, patirtimis ir iššūkiais su kuriais jiems teko susidurti. Kiek ryžto, drąsos, ištvermės, darbo ir sveikatos teko paaukoti, tais kraupiais 2-ojo pasaulinio karo metais…

Serialo pabaiga – galingas ir emocingas epizodas, kuriame kariai švenčia karo pabaigą ir grįžimą namo. Paskutinė scena, kurioje kariai pasakoja apie savo patirtį, yra itin jaudinanti ir ji užbaigia serialą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: