Eltonas Džonas / Youtube stop kadras

Visame pasaulyje garsus pop muzikos atlikėjas Eltonas Džonas birželio 22-26 dienomis vykusiame Glastonberio festivalyje, Anglijoje, atliko paskutinį savo pasirodymą Jungtinėje Karalystėje. Šiuo metu atlikėjas keliauja po pasaulį su paskutiniu koncertiniu turu dainininko karjeroje.

1947m. Anglijoje gimęs populiariosios muzikos atlikėjas, kompozitorius ir pianistas tapo vienu populiariausių dvidešimto amžiaus estrados atlikėjų ir užkariavo ne vieno gerbėjo širdį. Nuo pat vaikystės E. Džonas grodavo senelės pianinu, būdamas septynerių pradėjo lankyti pianino pamokas. Mokykloje jis taip pat pasižymėjo muzikiniais gabumais – puikiai dainavo ir sugebėjo tiksliai atkartoti melodijas. Būdamas vos 11 metų E. Džonas buvo pianino virtuozas ir už savo meistriškumą gavo Karališkosios muzikos akademijos stipendiją.

Vėliau E. Džonas mokėsi Pinnerio Woodo jaunimo mokykloje, Reddifordo mokykloje ir Pinnerio grafystės gimnazijoje iki kol jam suėjo 17 metų. Tada prieš pat egzaminus E. Džonas nusprendė mesti mokyklą ir fokusuotis į muzikinę karjerą. Jo tėvas labai prieštaravo tokiam sūnaus žingsniui ir bandė jį įtikinti rinktis labiau įprastą karjerą, pavyzdžiui, bankininkystę. Tačiau Džnas tėvo įtakai nepasidavė ir paaiškino, kad jo muzikinė karjera ir išraiškingi kostiumai tai būdas atsikratyti nemalonių vaikystės atsiminimų.

1962m. jis subūrė grupę „Bluesology“, kurios nariu buvo iki 1967m. Tais pačiais metais E. Džonas susipažino su savo ilgamečiu muzikiniu partneriu Bernie Taupinu, kai abu atsiliepė į skelbimą viename reklaminiame žurnale. Dvejus metus jie rašė dainas kitiems muzikantams, tačiau 1969m. išleido savo debiutinį albumą „Empty Sky“. 1970m. subūrė grupę „Elton John Band“ ir išleido pirmąjį hitą „Your Song“, kuris pateko į Jungtinės Karalystės ir JAV topų dešimtukus. Džonas taip pat kūrė muziką įvairiems muzikiniams filmams ir teatrui, komponavo muziką filmui „Liūtas karalius“ ir jo teatro sceninei adaptacijai. 1973m. E. Džonas tapo vienu daugiausiai albumų parduodančiu to meto atlikėju.

Per visą savo karjerą E. Džonas pademonstravo išskirtinį sugebėjimą sujungti popso ir roko stilius į vieną ir išgauti energingą, veržlų ir priverčiantį judėti skambesį. Jo įrašai tapo vienais pirmų, kuriuose elektrinė gitara ir fotepijonas buvo sujungti su sintezuotais instrumentais. E. Džonas yra laikomas vienu daugiausiai įrašų parduodančių visų laikų atlikėju. Per šešis savo muzikinės karjeros dešimtmečius jis yra pardavęs daugiau kaip 300 mln. įrašų visame pasaulyje. 2019 m. E. Džonas trečią kartą buvo pripažintas geriausiu soliniu atlikėju JAV muzikos topų istorijoje, taip pat yra pelnęs penkis „Grammy“ apdovanojimus, penkis „Brit Awards“, du „Oskarus“ ir vieną „Tony“ apdovanojimą. Be viso to, 1994 m. jis buvo įtrauktas į Rokenrolo šlovės muziejaus sąrašą.

1988m. atlikėjas viešai prisipažino esąs biseksualus (trauka tiek tos pačios, tiek priešingos lyties atstovams). Šis viešas pripažinimas pakenkė jo karjerai, kas vėliau privedė prie priklausomybės narkotikams ir alkoholiui. Tačiau devyniolikto amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje E. Džonas pradėjo gydytis nuo alkoholizmo, piktnaudžiavimo narkotikais ir valgymo sutrikimo – bulimijos. Taip pat, nuo 1990 m. visą pelną, gautą pardavus jo įrašus, jis skirdavo labdarai. Ypatingai didelį dėmesį skyrė labdaros organizacijoms susijusioms su AIDS ir ŽIV prevenciniu švietimu. 1992m. jis įkūrė fondą „Elton John AIDS Foundation“. Tai ne pelno siekianti organizacija, kurios tikslas remti naujoviškas ŽIV prevencines ir švietimo programas. Nuo fondo įkūrimo pradžios jis surinko daugiau kaip 300 mln. svarų sterlingų.

Šių metų vasarą E. Džonas nusprendė surengti paskutinį savo karjeroje koncertinį turą. Po daugiau nei 50 metų trukusios karjeros E. Džonas paskutinį kartą pasirodė Jungtinės Karalystės scenoje, Glastonberio festivalio metu. Koncerto metu buvo atliekami garsiausi dainininko hitai, tokie kaip: „Saturday“, „Candle in the Wind“ ir „Bennie and the Jets“. Internete gausu gerbėjų įrašų, kuriuose užfiksuota piramidės formos scena, apsupta didžiulės minios žmonių. Manoma, kad gerbėjų kiekis pranoko praeitais metais vykusį Paulo McCartney koncertą, kurio metu buvo susirinkę virš 100 tūkst. gerbėjų.

Eltonas Džonas / Youtube stop kadras

Jo kūrinio „Rocket Man“ atlikimas truko daugiau nei 10 minučių, o daugybė vaizdo efektų džiugino susirinkusią didžiulę gerbėjų minią. Dainos metu virš klausytojų galvų net kelis kartus šaudė fejerverkai. Renginio metu užfiksuotose nuotraukose matosi, kad žiūrovų minia, tarsi į tolį driektųsi be galo. „Energija praėjusį vakarą buvo kaip niekur kitur, ir aš negaliu būti labiau dėkingas miniai ir žmonėms, stebėjusiems pasirodymą namuose, už visą jūsų meilę ir palaikymą. Jūs amžinai būsite mano širdyje ir sieloje,“ – rašė Džonas savo „Instagram“ paskyroje.

Pasirodymas jau dabar yra vienas žiūrimiausių pasirodymų per šiuos metus. Per BBC transliuotoją jis yra peržiūrėtas daugiau nei 7 milijonus kartų. Nors Glastoberio festivalyje prie E. Džono scenos susirinkusių žmonių skaičius vis dar tiksliai nėra žinomas, tačiau yra spėjama, kad tai buvo didžiausia susirinkusi minia per visa Glastonberio istoriją.

Visą „Rocket Man“ pasirodymo vaizdo įrašą galite pamatyti čia:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: