Princas Filipas ir jo motina princesė Alisa

Jei jums atrodo, kad karališkosios šeimos gyvenimas dramatiškas, palaukite kol sužinosite apie šeimą iš princo Filipo pusės.

Penktadienį miręs princas, kuris sulaukė garbaus 99 metų amžiaus, kilo iš graikų aristokratų šeimos, kas lėmė jo ir jo seserų dramatiškus gyvenimus 20-ąjame amžiuje. Jo seserys ištekėjo už nacių, o mama buvo pagerbta už žydų gelbėjimą Holokausto metu.

Filipas buvo penktasis princo Endriu iš Graikijos ir Danijos bei jo žmonos princesės Alisos iš Batenbergo sūnus. Jo vyresniosios seserys princesės: Margarita, Teodora, Cecilija ir Sofi.

Princas buvo artimas su savo motina, kuri paskutiniaisiais savo gyvenimo metais gyveno Bekingemo rūmuose. Tačiau jo santykiai su seserimis nebuvo tokie geri – jos net nebuvo kviečiamos į princo vestuves.

Princo Filipo šeimos medis:

Filipo tėvas – princas Endriu (1903-1944)

Endriu princu gimė Danijos ir Graikijos šeimoje, kuri taip pat siejama su Romanovų dinastija. Jis tarnavo Balkanų karuose bei Graikų-turkų kare ir kartu su šeima 1922 m. buvo ištremtas iš Graikijos.

1930 m. Endriu ir Alisos santuoka iširo. Pora niekada taip ir neišsiskyrė oficialiai, tačiau 1944 m. kartu su savo meiluže jis pabėgo į Prancūzijos Rivjerą ir ten mirė. Savo tėvo Filipas nematė nuo 1939 m.

Filipo motina – princesė Alisa (1885-1969)

Alisa buvo karalienės Viktorijos proanūkė, todėl Filipas ir karalienė yra tolimi giminaičiai Nuo pat gimimo ji buvo kurčia, tačiau galėjo laisvai kalbėti.

Kuomet Filipui buvo 18 mėn., šeima buvo ištremta iš Graikijos ir apsigyveno Paryžiuje, kur jiems padėjo giminaičiai. Ten Alisa tapo daug religingesnė, pradėjo girdėti balsus ir tvirtino, kad gauna žinutes iš Dievo.

Jai buvo diagnozuota šizofrenija ir norint numalšinti jos seksualines aistras, Zigmundo Froido patarimu jos gimda buvo švitinama rentgenu.

Kai Filipui buvo devyneri, jo motina pateko į Šveicarijos sanatoriją, kurioje daugiau nei du metus buvo laikoma prieš savo valią.

Kai Alisą išleido, ji tapo bename ir vis apsistodavo įvairiuose vokiečių namuose, teikiančiuose nakvynę. Filipo ji nematė iki savo dukters Cecilijos laidotuvių. 1937 m., būdama 26 m., ji žuvo sudužus lėktuvui.

Galiausiai Alisa apsigyveno Atėnuose, Graikijoje. Antrojo pasaulinio karo metu savo namo, kuris buvo vos už gestapo būstinės kampo, viršutiniame aukšte ji slėpė žydų šeimą. 

Jos didvyriškus veiksmus pripažino Holokausto atminimo centras „Yad Vashem“, įsikūręs Izraelyje. 1993 m., atminimo centras Alisai suteikė garbės vardą „Pasaulio tautų teisuolė“, o praėjus vieniems metams, Filipas nuvyko į „Yad Vashem“ ir jos garbei pasodino medį.

Alisa pardavė visus papuošalus, įkūrė savo religinį ordiną „Martos ir Merės krikščioniškoji seserija“, o tada skurdžiame Atėnų rajone pastatė vienuolyną ir našlaičių prieglaudą.

1967 m., pasibaigus kariniam perversmui Graikijoje, Alisos sveikata stipriai pašlijo, todėl prikalbinta sūnaus ji persikėlė gyventi į Bekingemo rūmus su juo ir jo šeima. Ji mirė praėjus dviems metams ir nepaliko jokio turto, kadangi jau buvo išdalijusi viską, ką turėjo.

Prieš jai iškeliaujant anapilin, savo jauniausiam vaikui ji parašė jautrią žinutę: „Brangiausias Filipai, būk drąsus ir atmink, kad niekada tavęs nepaliksiu ir kai tau manęs prireiks, mane visada surasi. Iš visos širdies, tavo sena Mama.“

Filipo seserys:

Princesė Margarita (1905-1981)

Vyriausioji Filipo sesuo ištekėjo už Hohenloho-Langenburgo princo Gotfrydo, vokiečių aristokrato, kuris vėliau tapo naciu, tačiau galiausiai nuo Hitlerio nusisuko.

Gotfrydas buvo vienas iš pareigūnų, įsitraukusių į operaciją „Valkirija“, kuri buvo skirtas nužudyti Hitlerį 1944 m. Apie šį įvykį 2008 m. buvo sukurtas filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Tomas Kruzas.

Jam pavyko išvengti mirties bausmės kaip ir kitiems, susijusiems su šiuo planu ir jis gyveno iki 1960 m.

Margarita turėjo šešis vaikus, iš kurių penki išgyveno iki pilnametystės ir palaikė ryšius su broliu bei aplankė jį po to kai gimė princesė Anė.

Teodora (1906-1969)

Teodora buvo vienintelė Filipo sesuo, kuri nemanė, jog naciai tinkami į vyrus ir vietoj to pasirinko ištekėti už savo antros eilės pusbrolio, Badeno markgrafo Bertoldo. 

Ji turėjo tris vaikus ir mirė 1969 m., likus kelioms savaitėms iki motinos mirties.

Cecilija (1911-1937)

Žinoma, kad Filipas artimai sutarė su Cecilija, kuri ištekėjo už savo pusbrolio, Heseno didžiojo kunigaikščio Džordžo Donatus.

1937 m. pora prisijungė prie nacių partijos.

Po kelių mėnesių, šeimą ištiko baisi baigtis. Kuomet Cecilija 8 mėn. laukėsi trečiojo vaiko, ji žuvo lėktuvo katastrofoje kartu su dviem sūnumis ir vyru. Ugniagesiai gelbėtojai taip pat rado kūdikio palaikus.

Per laidotuves šeima buvo nufotografuota dėvinti nacių uniformas.

Sofi (1914-2001)

Kuomet Sofi buvo vos 16 m., ji ištekėjo už savo antros eilės pusbrolio, Heseno princo Kristofo.

Kristofas buvo Trečiojo Reicho Oro pajėgų ministerijos vadovas ir SS turėjo oberfiurerio karinį laipsnį. Jis taip pat tarnavo Oro pajėgų žvalgyboje.

1936 m. Sofi buvo pakviesta į Hermano Geringo vestuves ir po vakarienės su Hitleriu ji rašė, kad jis „žavus ir matomai paprastas žmogus.“

Hitlerio garbei, pora vieną iš savo vaikų pavadino Karlu Adolfu.

1943 m. Kristofas mirė lėktuvo katastrofoje, o praėjus trims metams po šio įvykio Sofi ištekėjo už Hanoverio princo Džordžo Viljamo bei susilaukė dar trijų vaikų.

Sofi taip pat palaikė ryšius su savo broliu ir tapo princo Edvardo krikštamote.

Taip pat skaitykite: Nuotraukos įrodančios, kad „Netfix” serialas „Karūna” pribloškia istorinių detalių tikslumu [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: