Pexels.com archyvo nuotr.

Dešimtys milijonų „Facebook“ vartotojų nukentėjo nuo programišių atakos, tarp jų ir Markas Zuckerbergas. Programišiai įsilaužė į „View as“ funkciją, kurioje galima sužinoti kaip kiti mato tavo paskyrą. Naudodamiesi šią funkciją, jie sugebėjo įsibrauti į dešimtys milijonų vartotojų duomenų bei prieigų žetonus (Access Token) – skaitmeninis raktas, kuris leidžia paskyrai automatiškai būti prisijungusiai ilgą laiką.

Marko Zuckbergo pranešimu ši problema yra išspręsta ir apie įvykį pranešta teisėsaugos institucijoms. Socialinio tinklapio „Facebook“ vartotojams patarė atsijungti bei iš naujo prisijungti prie savo paskyrų. Tai nėra pirmoji įsilaužimo ataka, prieš kelis mėnesius socialinių tinklų vartotojus sudrebino „Facebook“ tinklapio skandalas, kuriame Britanijos duomenų analizės įmonė „ Cambridge Analytic“ neteisėtai naudojosi „Facebook“ vartotojų duomenimis. Socialiniame „Youtube“ tinklapyje taip pat buvo rodomi DIY tipo videoįrašai, kurie mokė kaip įsilaužti į „Facebook “ paskyrą.

Tačiau ne tik pats „Facebook“ buvo paveiktas šios atakos, bet ir prisijungimai prie kitų socialinių tinklų, kaip „Instagram“, Tinder, Spotify ir Airbnb“, kurie suteikė informacijos programišiams. Feisbuko produkto vadybininkas Guy Rosenas teigė, jog įsilaužėliai gali matyti bei naudotis jūsų informacija, sužinant jūsų vardą, miestą ar lytį. Ši informacija taip gali padėti įsilaužti į kitas paskyras, ypač atsakant į saugumo klausimus, kurie užduodami prieš naujojo slaptažodžio gavimą. Tačiau „Facebook“ įkūrėjas tiksliai nežino, kurie duomenys buvo pasiekti ir kokiu tikslu jie buvo naudojami. Rosenas nuramino, jog įsilaužėliai nepasiekė kreditinių kortelių bei slaptažodžių informacijos.

Nepaisant to, ši ataka sukėlė visuomenės ir institucijų pasipiktinimą: daugybė „Facebook“ vartotojų grasino ištrinti savo paskyras, jeigu vėl panašios atakos pasikartos. Duomenų apsaugos komisija, kuri prižiūri Europos duomenų tvarką, kritikavo feisbuką dėl nepakankamo informavimo apie ataką bei vartotojų riziką. Virginijos valstijos demokratas bei senatorius Markas Varneris savo „Twitter“ paskyroje rašė: „Kongresas turi imtis veiksmų, kad užtikrintų socialinių tinklapių vartotojų saugumą ir privatumą bei turi būti atliktas išsamus viešas tyrimas, kuris informuotų visus apie tai kas iš tikrųjų įvyko“.

Norint sužinoti ar jūsų paskyroje buvo įsilaužta: „Facebook“ nustatymuose „Saugumas ir prisijungimas“ galite sužinoti kurioje vietoje buvo prisijungta. Jeigu matote vietas, kuriose nebuvote – tai ženklas, jog programišiai įsibrovė į jūsų paskyrą. Ir dėl viso pikto pasikeiskite esamą „Facebook“ paskyros slaptažodį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: