Jau kitą savaitę festivalyje „Nepatogus kinas“ įvyks naujo dokumentinio filmo „Būsiu su tavim“, kurį sukūrė režisieriai Virginija Vareikytė ir Maximilien Dejoie, premjera. Filmuoti savo herojų – psichologės Valijos Šap ir policijos pareigūnės Gintarės Meškienės – jie beveik ketverius metus važinėjo į Kupiškį, nes juos itin sudomino moterų veikla savižudybių prevencijos srityje.

Savižudybių tema nėra lengva, bet net ir apie tai galima sukurti filmą, kuris nestokotų šviesos ir optimizmo. Po išankstinės filmo peržiūros pakalbinus filmo žiūrovus, susidaro įspūdis, kad suteikti vilties ir motyvacijos filmo kūrėjams pavyko.

„Man filmas labai patiko ir tikrai sujaudino iki ašarų. Patiko tai, kad viskas nufilmuota labai natūraliai ir pagrindiniai veikėjai buvo savimi. Džiaugiuosi, kad kolegos mažame rajone tampriai bendradarbiaudami, ieškodami savižudybių prevencijos problemos sprendimų, nuveikė tokį darbą ir tapo pavyzdžiu kitoms Lietuvos savivaldybėms“, – apie filmą kalbėjo psichologė Inga.

„Filmas labai priverčia susimąstyti ir tinka įvairioms amžiaus grupėms, nes visi susimąstom apie savižudybių problemą, o filmas leidžia pažvelgti į tai iš kitos pusės. Manau, kad apie savižudybių prevenciją turėtų būti kalbama daug dažniau ir tie skaičiai tikrai sumažėtų“, – teigė moksleivė Aistė.

Kupiškyje savižudybių skaičiai prieš septynerius metus buvo vieni didžiausių Lietuvoje – du kartus lenkė bendrą Lietuvos vidurkį ir keturis kartus Europos vidurkį. Tai buvo gan opi Kupiškio savivaldybės problema. Tačiau kadangi jokios nacionalinės strategijos nebuvo, tuometinis rajono meras nusprendė pabandyti situaciją pakeisti pasitelkus savo rajono gyventojus.

Psichologei Valijai Šap buvo pasiūlyta suburti darbo grupę ir sukurti strategiją, kaip padėti apie savižudybę galvojantiems ar su ja susidūrusiems asmenims. Prie iniciatyvos prisijungė įvairių sričių specialistai, savanoriškai pagalbą pasiūlė ir Kupiškio policija. Todėl filmo „Būsiu su tavim“ žiūrovai ir pamatys ne tik psichologės Valijos Šap veiklą, bet policijos pareigūnę Gintarę Meškienę, lankančią vienišus žmones atokiuose kaimuose ir bandančią jiems padėti.

Strategija pasiteisino – Kupiškiui pavyko įveikti sudėtingą problemą. Pasirodo, paprastas žmogiškas ryšys, vienišo žmogaus aplankymas ar telefono skambutis gali ištraukti iš nevilties. Kupiškio pavyzdžiu ėmė sekti ir kitos savivaldybės, o Valija Šap apie savo darbą ir pasiektus rezultatus kalbėjo „TEDx“ konferencijoje.

„Susipažinusi su Valija ir Gintare ir išgirdusi, su kokia tikrove joms tenka susidurti, kokias kliūtis jos patiria ir kokius sprendimus priima siekdamos spręsti vietos bendruomenės problemas, supratau, kad raktas į sėkmę slopinant socialines problemas iš tiesų slypi pačios bendruomenės įgalinime. Būtent tai buvo pagrindinis mano įkvėpimo šaltinis. Ši pažintis privertė išvysti šio filmo potencialą tapti sėkmės istorijos įrodymu, galinčiu įkvėpti viso pasaulio bendruomenes prisiimti atsakomybę ir imtis veiksmų. Vienas dalykas, kišantis koją slopinant socialinius sunkumus yra tai kad centrinė valdžia, net jei ir vedama geriausių ketinimų, nepaiso tokių žmonių kaip Valija ir jos savanorių komanda balsų“, – sako scenarijaus autorė ir viena iš režisierių Virginija Vareikytė.

Filmo „Būsiu su tavim“ premjera įvyks spalio 15 d., ketvirtadienį, kino festivalyje „Nepatogus kinas“. Po to filmas bus rodomas įvairiuose Lietuvos miestuose: Kaune nuo spalio 19 d., Vilniuje kino teatre „Skalvija“ nuo spalio 22 d., Panevėžyje nuo spalio 26 d., Marijampolėje nuo spalio 27 d., Klaipėdoje nuo spalio 28 d. Vėliau filmas taip pat bus rodomas Kupiškyje ir kituose miestuose. Daugiau informacijos – www.nepatoguskinas.lt

Filmo „Būsiu su tavim“ gamybą finansavo Lietuvos kino centras, „Eurimages“, Pjemonte dokumentinių filmų fondas ir Romandijos kino fondas Cineforom. Filmas pristatomas įgyvendinant kultūros sklaidos projektą su Lietuvos Kultūros taryba ir Lietuvos kino centru.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: