Turbūt daugelis, išgirdę minint aktorių Robertą Downey Jr., prieš akis kone išsyk išvysta garsųjį „Marvel“ komiksų visatos herojų Geležinį žmogų, kurį kino filmuose įkūnijo būtent Robertas. Šiemet 55-erių sulaukęs aktorius savo karjerą pradėjo dar vaikystėje, kuomet būdamas vos penkerių nusifilmavo savo tėvo kurtame filme „Svaras“. Nors būtent dėl tėvo įtakos patyrė sunkumų dėl narkotikų ir alkoholio, tai nesutrukdė reabilituotis ir pasiekti svaiginančios karjeros, per kurią jau buvo nominuotas šimtams įvairių apdovanojimų ir pelnė net 2 „Auksinius Gaublius“ – vieną už vaidmenį 2010-ųjų kino juostoje „Šerlokas Holmsas“, o kitą, pirmąjį – už pasirodymą 1997-ųjų seriale „Ally McBeal“.

Nors didžiausią pripažinimą, šlovę ir turtus atnešė būtent vaidmenys „Marvel“ filmuose, Robertas Downey Jr. atliko daugybę kitų vaidmenų, kurie neabejotinai verti ne ką mažesnio dėmesio. Keletas jų aktoriui pelnė net nominacijas „Oskarui“. 2008-aisiais aktorius „Times“ žurnale buvo minimas tarp 100 pasaulio įtakingiausiųjų, o tarp 2013-2015 „Forbes“ pranešė, kad jis – daugiausiai uždirbantis aktorius „Holivude“.

10. Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

Antroji šio puikiai žinoma istorija paremto filmo dalis pasirodė praėjus vos porai metų nuo pirmosios debiuto. Tęsinį taip pat režisavo britų režisierius Guy‘us Ritchie. Po neįtikėtinos pirmojo filmo sėkmės (pastarasis kino teatruose uždirbo per pusę milijardo dolerių), tęsinio daugybė žiūrovų laukė su nekantrumu. Ir tuo nereikėtų stebėtis – puikūs atsiliepimai apie pirmąją dalį tiek iš kino kritikų, tiek ir iš pačių žiūrovų neabejotinai bylojo apie kino juostos kokybę. Tuo tarpu antrojoje dalyje tęsiama istorija apie žymųjį seklį Šerloką Holmsą ir jo ilgametį kolegą daktarą Vatsoną. Po lordo Blekvudo sulaikymo jiedu toliau gyvena savo gyvenimus, tačiau detektyvo niekaip neapleidžia apmąstymai apie pasaulyje vykstančių įvairiausių nusikaltimų kaltininką. Po kurio laiko partneriai prieina išvadų, kad visi jų tiriami įvykiai yra susiję su profesoriumi Džeimsu Moriarčiu, kuris meistriškai mėgina išvengti visų įmanomų sąsajų. Prasideda kova ne tik dėl savo, bet ir dėl viso pasaulio išlikimo – šioje kovoje pagalbos ranką kolegoms ištiesia Šerloko brolis Maikroftas ir čigonė Simza. Neįtikėtina Šerloko dedukcija besiremiantis filmas žavi savo žemiškumu. Aiškiai nurodomi ir pateikiami sprendimai, tyrimo detalės kausto prie ekranų kiekvieną. Taip pat netrūksta ir kokybiško britiško humoro.

O pagrindinį, Šerloko Holmso, vaidmenį atlikęs Robertas Downey Jr. atrodo tarsi sukurtas šiam vaidmeniui – puikiai atskleidžiama itin komplikuota detektyvo asmenybė ir gerai įvaldytas britiškas akcentas sukuria itin patrauklų Šerloko Holmso įvaizdį. Įtaigios veiksmo scenos, kurias iki galo išpildė puikus siužetas ir operatoriaus darbas, antrąją šios kino juostos dalį padarė kone geresne už pirmąją, ir paliko itin teigiamą įspūdį tiek kino kritikams, tiek ir eiliniams žiūrovams.

9. Charlie Bartlett (2007)

Draminė amerikiečių komedija kino teatruose pasirodė 2007-aisiais. Tarp dažniausiai vaizduojamų tipinių amerikiečių vidurinės mokyklos maištautojų dar nebuvo nieko panašaus į Čarlį Bartletą. Optimistas, niekada nemeluojantis ir bebaimis fantazuotojas. Kilęs iš turtingos šeimos, šis septyniolikmetis svajoja apie buvimą dievaičiu vien dėl to, kas jis toks. Jis buvo išmestas iš keleto privačių mokyklų dėl savo sumanaus elgesio, kurį vis tik panaudodavo savo kėslams įgyvendinti. Panašu, kad tokį jo elgesį skatina tėvo netektis. Kai problemos nebepavyksta valdyti pinigais, Čarlio palaikanti mana, Merlin, kurios elgesys valdomas vaistais, nebeturi kitos išeities kaip siųsti savo sūnų į valstybinę mokyklą. Čarlio įprasta rutina nepritampa eilinių vaikų tarpe, ir jis patiria patyčias. Tačiau ir čia vaikinas panaudoja savo sumanumą – perpratęs užgauliotojų elgesį, jis pamažu pradeda kone valdyti aplinkinius mokinius. Toks jo hierarchijos suvokimas padėjo jam įsitvirtinti kaip mokyklos psichologui, ir bėgant laikui jis nusprendžia pasinaudoti kai kuriais savo dalijamais patarimais.

Iš pirmo žvilgsnio paprasta vidurinės mokyklos gyvenimą nagrinėjanti drama žavi savo kitoniškumu – į mokinius žvelgiama kaip į suaugusiųjų gyveniman besiruošiančius kopti paauglius, o ne kaip į vaikus. Pagrindinio herojaus gyvenimo drama žiūrovui suteikia peno apmąstymams. Robertas Downey Jr. šiame filme atliko Nathano Gardnerio, mokyklos direktoriaus, vaidmenį. Tai jam sekėsi puikiai – tarsi tikras mokyklos vadovas, jis turi sunkumų siekdamas suvaldyti karštakošius paauglius ir nemėgsta nuolat į bėdas besiveliančių peštukų. Jo dukra – taip pat mokinė, kuri netikėtai įsivelia į vieno iš pagrindinių herojų gyvenimą. Nors filmas nesulaukė didesnio įvertinimo ir apdovanojimų, tačiau žiūrovai jį vertina itin teigiamai.

8. Bowfinger (1999)

Franko Ozo režisuota komedija, kurioje vaidmenis atliko gausus aktorių žvaigždynas, savo vietą televizijos programoje atranda ir šiandien, nepaisant to, kad pasirodė prieš daugiau nei du dešimtmečius. Penktą dešimtį baigiąs kino režisierius Bobis Bowfingeris vadovauja savo įkurtai kino kompanijai. Jo viso gyvenimo svajonė – sukurti filmą, tačiau kompanija savo sąskaitoje turi tik kiek daugiau nei du tūkstančius dolerių, kurie susikaupė Bobiui kas savaitę pervedant po dolerį nuo kompanijos įkūrimo dienos, kai jis dar buvo mažas vaikas. Jo buhalteris Afrimas parašo scenarijų, kuris atsiduria Bobio rankose. Susižavėjęs draugo darbu, jis pradeda tikėti, kad reikalai galiausiai pajudės gera linkme. Maža grupelė jo palaikytojų, kurių tarpe – Deizė, kuri turi tapti pagrindine filmo heroje, stereotipinė mergina iš mažo miestelio, svajojanti užkariauti Holivudą. Norėdamas sulaukti finansavimo, jis turi išpildyti vieną sąlygą – jo filme turi nusifilmuoti Holivudo žvaigždė Kitas Ramzis. Tačiau šis, savaime suprantama, nesutinka, todėl Bobiui tenka suktis iš padėties – su savo mažyčiu biudžetu, krūvele nelegalių imigrantų komandoje ir pavogta technika jis nusprendžia filmuoti filmą ne su Kitu, o apie jį, jam to nė nenutuokiant.

Gausus aktorių žvaigždynas, kurio priešaky – Stevas Martinas ir Eddis Murphis – puikiai atliko savo darbą, o jų tarpe ir Robertas Downey Jr., atlikęs antraplanį Jerrio Renfro vaidmenį. Scenarijaus autorius Stevas Martinas už savo kūrinį buvo nominuotas keletui apdovanojimų, taip pat įvertinimo sulaukė ir keletas kitų aktorių. Nors kino juosta nesulaukė žymesnio įvertinimo, ji vis tik yra pakankamai gerai žinoma ir vertinama žiūrovų. Lengvo humoro prisodrinta komedija puikiai tinka didelių lūkesčių nekeliančiam žiūrovui, o ypač žavi tuos, kurie filmais žavisi dėl bendro siužeto visumos, o ne vien tik dėl lėkštų pavienių juokelių.

7. The Tropic Thunder (2008)

Dar vienas kino projektas, kuriame filmavosi visa galybė kino žvaigždžių – veiksmo komedija „Griaustinis tropikuose“. Beno Stillerio režisuota juosta pasakoja apie milžinišką biudžetą turinčio veiksmo filmo kūrimą. Filmas turi būti paremtas seržanto Fourleafo Taybacko parašyto pasaulinio betselerio motyvais. Režisieriumi tampa pirmą kartą tokio projekto besiimąs Damianas Cockburnas, o aktorių komandoje susirenka „Oskarų“ laimėtojai ir kitos įžymybės, kurių karjeros kiek priblėsusios. Tiesa, filmavimo metu reikalai pakrypsta kiek netikėta linkme – filmavimo aikštelė persikelia į tikrą karo lauką, ir režisierius žūva užmynęs ant minos. Pagrindinė žvaigždė, Tugas Speedmanas, yra pagrobiamas, ir likusi komanda privalo susitelkti krūvon tam, kad jį išgelbėtų. Jie turi perkopti per savo principus ir skirtumus norėdami išsaugoti Speedmaną ir tuo pačiu susukti gerą filmą, kuris grąžintų priblėsusias žvaigždes į viršūnę. Karius vaidinti turėję aktoriai, suvokę situaciją, pasiryžta tapti tikrais kareiviais.

Filmas buvo nominuotas „Oskarui“ ir dešimtims kitų apdovanojimų ir sulaukė daug teigiamų atsiliepimų. Vieno iš aktorių, Kirko Lazaro, vaidmenį atlikęs Robertas Downey Jr. atrodė nepriekaištingai, o pats vaidmuo įrodė, kad jam buvo skirta daug įdirbio. Teigiama, kad šį vaidmenį Robertas kūrė remdamasis kitų trijų aktorių – Russello Crowe, Danielio Day-Lewiso ir Colino Farrello – asmenybėmis. Lazaras – australų aktorius, pelnęs net penkis „Oskarus“. Jis pasiryžo kontraversiškai operacijai, kuri buvo skirta odos tamsinimui, kad šis galėtų atlikti juodaodžio seržanto vaidmenį. Tiesa, iš pradžių Lazaras turėjo būti airių kilmės, tačiau pats Robertas Downey Jr. buvo labiau linkęs vartoti savo australišką akcentą, kurį išlavino vaidindamas australą veikėją juostoje „Gimę žudyti“ (1994).

6. Sherlock Holmes (2009)

Pirmoji dilogijos dalis kino teatruose pasirodė jau prieš daugiau nei dešimtmetį – 2009-aisiais. Kadangi tai buvo jau ne pirmas bandymas kino sales užkariauti pasakojant žymiąją Arturo Konano Doilio istoriją, ši Guy‘aus Ritchie režisuota kino juosta buvo su nekantrumu laukiama tiek eilinių žiūrovų, tiek kino kritikų. O laukti buvo verta – šis istorijos variantas pasirodė neturįs lygių. Šis dviem „Oskarams“ nominuotas „Šerlokas Holmsas“ pavergė milijonų žiūrovų širdis.

Natūralu, kad į porą valandų trunkantį filmą neįmanoma sudėti visos žymiojo detektyvo istorijos, tad siužetinė linija mezgasi aplink Lordą Blekvudą, kurį detektyvas kartu su kolega daktaru Vatsonu sulaiko ir taip išgelbsti Londoną. Tačiau netikėtai sulaikytasis prisikelia iš kapo tęsia savo siaubingas žmogžudystes, todėl detektyvas privalo atnaujinti savo tyrimą ir toliau, pasitelkdamas savo neįtikėtiną dedukcinį mąstymą, vėl stengtis įveikti savo didžiausią priešą. Intriguojanti ir prikaustanti istorija žavi savo nenuspėjamumu – kuomet atrodo, kad viskas išaiškėjo ir galiausiai susidėliojo į savo vietas, staiga siužetas pakrypsta kita, visai netikėta vaga. Kokybiški veikėjų dialogai puikiai užpildo vietas, kuriose žiūrovams leidžiama atsikvėpti nuo dažnų ir įtraukiančių veiksmo scenų. Būtent kovos scenos tampa vienu pagrindinių filmo „varikliukų“ – itin detalūs ir išskirtinai perteikiami muštynių ir grumtynių epizodai nepalieka abejingų. Taip pat žiūrovams tarsi leidžiama prisidėti prie tyrimo, neatskleidžiant jo esminių detalių iki pat pabaigos, taip leidžiant kartu su pagrindiniais herojais tarsi atlikti savo tyrimą.

Šerloką Holmsą vaidinęs Robertas Downey Jr. į herojų įsikūnijo nepriekaištingai. Šerlokas Holmsas – itin aukšto intelekto žmogus, kuriam sunku pritapti plačiojoje visuomenėje. Jis visa galva pranašesnis už kitus, iš kurių išsiskiria savo neįtikėtinu įžvalgumu ir dedukciniu mąstymu. Būtent už šį vaidmenį jis 2010-aisiais pelnė „Auksinį Gaublį“.

5. Natural Born Killers (1994)

Pagal legendinio Quentino Tarantino kurtą istoriją pastatytą filmą režisavo amerikiečių rašytojas ir kino filmų kūrėjas Oliveris Stounas. Filmo siužetas sukasi aplink Mikį ir Melori, pagrindinius veikėjus. Jiedu – beprotiškai įsimylėję. Filmas pradedamas scena užkandinėje: Melori šoka viena, o Mikis sėdi toliau ir užsiima savais reikalais. Du į vidų užklydę vyrukai iškart susigundo vieniša ir gundančia Melori, tačiau vos vienam iš jų priartėjus, kyla muštynės, neilgai trukus peraugusios į žudynes. Iškart sudaromas įspūdis, kad porelė – itin žiauri, ir nelinkusi turėti reikalų su prašalaičiais. Kiek vėliau pasakojama šios maniakiškos poros priešistorė – jų susipažinimas ir psichologinės problemos, su kuriomis abu susiduria nuo pat vaikystės. Galiausiai jiedu leidžiasi į kelionę be jokio tikslo. Jos metu žudo visus pasipainiojusius po kojomis, tačiau suprantama, kad taip ilgai tęstis negalėjo – po kurio laiko porelė pakliūva į teisėsaugos rankas ir yra patupdomi už grotų. Jais susidomi žurnalistas Veinas, kuris kurią laidą apie nusikaltėlius ir, žinoma, jis nori interviu savo laidai iš pačių mylimiausių nusikaltėlių šalyje. Šis interviu taps legendiniu, bus transliuojamas gyvai ir žiūrovai, stebintys šį interviu, nepamirš niekada. Pasakojimas sudarytas iš dviejų dalių, pirmojoje dalyje supažindinama su veikėjais, jų gyvenimu, o antrojoje labiau kreipiamas dėmesys į žiniasklaidą, ką dėl reitingų pasiryš padaryti žurnalistas Veinas nesuvokdamas to kainos.

Būtent pastarąjį vaidmenį atliko Robertas Downey Jr. Egoizmas, garbės troškimas, baimė – viskas matosi ekrane. Na, suvaidinti savimylą nėra itin sudėtingas uždavinys, tačiau veiksmas, kuris vyksta kalėjime, įtampa, šūviai, chaosas – tokioje aplinkoje tikrai galima pasimesti. Veiksmo sąlygos reikalauja meistriškumo ir šis aktorius taip pat susitvarko su vaidmeniu puikiai, nors jis eterio laiko gauna tik antroje filmo pusėje. Filmas buvo nominuotas „Auksinio Gaublio“ apdovanojimui.

4. Good Night, And Good Luck (2005)

Amerikiečių aktoriaus ir režisieriaus Georgo Cloonio projektas, gimęs iš jo aistros kinui, 2006-aisiais buvo nominuotas šešiems „Oskarams“.

„Good Night, and Good Luck“ (liet. „Labos nakties ir sėkmės“) sukurtas 2005 m. 1950-ieji. Tarp Sovietų Sąjungos ir JAV vyksta šaltasis karas, abi valstybės skęsta propagandos ir dezinformacijos jūroje. Tokiu metu JAV politikos arenoje iškyla Viskonsino senatorius Džozefas Makartis, garsiai kalbantis apie grėsmę, kurią Amerikai kelia komunizmas. Prasideda raganų medžioklė – kovos su komunizmo šmėklomis era, pavadinta jo vardu – Makartizmo epocha. Tačiau CBS žurnalistas Edvardas Murou mano kitaip ir senatoriaus pareiškimuose įžvelgia visai kitokį pavojų. Norėdamas demaskuoti nesąžiningą politiką, Edvardas meta iššūkį Makarčiui – pakviečia jį susitikti su plačiąja auditorija. Kas iš eterio išeis nugalėjęs, o kas – pralaimėjęs?

Šis filmas – ganėtinai originalus, nepaisant to, kad ekrane vaizduojami praėjusio amžiaus vidurio įvykiai. Visa kino juosta filmuota išskirtinai juodai baltai, ir tai taip pat prideda savotiško žavesio bendram įspūdžiui. Itin orientuojamasi į politikos ir žurnalistikos santykį ir nešvarius žaidimus. Įdomi ir filmo atsiradimo istorija – dienos šviesą ji išvydo išskirtinai dėl Georgo Cloonio aistros kinui, kadangi nusprendęs kurti šią kino juostą, jis turėjo užstatyti bankui savo namus, idant surinktų pakankamai lėšų filmo kūrimui. Iš šio projekto jis uždirbo viso labo 3 dolerius, tačiau šešios „Oskarų“ nominacijos taip pat atrodo kaip neblogas atlygis. Kartu su pačiu režisieriumi šiame filme nusifilmavo ir Robertas Downey Jr., kuris vaidino Josephą Wershba – „CBS News“ naujienų kanalo rašytoją, redaktorių ir korespondentą. Nors ir ne pagrindiniame vaidmenyje, tačiau jo pasirodymas palieka teigiamą įspūdį – solidus ir profesionalus pasirodymas, kuriam sunku rasti priekaištų.

3. Chaplin (1992)

Trims „Oskarams“ nominuota kino juosta pasakoja apie vieną žinomiausių visų laikų kino industrijoje besisukusių žmonių – legendinį Čarlį Čapliną. Biografinė drama prasideda scena, kurioje pasakotojas ir pats Čarlis Čaplinas ruošia pastarojo autobiografiją. Tai žiūrovams atskleidžia, kad pasakojimas bus perteikiamas paties herojaus atsiminimų motyvais. Jis prisimena pirmąjį savo susidūrimą su šou verslu. Vaizduojama jo motina, skurdi ir bejėgė moteris, pasirodanti prieš pilną teatro salę, kurioje susirinkę jauni karininkai. Praėjus vos keletui minučių, jie ją nušvilpia, ir vos penkerių sulaukęs Čarlis įžengė į sceną ir atliko tą pačią dainą, kurią dainavo jo mama. Žiūrovai liko sužavėti, kad toks jaunas vaikas yra toks kupinas drąsos. Po to parodoma, kad grįžę namo, jiedu kartu su Čarlio broliu Sidniu vakarieniauja sriuba iš žuvų galvų. Tolimesnė istorija nuosekliai seka giliausiai įsirėžusius jo gyvenimo momentus – išsikyrimą su broliu, kuomet jiedu patenka į darbo stovyklas, ir vėlesnį jų susitikimą, kuomet vyresnėlis Sidnis ištraukia brolį laisvėn ir nukreipia jį į šou pasaulį. Pamažu jis įsitvirtina, ir išgyvenęs daugybę asmeninių dramų (Europoje jį atstūmė mylima moteris), Čarlis pradeda savo tvirtą kelią pramogų versle ir intrigų kupiną gyvenimą.

Pagrindinį herojų įkūnijo aktorius Robertas Downey Jr., kuris už šį įstabų vaidmenį sulaukė neįtikėtino pripažinimo – buvo nominuotas „Oskarui“ už geriausią pagrindinį vaidmenį ir „Auksiniam Gaubliui“ už geriausią pasirodymą. Pelnė ne vieną apdovanojimą ir buvo itin teigiamai įvertintas kino kritikų. Taip pat šioje juostoje vaidmenį atliko ir tikra Čarlio Čaplino dukra, Geraldine, kuri filme suvaidino savo senelę, Haną Čaplin. Būtent nuostabus Downey Jr. pasirodymas atnešė daugiausia pagyrų filmui, pasakojančiam apie vieno žymiausių aktorių istoriją.

2. Zodiac (2007)

Kiek kitokia nei anksčiau aptartos kino juosta „Zodiac“, pasirodžiusi 2007-aisiais – amerikiečių trileris, sukurtas remiantis 1986-aisiais Roberto Graysmitho parašyta knyga. Istorija pasakoja apie serijinio žudiko, žinomo kaip Zodiakas, paiešką. Septintojo ir aštuntojo dešimtmečių sandūroje jis terorizavo San Fransiską, palikdamas policininkams laiškus, kruvinus rūbus ir į laikraščius siųstas šifruotas žinutes. Ši istorija lieka viena mįslingiausių neištirtų bylų JAV nusikaltimų istorijoje. Karikatūristas Robertas Graysmithas spėja, kad žudiko tapatybė nėra užšifruota jo žinutėje, nesulaukia dėmesio iš tyrimą vykdančių asmenų ir netenka priėjimo prie tyrimo medžiagos. Žurnalistas Paulas Avery juokiasi iš pastarojo, tačiau šis sugeba savaip interpretuoti pranešimą, ir tai sudomina Avery, kuris vėl pradeda dalytis informacija. Bėgant laikui, daugybė žiaurių žmogžudysčių kausto miestą, o Graysmithas atlieka savo tyrimą, siekdamas išsiaiškinti žudiko tapatybę. Po kurio laiko žiniasklaida sužino, kad jis rašo knygą, kurioje pasakoja apie pastaruosius įvykius. Po šio pareiškimo, jis pradeda sulaukti telefono skambučių, kuriuose girdisi tik gilus kvėpavimas. Jo užsidegimui tik didėjant, jis netenka darbo, jį palieka žmona, su savimi pasiimdama ir jųdviejų vaikus. Graysmithą pradeda persekioti įvairūs fiziniai reiškiniai, jis randa įtariamąjį, tačiau taip iki galo ir neišaiškina istorijos. Užbaigus knygą, ji tampa bestseleriu.

Pagrindinis aktorių trio filmo smaigalyje – patį Robertą Graysmithą vaidinęs Jake‘as Gylenhaalas, Dave‘ą Toschi įkūnijęs Markas Ruffalo ir Robertas Downey Jr., suvaidinęs Paulą Avery. Kino juosta buvo nominuota galybei apdovanojimų, o Downey Jr. sulaukė ne vieno asmeninio įvertinimo kaip nuostabus antraeilis aktorius. Sukrečianti mistinė istorija, kurią pasakoja įstabi aktorių komanda, žavi savo paslaptingumu ir kiek kitokia nei įprasta siužetine linija.

1. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Debiutinis Shane‘o Blacko režisuotas filmas – amerikietiška juodojo humoro kino juosta. Los Andželas. Vagišius Haris Lockhartas, bėgdamas nuo pareigūnų, atsiduria aktorių peržiūroje detektyviniam filmui. Palaikytas aktoriumi, jis netikėtai atsiduria Holivude. Viename vakarėlyje jis susitinka su vaikystės drauge Harmony Faith Lane, kuri vaidina alaus reklamose ir svajoja apie pasirodymą didžiajame Holivude. Tame pačiame vakarėlyje jis sutinka ir gėjų privatų detektyvą Perį Van Shrike‘ą. Kuomet Peris aptinka lavoną ir Harmonės sesuo nusižudo, detektyvas nusprendžia į tyrimą įtraukti ir Harį, kuris sutinka prisijungti prie savotiško spektaklio apsimesdamas detektyvu. Tirdami įvykį, Haris ir Peris pradeda įtarti vakarėlio dalyvius, kurie pamažu visi tampa įtariamaisiais. Trijulė kartu netikėtai atsiduria netinkamoje vietoje ir netinkamu laiku…

Istorija pasakojama pirmuoju asmeniu, ir pasakotojas yra pats Haris Lockhartas, kurį vaidina Robertas Downey Jr. Tai aktoriui pelnė ne vieną „Geriausio aktoriaus“ nominaciją, o pats filmas sėkmingai debiutavo Kanų kino festivalyje. Nors filmas nesusižėrė jokių skambesnių statulėlių ar krūvos menkesnių apdovanojimų, ir praėjus penkiolikai metų jis vis dar žavi daugybę žiūrovų. Siužetas dalinai paremtas Bretto Halliday‘aus romanu „Bodies Are Where You Find Them“. Taip pat filme epizodinį vaidmenį atliko Roberto sūnus Indio Falconer Downey, įkūnijęs devynmetį Harį. Kritikai ir kino mėgėjai šią kino juostą vertina aukštais balais, ypač pabrėžiant pagrindinio aktoriaus vaidybos svarbą. Taip pat dėmesio sulaukia ir filmo žanras, tiksliau – jų mišinys. Sukurta ne tiek ir daug detektyvinių juodojo humoro komedijų, o ką jau kalbėti apie kokybiškus bandymus… Taigi, šis unikalus filmas su Robertu Downey Jr. priešakyje neabejotinai nepraranda savo žavesio net ir praėjus penkiolikai metų nuo pasirodymo.

Taip pat skaitykite: TOP 10 Steve‘o Carell‘io vaidmenų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: