Jimi Hendrix

Jimi Hendrix – ko gero kūrybingiausias ir įtakingiausias XX a. muzikantas. Jis laikomas vienu didžiausiu gitaristų, kokių tik yra matęs muzikos pasaulis. Elektrine gitara muzikantas sugebėjo kurti muziką sujungdamas roko, džiazo ir bliuzo žanrus į tai, kas iki šiol nepamirštamai palietė klausytojų sielas.

Sietle 1942 m. lapkričio 27d. gimė Johnny Alen Hendrix. Mama buvo ne tik labai jauna, septyniolikmetė, bet ir sūnų augino viena, nes tėvas Antrojo pasaulinio karo metu buvo išvykęs į Europą kartu su kariuomene. Dėl pernelyg didelės mamos priklausomybės alkoholiui, būsimas muzikantas gyveno giminaičių globoje. Jis šeimoje vyriausias vaikas, turėjo dar dvi seseris ir brolį, kurie visi trys gimė su įvairiomis ligomis ir sutrikimais. Tėvai atsisakė savo teisių į vaikus, dėl to, kad neišgalėjo vaikams suteikti reikalingos medicininės pagalbos.

Iš Europos grįžęs tėvas susigrąžino pirmagimį ir pakeitė jo vardą – pavadino James Marshall Hendrix, tik įsibėgėjus muzikinei karjerai gitaristas tapo Jimi Hendrix. Motinos neteko būdamas penkiolikos. Gaila, bet mama nesuspėjo pamatyti užaugusio sūnaus scenoje. Manoma, kad atlikėjo daina „The Wind Cries Mary“ skirta būtent mamai.

Pirmoji gitara – šluota

Jimi tėvas visada rasdavo daug šluotos šiaudų šalia sūnaus lovos. Pasirodo, kol Jimi tvarkydavosi, įsivaizduodavo, kad šluota jo gitara. Tarp šiukšlių Hendrix buvo radęs seną ukulelę, kuri turėjo tik vieną stygą. Mokydamasis iš klausos, bandė išgauti skirtingus skambesius, sekdamas Elvis Presley dainas. Dėl skurdžios vaikystės Jimi savo mėgstamo atlikėjo negalėjo pamatyti ir išgirsti iš arčiau, todėl kartą Elvis koncertą Hendrix stebėjo iš toli, nuo aukšto kalno.

Paauglys savo pirmąją akustinę, naudotą gitarą nusipirko už 5 dolerius iš tėvo draugo. Groti mokėsi namuose, tad natų gitaristas nepažinojo ir visos karjeros metu. Groti Jimi išmoko klausydamas patyrusių gitaristų, bliuzo atlikėjų, tokių kaip Muddy Waters. Pirmąją elektrinę gitarą Jimi Hendrix gavo iš tėvo. Ji buvo skirta dešiniarankiams, bet Jimi Hendrix – kairiarankis. Vaikinas persitvarkė daugumą gitarų, jų stygų sekas ir grojo gitaromis, kurios buvo lyg apverstos „aukštyn kojomis“, o tai suteikė unikalesnį skambesį.

Jimi Hendrix vaikystėje buvo nedrąsus ir jautrus. Tėvų skyrybos, mamos mirtis ir rasistiniai komentarai – nemalonūs potyriai. Mokykloje jį supo įvairių kultūrų vaikai: azijiečiai, afroamerikiečiai ir amerikiečiai. Taip būsimas muzikantas turėjo galimybę labiau susipažinti su pasauliu ir įvairiais muzikos stiliais. Vidurinės mokyklos Jimi Hendrix nepabaigė dėl lankomumo problemos, bandė pradėti muzikinę karjerą ir dirbo atsitiktinius darbus.

Nesuvaldoma asmenybė

Su draugais šešiolikmetis paauglys grodavo garažuose, bet pirmas muzikanto koncertas buvo su nežinoma grupe Sietlo „Temple De Hirsch“ sinagogos rūsyje. Kiti grupės nariai nesitikėjo, ką parodys gitaristas. J. Hendrix koncerto metu visiškai išlaisvino save ir parodė viską, ką tuo metu sugebėjo. Deja, iš karto po koncerto muzikantas buvo atleistas, už tai, kad trukdė ir buvo lyg laukinis. Pirmoji oficiali grupė, kurioje Jimi grojo – „The Velvetones“, bet jokio atlygio už tai negavo. Gitaristas norėjo būti išgirstas grojant elektrine tėvo dovanota gitara ir prisijungė prie grupės „Rocking Kings“.

J. Hendrix du kartus įkliuvo važinėjant vogtomis mašinomis. Septyniolikmetis turėjo pasirinkti, ar dvejus metus praleis kalėjime, ar tarnaus JAV kariuomenę. Žinoma, jis pasirinko pastarąjį variantą. Eilinis Jimi Hendrix buvo nedrausmingas karys: kelis kartus buvo pastebėtas miegantis budėjimo metu, nepasirodydavo laiku reikiamose vietose ir net užtiktas masturbuojantis tualete. Pažeidimų sąrašas per metus vis didėjo, Jimi patyrė kojos traumą, išvada tokia – eilinis Hendrix netinkamas karo tarnybai ir už tai, turi būti išmestas. Jei, ne šios išdaigos, galbūt dabar net nežinotume apie šio žmogaus talentą ir muziką?

Matomas tik už scenos gale

Po tarnybos, šešto dešimtmečio pradžioje gitaristas buvo žinomas Jimmy James vardu. Muzikantas gitara pritarė muzikantams, tarp kurių buvo Little Richard, B.B. King, Ike ir Tina Turner bei Isley Brothers. Bet gitaristui norėjosi daugiau dėmesio, stovint už dainininkų nugarų nebuvo kur tobulėti. Grupė „Jimmy James and the Blue Flames“ Niujorko kavinėse, klubuose grojo roko bliuzo mišinius.

Jimi Hendrix pradžia

Niujorke Jimi išgirdo britų grupės „Animals“ bosistas Chas Chandler. Hendrix sutartis buvo skubiai parašyta ant servetėlės, nes išgirdus Jimi grojant iš karto buvo žinoma, kad jo negalima paleisti. Chandler tapo Hendrix prodiuseriu, pakvietė jį į Angliją ir pervadino muzikantą oficialiai į Jimi Hendrix. Į Angliją Jimi atvyko su gitara, rausvais plastikiniais plaukų suktukais, drabužių deriniais ir kremu nuo spuogų.

1966 m. sukurta grupė „Jimi Hendrix Exprience“ kartu su Mitch Mitchell prie būgnų ir bosistu Noel Redding. Trijulė stebėtinai greitai tapo žvaigždėmis Didžiojoje Britanijoje, kur „Hey Joe“, „Purple Haze“ ir „The Wind Cries Mary“ pateko į topus 1967 m. Atlikėjas yra minėjęs, kad įkvėpimo dainoms sukurti sėmėsi iš savo sapnų.

Žvilgsnis į praeitį

Butas Londone, kuriame Hendrix iš tikrųjų pradėjo savo karjerą, 2016 m. buvo atstatytas taip, kaip Jimi gyveno 1968–1969 m. Butas atidarytas kaip muziejus. Muzikanto miegamasis apstatytas bohemišku dekoru, o ir „Benson & Hedges“ cigarečių pakelis guli ant naktinio stalelio. 2018 m. Jimi Hendrix vardu pavadintas paštas. Pašto skyrius yra toje pačioje gatvėje, kurioje užaugo Hendrix, Rentone, Vašingtone. Įstatymo projektas sulaukė vieningo visų Vašingtono atstovų palaikymo.

Jimi patiko važiuoti greitai ir prašmatniai. Vienu metu jam priklausė šeši „Corvette Stingrays“. Ir jam, žinoma, patiko juos vairuoti, nors Jimi neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Deganti gitara ir neregėta šlovė

Debiutinis albumas „Are You Experienced“ – psichodelinis meistriškumas pasiekė ir JAV, galingas pasirodymas Monterėjaus pop festivalyje nustebino naujus gerbėjus. Vienas žymiausių Hendrix triukų buvo grojimas gitara dantimis, kitas – liepsnojanti gitara. Šitaip būtent ir baigėsi pasirodymas. Daugumos žmonių dėmesį patraukė virtuoziškas grojimas, tačiau Hendrix taip pat buvo puikus dainų autorius ir aistringas dainininkas. Mick Jagger brolis Chris Jagger sukūrė rankomis pieštą šilko švarką, kurį vilkėjo Jimi festivalio metu.

Greitai tapęs roko superžvaigžde, vėliau tais pačiais metais Hendrix vėl stulbino klausytojus su savo antruoju albumu „Axis: Bold as Love“. Paskutiniame muzikanto albume „Electric Ladyland“, pasirodė hitas „All Along the Watchtower“, kurį parašė Bob Dylan. Ant albumo viršelio pavaizduota daugiau nei dešimt nuogų moterų, tačiau tokia albumo viršelio nuotrauka buvo naudojama Jungtinėje Karalystėje. JAV rinkai buvo sukurtas kitas viršelis, kuriame matomas tik pats Jimi.

Paskutinieji du gyvenimo metai gitaristui buvo neramūs muzikiniu atžvilgiu. Hendrix dėl sutarties problemų buvo paduotas i teismą vadybininko. Tai sukėlė daug finansinių sunkumų. Norint sumažinti išlaidas dainų įrašymui, Jimi pasistatė savo įrašų studiją „Electric Lady Studios“. Kad viską išsimokėtų, grupė „Jimi Hendrix Experience“ privalėjo nesustabdomai gastroliuoti ir groti, tai buvo per daug sunku ir grupė iširo.

Hendrix įtaka rokui ir metalui yra plačiai pripažinta, tačiau jis taip pat prisidėjo prie daugelio kitų žanrų. Dainoje „Are You Experienced“ girdimas įbrėžtos plokštelės garsas, kuris vėliau išpopuliarėjo tarp hiphopo atlikėjų. Hendrix išgyveno etapą, kai bandė labiau patikti juodaodžiams klausytojams, nes iš pradžių jie manė, kad jis kuria baltųjų muziką. Daina „Doriella Du Fontaine“ buvo sukurta bandant pritraukti juodaodžių publiką. Dainoje gilinamasi į repo stilių, atveriant kelią vėlesniems atlikėjams. Bet Hendrix stengėsi parodyti auditorijai, kad muzika yra universali.

Manoma, kad Hendrix turi du vaikus. Sūnų – James Sundquist, kurio ryšį su Hendrix patvirtino Švedijos teismai, nepaisant to, kad nebuvo tirtas Jimi kraujo mėginys. Norint atlikti tikslesnį testą, reikėtų iškasti muzikanto kūną. Taip pat įtariama, kad Tamika Hendrix yra Jimi dukra, tačiau jokie DNR tyrimai taip pat neįrodė jos ryšio su muzikantu. Nors šešios moterys pareiškė tėvystės ieškinius Jimi, JAV teismai vis dar nepripažino J. Hendrix turto paveldėtojų, išskyrus jo tėvą.

Kontraversiškas pasirodymas

„Band of Gypsys“ – naujas projektas, kurį subūrė Jimi Hendrix, su šia grupe įrašė dar vieną albumą ir pasirodė roko muzikos Vudstoko festivalyje 1969 m. Festivalyje muzikantas turėjo pasirodyti sekmadienį vakare, bet dėl blogų oro sąlygų savo pasirodymą nukėlė į pirmadienio rytą. Iš pusės milijono žiūrovų liko tik kelios dešimtys tūkstančių. Daugelis dalyvių festivalį užbaigė ir iškeliavo namo.

Jimi Hendrix likusius klausytojus užbūrė savo meistriškumu ir talentu. Pasirodymas truko dvi valandas, o pabaigoje sugrotas JAV himnas, sulaukė įvairių nuomonių. Elektrine gitara muzikantas ištęsė kai kuriuos akordus, pridėjo daugybę elementų, kurie priminė šūvius, sprogimus ir riksmus. Būtent tuo metu jaunimas protestavo prieš privalomą karo tarnybą ir JAV įsitraukimą į Vietnamo karą, tad ši JAV himno versija klausytojams labai patiko. Kiti Hendrix interpretacija vertino kritiškai – nepagarbiai atliktas himnas.

Po pertraukos vėl susibūrė „Jimi Hendrix Experience“ grupė, surengė turą Europoje ir Amerikoje, bet netrukus grupė ir vėl iširo. Tuo metu prodiuseriai, įrašų kompanijos, kiti muzikantai reiškė savo skirtingas idėjas, apimančias daugybę muzikos krypčių, ką turėtų daryti Jimi Hendrix. Pats Jimi negalėjo nuspręsti, kurios muzikos krypties nori siekti, keitėsi grupės ir jų sudėtis. Savo muziką jis pavadino „elektrine bažnyčia“, nes tikėjo, kad muzika yra jo religija. Hendrix bandė prikalbinti ir „Led Zeppelin“ būgnininką John Bonham prisijungti prie grupės, bet pastangos buvo nesėkmingos.

Tragiška pabaiga

Jimi Hendrix paliko daug neužbaigtų darbų, Hendrix buvo rastas negyvas 1970 m. rugsėjo 18 d., apsistojęs pas savo merginą Londone. Muzikantas perdozavęs narkotikų mirė būdamas 27 metų. Įtariama, kad vietoj rekomenduojamos pusės vaistų tabletės Hendrix galėjo išgerti ir devynias tabletes. Per trumpą karjerą, ketverius metus, Hendrix sukūrė unikalių hitų, jo muzika apėmė bliuzo, roko, R&B ir džiazo stilių.

Kai Hendrixas mirė, jo draugas greitai apžiūrėjo Hendrix butą, kad pašalintų visus narkotikų pėdsakus, kuriuos gali rasti policija. Tada jis atrado eilėraštį, kurį Jimi parašė likus kelioms valandoms iki jo mirties, pavadinimu „The Story of Life“. Kadangi anksčiau Hendrix buvo užsiminęs apie mirtį ir savižudybę, jo draugas manė, kad eilėraštis yra atsisveikinimo laiškas. Vėliau, draugas pripažino, kad ne taip suprato visą situaciją.

Jimi Hendrix po mirties buvo apdovanotas „Grammy“ apdovanojimu už viso gyvenimo nuopelnus , už kūrybinį indėlį į išskirtinę meninę reikšmę įrašų srityje. 1992 m. apdovanojimą Jimi vardu priėmė jo tėvas. Tai yra vienintelis „Grammy“ apdovanojimas, kurį Hendrix kada nors laimėjo. Persavo gyvenimą ir po mirties muzikantas gavo keletą prestižinių roko muzikos apdovanojimų, jo albumai pripažinti, kaip vieni geriausi istorijoje ir žinoma – žvaigždė Holivudo šlovės alėjoje.

Taip pat skaitykite: „Led Zeppelin“ – viena sėkmingiausių ir novatoriškiausių grupių muzikos istorijoje

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: