© Wikimedia Commons nuotr.

Naujasis mokslinis tyrimas garsiai skelbia kontraversišką naujieną – esą nutukę žmonės yra kvailesni už tuos, kurie neturi viršsvorio problemų. Buvo pastebėta, kad pas viršsvorį turinčius vyrus ir moteris rasta mažiau pilkosios ir baltosios medžiagos pagrindinėse smegenų srityse. Taip pat jie pasižymi didesniu impulsyvumu ir „modifikuota atlygio sistema“. Baltimorės valstijoje dirbantys mokslininkai vykdė tyrimą, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti, kodėl antsvorį turintys žmonės daro klaidingus mitybos sprendimus.

Keliama hipotezė, kad tai gali vykti dėl to, jog nutukę asmenys tiesiog neturi protinio pajėgumo valdyti save. Ši teorija visiškai prieštarauja sveikos mitybos šalininkams, kurie teigia, kad antsvorio problemos yra individualios, būdingos tik konkrečiam asmeniui.

Atliktame tyrime buvo panaudotos 32 suaugusiųjų smegenų nuotraukos: 16 vyrų ir 16 moterų, gyvenančių JAV, Merilande. Visi asmenys, turėję smegenų pažeidimų, psichinių ligų ar piktnaudžiavę narkotinėmis medžiagomis buvo griežtai atrenkami ir tyrime nedalyvavo.

Apibūdindami tyrimo esmę, autoriai teigia: „Manome, kad kūno sandara pati savaime gali paveikti smegenų sritis, kurios yra atsakingos už pažinimą ir gebėjimą suprasti, motyvaciją, savikontrolę ir kūno formos susidarymą. Šis poveikis galėtų daryti įtaką individo gyvenimo stiliaus pasirinkimui, susilaikymui nuo greitų ar itin didelių atlygių sau bei paskatinti siekti ilgalaikių sveikos gyvensenos ir gerovės tikslų.“

Tyrimo vadovas, Chase Figley, profesorius, dirbantis Manitobos universiteto radiologijos departamente, pareiškė, kad smegenų nuotraukos buvo “labai kruopščiai atliktos”. Jose aprėpiami ne tik visų smegenų pakitimai, bet ir ypatingos sritys, tokios kaip asociacinė žievė, kurią tyrėjas apibūdino kaip “ motyvacijos, valios, atkaklumo emociniuose ir fiziniuose išbandymuose centrą”.
Tyrimo rezultatai atskleidė, jog nebuvo jokių žymių skirtumų baltojoje smegenų medžiagoje tarp normalios kūno masės tiriamųjų ir turinčių antsvorį. Tačiau visų nuostabai rezultatai parodė, kad tyrime dalyvavę pacientai su dideliu KMI turi palyginti mažiau pilkosios medžiagos. Dar labiau įsigilinus į nuotraukas buvo pastebėti pakitimai ir specifinėse smegenų srityse, tokiose kaip dryžuotasis kūnas (lot. corpus striatum), kuri yra atsakinga už “įprastą žmogaus elgesį”.

Profesorius Figley Kanados dienraščiui „National Post“ teigė: “Šie pakitimai gali daryti įtaką tolimesniam nutukusių pacientų gebėjimui save kontroliuoti ir išlaikyti sveikus gyvenimo būdo pasirinkimus”. Specialistas sakė, jog tiksliai nėra aišku ar antsvoris sukelia pakitimus smegenyse, ar atvirkščiai, tačiau pabrėžė, jog padidėjęs kūno svoris gali padidinti smegenų pažeidimo riziką.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: